Az S39 Hybrid Design tervezői fényt hoznak a talpunk alá.

Képzeld el, hogy a lépteid hatására vagy egyszerűen csak az alkonyat beköszöntével a közterek térkövei lágy fénybe borulnak. Így advent idején, karácsony közeledtével talán még jobban vágyunk az ilyen élményekre, mint az év többi időszakában, de egy szép nyári estén is igazán hangulatos hatást hozhat létre egy bravúros téralkotó beavatkozás. Ez az elképzelés az S39 Hybrid Design tervezőiben is megszületett, majd meg is alkották a világító betontérkövet, aminek a MUKI nevet adták.


A MUKI tíz éve jött létre, amikor Monor város önkormányzata olyan objekt megtervezésére és kivitelezésére írt ki tervpályázatot, amely a település történetét és a közösséghez való tartozás élményét jeleníti meg. A felhívásra reagálva az S39 Hybrid Design tervezői leültek beszélgetni a lakosokkal, összegyűjtötték a történeteiket és a város legendáit, majd mindebből piktogramokat készítettek, üvegből betontérkövekre helyezték azokat és azzal spékelték meg a dolgot, hogy egy világító egységet helyeztek az üvegbetétek alá. Így a monoriak története világító képekben elevenedik meg a köztereken.

Repülőgép például azért került a térre, mert Kaszala Károly első világháborús pilóta világrekordot állított, amikor a Monor és Mátyásföld közti távot leszállás nélkül tizenháromszor tette meg. Így kilenc óra huszonegy perc alatt 746 kilométert repült. De láttunk még a téren többek között kacsákat, finom monori fagyit, ejtőernyőt, foci- és kosárlabdát és korcsolyát is. Monor belvárosában egy olyan „emlékmű” jött létre, mely nem szaporította a tereptárgyakat a már sűrűn beépített téren, mégis szerves részévé vált a helyszínnek.
 

 Monori MUKI-k – Fotók: Haller Ákos

Salgótarján Beszterce terén is jól tesszük, ha a sokszor hallott javaslat ellenére, hogy séta közben felfelé nézzünk és ismerjük meg épületeinket, kivételesen a lábunk elé figyelünk, mert szürkület környékén ott is fénybe borulnak a térkövek. Salgótarján a gazdag növény- és állatvilágú Északi-középhegységben fekszik, a Beszterce tér pedig a város legnagyobb lakótelepének főtere, a terület tehát a természetes és épített környezet találkozásának helyszíne. Erre reflektálva egy jópofa tápláléklánc állatai világítanak a téren, ami által azt is megfigyelhetjük, mivel táplálkozik a nyuszt és kinek lesz az elesége a szarvasbogár. 
 

 Tanösvény Salgótarjánban – Fotók: Bognár Benedek, Simon Zsuzsanna

A világító betontérkövek esetében – mint minden elektronikával ellátott elemnél – nagy jelentősége van a rendszeres karbantartásnak, amire azonban nem minden esetben van lehetőség vagy kapacitás. Ezt megtapasztalva az S39 Hybrid Design tervezői már fém elemekkel is ellátják a térköveket, hogy a világítás esetleges megszűnésével is látványosak maradjanak a térkövek. Ezt figyelhetjük meg a Beszterce téri tanösvény esetében, ahová világítás nélküli térelemek is bekerültek, melyek a környék növényvilágát jelenítik meg. 

Világító betontérkövek az Olaszliszkai Emlékkertben, a Tokaj-Hegyaljai vallási kötődésű zarándokút egyik állomásán is helyet kaptak. Az egykori zsinagóga rekonstrukciója során egy olyan komplex művészeti tartalmat hoztak létre a tervezők, mely érzelmileg is támogatja a zarándokokat a zsidóság helyi történetének megismerésében. Ennek egyik eleme a tér járófelületén kialakított világító csillagtérkép, mely annak a napnak a csillagállását mutatja, amikor a zsidó lakosságot elhurcolták a területről. A csillagtérkép elemei a zarándokok lépteire aktív fényjelenséggel reagálnak. 
 

Pécsi Csücsülőkő – Fotók: Réthey-Prikkel Tamás


A MUKI fejlesztése során, a megbízók igényeire reagálva olyan világító betonelemeket is alkottak a tervezők, melyek nem a térkövekben, hanem padban vagy falban kapnak helyet. Ilyen a pécsi Csücsülőkő vagy a Dohány utcai Gettó Emlékfal. Térkőbe ágyazva pedig Kalocsa főterén találkozhatunk még MUKI-kkal.

A MUKI fejlesztése folyamatosan zajlik. Ebben az eljárásban az S39 Hybrid Design az elektronika tökéletesítésén az OPTIN Kft.-vel működik együtt, míg a beton optimalizálásán az Építőkémia Magyarország Kft.-vel dolgozik, hogy a világító térkövek esőben és hóban is folyamatosan üzemeljenek; bár a tervezők továbbra is javasolják a rendszeres karbantartást. 
 

A Dohány utcai Gettó Emlékfal – Fotó: Ludmann Dániel

Ha a fentebb említett településeken jársz, ne felejts néha lefelé is nézni! De a világító fények úgyis vonzzák majd a tekintetedet.

 

S39 Hybrid Design | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egyenlő pálya?

Egyenlő pálya?

A Women in Architecture Hungary Instagram-oldal.

A high-tech technológia és a kézművesség találkozása

A high-tech technológia és a kézművesség találkozása

Homlokzatdesign a Hard Rock Hotel Budapest épületén, az S39 Hybrid Design tervezésében.

Urbánus installációk versenye

Urbánus installációk versenye

A Skanska kültéri műalkotás tervezésére írt ki tendert a H2Offices irodakomplexum számára.

Hirdetés