A Ybl Miklós-díjas építész 79 éves volt.

Életének 79. évében elhunyt Marosi Miklós Ybl Miklós-díjas, Pro Architectura-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, a KÖZTI meghatározó alakja. Számos egészségügyi fejlesztés fűződik a nevéhez, a legutóbbi munkái pedig a Klapka utcai Szolgáltatóház, illetve az Operaház Eiffel Műhelyháza voltak.

Marosi Miklós pályafutását a KÖZTI honlapja így foglalja össze:

 • 1965-ben diplomázott a BME Építészmérnöki Karán, MÉSZ diplomadíjjal. 1973−1974-között a MÉSZ Mesteriskola hallgatója volt.
   
 • 1965-1970 között a Postai Tervező Iroda beosztott, majd irányító építész tervezője volt.
   
 • 1970-ben került át a KÖZTI-be, Hofer Miklós műtermébe. 1974-től műteremvezető, 1982-től vállalati hatáskörű főépítész, majd a részvénytársaság keretei között stúdióvezető. 2020-ban nyugdíjba vonult. 1997-től a vállalat igazgatóságának elnöke.
   
 • Eleinte főként egészségügyi feladatokon dolgozott, később más középületeket, irodákat és szállodákat is tervezett. Jelentősebb munkái a Kecskeméti Kórház több évtizeden át tartó fejlesztése számos épülettel; a Nyírő Gyula Kórház, a SZOTE és az Uzsoki utcai Kórház új épületei, a KÖZTI-ARTISJUS-BAYER székház, a Corinthia Grand Hotel Royal rekonstrukciója, a Klapka utcai Szolgáltatóház, az Operaház Eiffel Műhelyháza.
   
 • Munkássága során több szakmai egyesület, tervtanács és diplomabizottság tagja volt. 2011 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, 2017 óta alelnöke.
   
 • Számos építészeti díj és kitüntetés mellett 1981-ben Ybl Miklós díjat, 1995-ben és 2004-ben Pro Architectura díjat, 2003-ban Csonka Pál érmet, 2005-ben Prima díjat, 2006-ban Steindl Imre díjat, 2012-ben Podmaniczky Frigyes díjat, 2013-ban Széchenyi díjat kapott.

Marosi Miklós a szakma egyik utolsó mestere volt, munkásságát nagyrabecsülés övezte, alkotói pályája divatoktól függetlenül, mindig a praktikumot szem előtt tartva gazdagodott és mélyült. Ahogy a róla megjelent monográfiában Götz Eszter fogalmazott: Marosi Miklós a józanság építésze... volt. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült az Esterházy-kastély felújítása és kiállítása Balatonfüreden

Elkészült az Esterházy-kastély felújítása és kiállítása Balatonfüreden

A kastély a műemléki megújuláson kívül egy kortárs szárnnyal, benne pedig egy izgalmas új kiállítással gazdagodott. 

Lakáskultúra egy történész-lakberendező szemével | Hungarian Objects 1. rész – Vörös Kati

Lakáskultúra egy történész-lakberendező szemével | Hungarian Objects 1. rész – Vörös Kati

Mi történik, ha egy építész személyes magazin-gyűjteménye egy történész-lakberendező kezébe kerül? Avagy: ne csak nézegessük, de lássunk és értsünk is meg, s fedezzük fel közösen a szocializmus tér- és tárgykultúráját!

Hirdetés