A ZDA – Zoboki Építésziroda és a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda pro bono terve Kastélyosdombóra.

Múlt héten jelent meg oldalunkon interjú a HAN projekt elindítóival, akik a humanitárius építészet magyarországi hálózatának kiépítésén fáradoznak. Hogy mennyire létező igényről és gyakorlatról van szó, arra máris tudunk példát mutatni, Kastélyosdombó az Ökumenikus Segélyszervezet regionális jelentőségű központja, az elmúlt évtizedben szociális és térségfejlesztési modellprogramként, valamint képzési központként egyaránt fontos tényezővé vált a térségben. Az egyutcás kis falu nem rendelkezett rangjához méltó faluközponttal, ennek terveit készítette el a ZDA – Zoboki Építésziroda és a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda – önkéntes felajánlásként. 
 

2010-ben az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai azért érkeztek a 300 fős kis Somogy megyei faluba, hogy egy hasznosításra felajánlott intézményt nézzenek meg. A munkatársak egy szebb napokat látott, lepusztult egykori vadászkastélyt találtak romos melléképületekkel, hatalmas elhanyagolt kerttel, birtokkal. 
 

Az Ökumenikus Segélyszervezet Központja

Kastélyosdombó mára nemcsak a gazdasági, de szociális tevékenységét tekintve is a Segélyszervezet regionális – sőt egyes területeken országos – jelentőségű központjává vált. A komplexum már nem csak a családok átmeneti otthonában élő gyermekek felzárkózását segíti elő: rendszeres közösségi és fejlesztő programjainkra az egész térségből érkeznek gyermekek és családok, a 2019-ben létrehozott Esélytáborban pedig nyáron egymást érik a fejlesztő táborok. Az időközben a kormányzat által elindított Felzárkózó Települések program keretében a Segélyszervezet a régió egyre több településén hoz létre Jelenlét Pontokat, helyben segítve a hátrányos helyzetű települések felzárkózását. Az Ökumenikus Segélyszervezet kastélyosdombói központja a településen mintaszerű gazdasági és szociális fejlődést indított el, ehhez kapcsolódóan a falukép rendezése is szükségszerű.

 

Kastélyosdombó főutcájaA magtár jelenlegi állapota

 

Mind a térségi központi szerep, mind a helyi közösség erősítése szempontjából újabb mérföldkő lehet a település központjában található egykori pajta környezetének rekonstrukciója, mely a ZDA – Zoboki Építésziroda pro bono felajánlott munkájának köszönhetően garantáltan világszínvonalon valósulhat meg. A Zoboki Gábor által megálmodott rekonstrukció kiterjed a teljes faluközpontra. A fejlesztés tájépítészeti részét a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda pro bono vállalta, dr. Herczeg Ágnes vezetésével. 

 

 

Az egyutcás falunak jelenlegi központja főtér hiányában a bolt előtti járdaszakasz. Régen megfogalmazódott igény a faluközpont kijelölése és karakteresebb megjelenése. A buszváró méltatlan helyzete, a közösségi terek hiánya is megoldást kíván. Húsz km-es körzetben nincs működő piac, továbbá a környéken jelenleg nem megoldható a 60 fő feletti rendezvények megtartása zárt térben. A faluban jelenleg 70 főt tudnak elszállásolni, a kapacitás rendszeresen kevésnek bizonyul csoportok fogadásához.

 

KastélyosdombóTervezett helyszínrajz

 

Olyan ütemekben fejleszthető megoldásban gondolkodtak, mely első körben egyszerű fa felépítményekkel határolva jelöli ki a falu főterét, rendezi a falu összképét majd a későbbi beruházások ebbe illeszkedve egymástól függetlenül valósíthatók meg.

 

 

Jelen adottság a falu közepén öt rendelkezésre álló szomszédos telek, illetve a terület belseje felé visszahúzott romos állapotú, korábban magtárként üzemelő 20. század eleji, karakteres gazdasági épület. A magtár jelenleg kihasználatlan, eróziónak kitett épületének a megmentése és funkcióval való megtöltése a projekt központi eleme.

 

 

Az épület megmentésénél cél az eredeti jelleg megőrzése és ésszerű keretek közötti korszerűsítése. Karakteréből adódóan szezonális használatra alkalmasak a terei, mely tökéletesen illeszkedik a szintén átmeneti és nyári évszakok alatt aktívabb faluturizmus igényeihez biciklis csoportok, tanulmányi csoportok fogadásához stb. A kétszintes épület földszintjén könnyen alakítható közösségi terek, a gyerekek birodalma, konyhapult és vizes blokk kapnak helyet, míg a galériás emeleten 36 fő befogadására alkalmas pajtaszállás létesül.

 

 

A magtár épületéhez kapcsolódóan további ütemként valósulhat meg a 150 fő befogadására alkalmas rendezvényterem és annak kiszolgáló blokkjai, melyek a mai energetikai szabványok szerint valósulnának meg, egész éves használatot biztosítva. Fontos, hogy a kiszolgáló blokkok le vannak választva a teremről; így a közösségi konyha és a mosdók függetlenül is tudnak üzemelni egy szabadtéri rendezvény esetén.

 


A különálló épületeket az összefüggő pergolarendszer fogja össze, mely azon kívül, hogy biztosítja az esővédett átközlekedést, különböző jellegű teresedéseket alakít ki. A falu új főtere – logikusan a főúthoz kapcsolódva – alkalmas regionális őstermelői piacok rendezésére, a bolt melletti kiülők, buszmegálló és infópavilon, az átmenő turistáknak alkalmas pihenőhely. A terület belseje felé nyíló terek rendezvényeket szolgálhatnak ki. A gyerekek birodalmát a legvédettebb, belső zónában képzelik el.

 

 

A projekt várhatóan több ütemben valósul meg, elsőként a magtár épülete újulhat meg, később pedig a teljes faluközpont a koncepció szerint. Az Ökumenikus Segélyszervezet stratégiai partnerséget kötött a BDPST Grouppal, amelynek értelmében a cégcsoport teljes egészében finanszírozza a beruházást.

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Magas szintű, nemes és visszafogott” az Építőipari Nívódíjas Karmelita kolostor

„Magas szintű, nemes és visszafogott” az Építőipari Nívódíjas Karmelita kolostor

Két ZDA-féle épületet is díjazott a zsűri az idén.

Töltsd le a 150-es lapszámot!

Töltsd le a 150-es lapszámot!

A teljes OCTOGON 150-es lapszám, pdf formátumban.

15 éves a Művészetek Palotája

15 éves a Művészetek Palotája

Idézzük fel az átadás után készült videót, a felemelő születésnapi történéseket!

Hirdetés