Július 31-ig várják a pályaműveket a Nemzeti Mintaterv Katalógus ötletpályázatára.

Építészetünk csúcsteljesítményei ma már nyugat-európai szinten mozognak, a „mindennapok építészetében”, így a családi házak területén azonban még van tennivalónk. Komoly hátránnyal indulunk ezen a téren, hiszen a szocializmus évtizedeiben a szerves fejlődés megszakadt, az építkezők előtt jellemzően nem maradtak követhető minták.


A rendszerváltás után a lehetőségek kiszélesedtek, azonban hiteles minták híján a családi házak a legkülönbözőbb stílusokban kezdtek épülni, ami kaotikus összképet eredményezett. Ezeknél az épületeknél – ugyanúgy, mint a szocialista korszak családi házainál – sokszor műszaki problémák is felmerülnek, ugyanannyi anyagi ráfordításból nagyobb átgondoltsággal jobb minőségű házakat is építhettünk volna.

A hétköznapi építészeti kultúránk fejlesztésére a közelmúltban már több lépés történt. A 2015-ben megjelent Nemzeti Építészetpolitika kimondta, hogy

az építészet közvetlen összefüggésben van az emberi élet méltóságával, a kultúra része és fontos társadalmi kohéziós erővel bír.

Az elmúlt két és fél évben szinte minden falu és város elkészítette a Településképi Arculati Kézikönyvét, amelyben feltérképezték az értékeiket és a helyi építészeti stílus jellegzetességeit. A kézikönyvek ajánlásai a megszakadt szerves fejlődést kívánják helyreállítani, a széles nagyközönség szemét is felnyitni épített környezetünkre és az építkezéseket a helyi adottságokkal harmonizáló mederbe terelni. 

A következő lépés a Nemzeti Mintaterv Katalógus, amely átvehető és utánozható mintákat szeretne az építtetőknek nyújtani. Az ötletpályázaton díjazott tervekből a jövő év elejére kialakítandó katalógusban magas építészeti minőségű, zsűrizett, rögzített műszaki tartalmú, jogszabályoknak megfelelő, érthető és átlátható tervdokumentációk között böngészhetnek majd az építkezni szándékozók. Az online rendszerben különböző paraméterek alapján lehet majd keresni, és részletes költségvetés is társul a tervekhez. 

A mintatervet minden esetben adaptálni kell majd az adott helyszínre egy építész közreműködésével. A mintaterv katalógus célja az építtetők konkrét segítésén kívül a szemléletformálás is. A díjazott építészek tehát mintegy „influenszer”-ként szélesebb körben és nagyobb időtávban is hatással lehetnek az építészetünkre.

Három kategóriában lehet a Lechner Tudásközpont által kiírt ötletpályázatra a pályaműveket benyújtani: 1) sátortetős kockaházak átalakítása, 2) kalákában megépíthető családi házak, 3) a legkorszerűbb technológiával épülő családi házak – okos otthonok. Egy pályázó több kategóriában is nyújthat be terveket, az ötletpályázatra az E-Tervpálya weboldalán lehet jelentkezni. A kiíró maximum 150 tervet vásárolhat meg. A pályázaton fiatal építészek és egyetemisták is indulhatnak, a tervezői jogosultság nem feltétel. Minden díjazott megoldás legalább bruttó 500 ezer forintos elismerésben részesül – egy pályamű pedig több megoldást is tartalmazhat. 

A Nemzeti Mintaterv Katalógus az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása című projekt keretében valósul meg.

(x)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elindult a nevezés az idei Hégető-díjra

Elindult a nevezés az idei Hégető-díjra

2022-ben elsősorban azokat az alkotásokat várják, amelyek mozgókép vagy fotó-sorozat formájában mutatják be a háború különböző arcait, az arra adott emberi reakciót, a sokaknak mostanáig megkérdőjelezhetetlen szabadságot.

Év háza 2022

Év háza 2022

Május 16-ig nyújthatók be a pályázatok.

Hirdetés