Kiemelkedő építészhallgatói terveket díjazott a VELUX Magyarország Kft.

Baráti hangulatban és a lemenő nap ragyogó fénye mellett, ünnepélyes keretek között hirdette ki az idei „Fénnyel Teli OtthonokCsaládi Ház Tervpályázat nyerteseit tegnap a VELUX Magyarország Kft.

A „Fénnyel Teli Otthonok” Családi Ház Tervpályázat célja az volt, hogy a hallgatók felfedezzék a napfény építészetben betöltött szerepét és a VELUX Magyarország Kft. termékkínálatában rejlő számtalan lehetőséget. A pályázat a hazai építészhallgatók számára olyan gyakorlati tervezési feladatot is nyújtott, ahol a VELUX Magyarország Kft. folyamatos szakmai támogatása mellett a hazai piacon is helytálló tudást szerezhettek a hallgatók.

A pályázatra összesen 32 pályázat érkezett be. A pályázókkal minden magyarországi építészeket képző felsőoktatási intézmény képviseltette magát.

A győztesek

A Fénnyel teli otthonok Családi Ház Tervpályázat zsűritagjai voltak 2020-ban: Gelesz András, Ybl-díjas építésztervező, Kajdócsi Jenő, Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjas, az Év Lakóháza pályázat többszöri díjazottja, Csanády Pál, okleveles építészmérnök, a Metszet című folyóirat főszerkesztője továbbá Kárpáti Marianna, a VELUX Magyarország Kft. marketingvezetője.

A zsűritagok minden pályázó munkáját kivétel nélkül értékelték az eseményen, így véleményükkel támogatták a hallgatók szakmai fejlődését. Hangsúlyt helyeztek arra, hogy rávezessék a hallgatókat a megrendelői piac által támasztott igényekre.

„Olyan nemzetközi szakmai tudás és háttér áll mögöttünk, amely folyamatosan segít minket abban, hogy a legkiválóbb termékeket kínálhassuk a piacon – legyen szó tetőtéri ablakokról, felülvilágítókról, fénycsatornákról vagy árnyékolókról - mégis, ahhoz, hogy termékeinket tökéletes összhangba tudjuk hozni a különböző felhasználói igényekkel, az építész szakmai közösségekre is nagy szükségünk van.” - mondta Őz Beáta a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője.

„Mi, a VELUX cégcsoport, mint folyamatosan fejlődő, innovatív vállalat, fontosnak tartjuk a hazai építészhallgatók szakmai támogatását. Ezzel a pályázattal betekintést nyerhettek olyan megoldásokba, amelyekkel a későbbi építész munkájuk során növelni tudják a jövőbeni családi ház terveik értékét. A több fénnyel és friss levegővel teli épületek lakóinak életminősége is emelkedhet, sőt az ingatlanok értéke is nő” – tette hozzá.

Az idei sikerre való tekintettel a VELUX Magyarország Kft. jövőre is meghirdeti a Fénnyel teli otthonok Családi Ház Tervpályázatot - a hallgatók közül többen már a díjátadón előre jelezték pályázási szándékukat.

A VELUX Magyarország Kft. három kategóriában (Magastetős családi ház tetőtér-beépítéssel; Magas vagy alacsony hajlásszögű tetővel rendelkező, tetőtér nélküli családi ház; Lapostetős családi ház) összesen 1 700 000 Ft nyeremény összeget osztott ki a díjazottak között – támogatva ezzel a kiemelkedő pályaművek alkotóinak szakmai fejlődését.

Díjazottak

Az „I. magastetős családi ház tetőtér-beépítéssel” kategória 1. helyezettjének teljesen egyhangú döntéssel a Csiszár-Szabó Antónia – Halász Márk tervezőpárost (Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar) értékelte a zsűri. Nyereményük összege 400 000 Ft.

Tervezők: Csiszár-Szabó Antónia – Halász MárkTervezők: Csiszár-Szabó Antónia – Halász Márk

A hallgatók tervükben merészen kezelték a természetes fényt az épületben. A tetőtérből a kilátás élményét mesteri szintre emelték. Komfortos tereket, és kiemelkedő kényelmet képviselő házat terveztek. Lenyűgöző lett a hálószoba teraszkapcsolata. Letisztult, szép design jellemzi a tervet, határozott stílusa és karaktere van a háznak. Tervük Dr. Talamon Attila PhD konzulens szakmai támogatásával készült.

A „I. magastetős családi ház tetőtér-beépítéssel” kategória 2. helyét Kishonthy Kata Judit (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) vihette haza, aki Hild György szakmai támogatása mellett készítette el kevés térrel gazdálkodó, mégis jól lakható, minden komfortfaktorral rendelkező családi házának tervét. 300 000 Ft díjazásban részesült.

Tervező: Kishonthy Kata Judit

A „I. magastetős családi ház tetőtér-beépítéssel” kategória 3. helyére Keller Katalint (Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi kar) pontozta a zsűri 100.000 Ft díjazásban részesítve munkáját. Dévényi Tamás szakmai vezetésével megtervezett családi házában a kültérrel kiépített kapcsolat egészséges egyensúlyt mutat. Egyszerű és praktikus térképzésű, modern megjelenésű az épület.

Tervező: Keller Katalin

A „I. magastetős családi ház tetőtér-beépítéssel” kategória különdíjasai: Hajdu Alexandr – Travnik Ádám (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) tervezőpáros...

Tervezők: Hajdu Alexandr – Travnik Ádám

...és Andirkó Máté Levente (Debreceni Egyetem, Konzulens: Zombor Gábor DLA építész tervező és egyetemi adjunktus). Munkájukat 50.000 Ft összeggel díjazták.

Tervező: Andirkó Máté Levente

A „II. magas vagy alacsony hajlásszögű tetővel rendelkező, tetőtér nélküli családi ház” kategóriában egy díjazottat választott a zsűri, Jakab Gergőt (Pécsi Tudományegyetem Műszaki Informatikai Kar), akinek pályaművét 200 000 Ft-ra értékelték (Konzulens: Dr. Medvegy Gabriella). A hallgató különleges tetőformát választott, mely jól illik a terpeszkedő épülethez. A tető fókuszába helyezett bevilágító egyedi ötlet, mellette méltó szerepet kapnak a tetőtéri ablakok.

Tervező: Jakab Gergő

A „II. magas vagy alacsony hajlásszögű tetővel rendelkező, tetőtér nélküli családi ház”  különdíjasait, Kosztya Csilla – Berzsák Barna tervezőpárost (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) 50 000 Ft összeggel díjazták azért a nyaralóépületért, mely innovatív, a balatonfelvidéki „népi” építészetet újragondoló ötlet – tetőtéri ablakokkal.

Tervezők: Kosztya Csilla – Berzsák Barna

Az „III. Lapostetős családi ház” kategória 1. helyezettje Berzsák Barna (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) lett. Nyereménye 400 000 Ft.

A hallgató több generáció együttélésére szépen kidolgozott példát nyújtott be, melyben a szülő-gyerek szeparáció a két lépcsőházzal és az akár a teraszon történő átjárással különleges. A karakteres épületben az egyenletes fényviszonyok megteremtéséhez lapostetős felülvilágítókat használt.

Tervező: Berzsák Barna
A 3. helyezett Kosztya Csilla (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) 100.000 Ft-os pénzjutalomban részesült.

Tervező: Kosztya Csilla

A „III. Lapostetős családi ház” kategória különdíjasai: Puskár Dóra – Novák Adrienn tervezőpáros (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem). Tervüket 50 000 Ft összeggel díjazták.

Tervezők: Puskár Dóra – Novák Adrienn
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ismerős, mégis új

Ismerős, mégis új

Fábián Gábor és Fajcsák Dénes tervezte egri családi ház.

Itt vannak a Budakalász magja pályázat díjazottjai!

Itt vannak a Budakalász magja pályázat díjazottjai!

Eredményt hirdettek az MMA Építőművészeti Tagozatának „Budakalász magja 2018” pályázatán

A folytonosságot építeni

A folytonosságot építeni

A TARKA Architects koncepciója az új pasaréti közösségi ház és plébánia tervpályázatán.

Hirdetés