Hirdetés

Megszólítás. Tapasztalás. Befogadás.

 Az Untitled_01 csapat díjazott terve az Építészet Ligete tervpályázatán.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ új kiállítóhelyének elhelyezésére, a Városligeti fasor és a Bajza utca kereszteződésében található telekre írt ki építészeti tervpályázatot a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). Az Építészet Ligetének hívott területen a tervezőcsapatoknak egy olyan közintézményt kellett elhelyezniük, ami kiszolgálja a több mint 140 éves múltra visszatekintő, az épített környezet és a műemlékvédelem feldolgozásával foglalkozó múzeumi-kutatási funkciókat.
 

Előcsarnok


Az Untitled_01 csapatnak a tervezési és a koncepcióalkotási folyamat során fontos volt, hogy az Építészet Ligetébe kerülő új intézmények egy olyan összetett, sok tudományágat megmozgató programkínálattal rendelkezzenek, amelyeken keresztül holisztikusan lehet szemlélni a magyarországi, a közép-kelet európai és a nemzetközi színtéren történő vizuális kulturális folyamatokat. Hiszen ahhoz, hogy magasabb minőségű épített környezet, szerethetőbb és fenntarthatóbb városi közeg, ezáltal jobban, értelmesebben használható terek jöjjenek létre, több oldalról kell megmutatni a terek és vizuális képződmények létrehozásának bonyolult rendszerét.

 

Szabadtérépítészet


Az adottságokhoz igazodva, a funkciókat tiszta logikai sor mentén rendezték el a tervezők. A telken sok éve felépült, meglévő épületek olyan kiszolgáló, támogató funkcióknak adnak otthont, ami az új múzeumépületbe elhelyezett kiállítások látogatását élményszerűbbé, a gyűjteményi kezelést könnyebbé teszik.

 

Axonometria

 

A tervezőcsapat által a funkciók kiegészítéseként javasolt új épület a területen és a városrészben kialakult pavilonos struktúrába illeszkedik, a három zártabb kubust a közönségfogadás átriumépület-szerű látogatói bejárata és előcsarnoka köti
össze. Az új épületben a megérkezést követően egyértelműen elérhetőek

  • a rendezvényterek („megszólítás: a látogatók érdeklődésének felkeltése a vizuális kultúra iránt”),
  • a kiállítás helye („tapasztalás: az építészet, műemlékvédelem, urbanisztika, tájépítészet, képi művészetek eddigi évszázadai során felhalmozott tudásanyag megmutatása”),
  • valamint a kézzelfogható megvalósítás („befogadás: a tér és tárgyalkotás saját élményének megszerzése”) terei.

 

6-7-es épület

 

Belső képek

 

Mindezek mellett a liget tájépítészeti elemei, valamint a közterületi kialakítás is erősíti a vizuális kultúra szerteágazó rendszerével interakcióba lépő látogatót. Az egyes kertrészek kapcsolatban vannak a belső terekkel; a zöld növényzet nyers, őszinte, meghökkentő jellege ellensúlyozza az épített környezetet. 

 

Építési udvarBejárat a Városligeti fasor felől

 

Az új múzeumépület életciklusa lejártával elemeire bontható és újra felhasználható: felszín feletti tartószerkezetei szerelt, száraz technológiával mérnöki fából készülnek, melyeket bontott tégla szerelt homlokzatburkolattal becsomagolva védünk a túlzott hőterheléstől. A zárófödém shed-tető szerkezete biztosítja a természetes fény beérkezését a belső terekbe, déli irányú felületei pedig napelemek létesítésére alkalmasak.

 

Gépészeti koncepció, építőanyagok

 

Tiszteletben tartva az előző korok épített emlékeit, a meglévő épületek átalakításánál a funkcionálisan indokolt változtatásokra tettek javaslatot a tervezők úgy, hogy egységesebb, fenntarthatóbb és a környezetébe jobban illeszkedő építészeti egység szülessen meg a telken.

 

Grünwald épület: szállás, étteremGrünwald épület: szállás, étterem

 

 

„A funkcionalitás, az elrendezés, az üzemeltethetőség szempontjából egyértelműen a legjobban megoldott pályamunka. A téglaruha alatt faszerkezetű épület rejlik, ez a fenntartható építészet melletti erős állásfoglalás, Magyarországon meghatározó, jelképértékű gesztusnak tekinthető. A külső terekkel is alaposan foglalkozik. Építészeti hangvétele visszafogott, de méltó a közintézményi funkcióhoz.” – írják az Untitled_01 csapat díjazott pályázatának zárójelentésében a zsűriben helyet foglaló neves építészek, művészettörténészek, szakmai döntéshozók.

 

Bejárat a Bajza utca felől

 

A tervpályázatra frissen összeállt, fiatal tervezőcsapat az elérhető legmagasabb díjazásban részesült.

 

 

Építészet: Balázs Anna, Balázs Bálint, Dongó Tamás, Karlovecz Ádám, Molnár Zsanett, Nagy Júlia, Nácsa Dóra, Novák-Mester Petra, Rakusz Liza Natasa, Suri Bálint
Építész konzulens: Balázs Tibor, Fábián Gábor DLA
Tájépítészet: Bajzáth Noémi, Pór Kata
Épületgépészet: Csapó Dániel
Grafika: Tóth Teodóra
Látványtervezés: Arató Miklós, Koch Balázs
Fenntarthatósági tanácsadó: Bakos Bálint

 

 

További rajzok és képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nem hirdetettek első helyezettet az új építészeti múzeumra kiírt pályázaton

Nem hirdetettek első helyezettet az új építészeti múzeumra kiírt pályázaton

Harminchat pályázó az Építészet Ligete tervpályázaton.

A magyar építészet ligete

A magyar építészet ligete

A Paradigma Ariadné terve az MMA pályázatára.

Üres szoborfülke kiadó!

Üres szoborfülke kiadó!

Pályázz üres szoborfülkére!

Nincs találat!

Hirdetés