Minden olvasatában a fenntartható és egészséges életvitelről szól a hágai lakókomplexum.

The Hague új, Proeftuin Erasmusveld negyede a jövőt képviseli a klíma/táj, az energia, a mobilitás, az együttélés és az egészséges élet szempontjai szerint. A BPD beruházói gárdája a „Consciously Different Living” (Fenntartható élet – másképp) témájú pályázat során, kifejezetten innovatív munkájuk alapján választotta ki az épület tervezésére a fiatal szakemberekből álló amszterdami építészirodákat. Az időtlen stílusú, de kortárs forrásokból táplálkozó Studio Ard Hoksbergen és a modern lakókörnyezetekre fókuszáló Workshop Architects szellemisége találkozik a Leyhof projektben.

 

 

A Leyhof összesen 75 apartmanja és 33 sorháza pályakezdők, családok és idősek lakhatását biztosítja. Minden egyes otthon közvetlenül benapozott, és valamilyen módon kapcsolatban áll a hatalmas kerttel és a környező tájjal. A Flux és Oto (ex-Lint) tájépítész irodák szakértő gárdája és a BURA urbanism (ex-marco.broekman) integrált megközelítéssel dolgozott a projekten. A létesítményt övező zöld környezet szalagszerű sétánnyal kígyózik át a közterületre, ahol megszakítások, vagy kereszteződések nélkül kanyarog tovább.

 

 

A főépület lépcsőzetes elrendezéséből adódóan az épület kisebb, barátságosabb léptékben jelenik meg: az erdő felé magasabb és védettebb, a park felé lassan ereszkedve nyílik meg. Ez a megoldás ráadásul a napfény bejutását is elősegíti. Az épület természetbarát jellegét erősítik a keleti homlokzatra felszerelt madár- és denevérodúk.

 

 

A létesítmény egész karaktere a fenntarthatóságot és minőségi együttélést támogatja. A nap felé orientált lakások energiahatékonysági mutatói igen kedvezőek, a hűtésért és fűtésért hőenergia-tároló rendszer felel. A zöldtetőn napelemek sorakoznak, a többlet esővizet begyűjtik. A közös használatú helyiségek összességében csökkentik az épület lábnyomát, a szociális terek hívogató légköre találkozásra csábít.

 

 

A Leyhof megjelenése egységesen lágy és természetes, jellemző anyagai a fa és a tégla. A tervezők odafigyeltek a részletekre is: a tégla a vékony cementbevonattól kellemesen matt, a házak közé pedig, finom hangsúlyokként, homokfúvott betonelemek kerültek. Az északon és keleten futó fa galériák és pergolák könnyű légiességgel ajándékozzák meg a tömböket. Az elektromos közösségi autóknak és kerékpároknak is otthont adó parkolóház zöldtetejére számtalan növényfaj került, az ágyások között fa padozat húzódik.

 

 

A projekt egy másik újítása a Proeftuin módszere, amely szerint az emberek, potenciális lakók a tervezési szakaszban, egy ötletbörze során értesülhetnek a leendő épület nyújtotta lehetőségekről, és hozzászólhatnak, javaslatokkal is segíthetik a tervezőket. A munkálatok során ezek közül – részben együttes erővel – számos meg is valósult. A Leyhof falai között többek között szembetalálkozhatunk a „szomszédoló szoba”, a „mosodai bár”, a közösségi használatú „vendég hotelszoba”, vagy a kültéri pavilon és dolgozószoba helyiségeivel.

 

 

A Leyhof összekapcsolja a fenntarthatóság és a kollektivitás eszméit, ezzel zöld és valóban különleges jövőképet kínál a minőségi és egészséges élet lehetőségeit kereső városi lakosság számára.

 

 

 

Studio Ard Hoksbergen | Web | Instagram
Workshop | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: ArchDaily

 

 

 

További képek és rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mentorprogram tehetséges formatervezőknek

Mentorprogram tehetséges formatervezőknek

A HFDA 6 modulból álló workshop- és előadás-sorozatot, hazai gyárnál teljesített gyakornoki programot és külföldi szakmai utat kínált.

Élőben tanulhatod meg, hogyan illesztenek össze egy kétszintes házat!

Élőben tanulhatod meg, hogyan illesztenek össze egy kétszintes házat!

Mindezt rétegragasztott fapanelekből. 

Így teszik otthonná a lakást a lámpák

Így teszik otthonná a lakást a lámpák

A 2019-es lámpatrendek jegyében 3+1 praktikus tipp azoknak, akik a lakásuk világítását szeretnék hangulatosabbá tenni.

Hirdetés