A járványhelyzetben sokan újra elővették a kézműves kreativitásukat, de azok is kipróbálták az újdonságokat, akik csak le akarták kötni magukat. Abonyi Alma képzőművész számára a különböző műgyanták már egyetemi évei alatt az alkotásai meghatározó alapanyagaivá váltak. Bevezetés a művészgyanták világába című könyve a kezdők és a már rutinosabbak számára is tartogathat új információkat, hasznos trükköket és tanácsokat a különleges anyaggal és technikával kapcsolatban.

A Bevezetés a művészgyanták világába című könyv egy hiánypótló kiadvány. A szerző tizenhat éve dolgozik ezekkel az anyagokkal, és két éve oktatja hivatalosan a gyantával való alkotás fortélyait. Az elmúlt évek oktatói tapasztalata inspirálta a „resin art kódex” elkészítését. A gyanták működése nem hasonlítható más, hagyományosan ismert művészeti alapanyaghoz, bizonyos tulajdonságaik pedig teljes mértékben unikálisak. A kreatív hobbi alkotók is felfedezték maguknak ezt az új anyagot, hiszen színes, változatos és nívós képek, ékszerek, lakás dekorációs alkotások készíthetőek látszólag egyszerűen.

„Egyre több kreatív alkotó választja médiumként ezt a sokrétűen használható anyagot, de megfelelő figyelemmel bárki használhatja és csodálatosan színes, egyedi munkákat alkothat. Elképesztő, hogy hogyan mutatkozik meg a lélek a munkafolyamat során, hiszen a színválasztás, a sorrend, a kiegészítő anyagok használata mind rólunk árulkodik és éppen ezért sosem lesz két egyforma kép. Mégis szép műveket lehet alkotni, senki sem távozik úgy, hogy ne lenne meg a wow-élménye” – mondta el Abonyi Alma.

A kódex segít megismerkedni a technikával, az anyagokkal, a csiszolással, polírozással az alapokkal. Tartalmaz egy átfogó elméleti leírást, és húsz, lépésről lépésre végigkövethető projektet. Az elméleti részben megtanulhatjuk a gyanták biztonságos használatát, a működésüket, a szerző megvizsgál és összehasonlít többféle anyagot, bemutatja a hasznos eszközöket. Megtanulhatjuk a helyes mérést, a tökéletes keverést, megismerjük a színezési lehetőségeket, és találunk benne egy számítási segédletet, amely, segít eligazodni a munkához szükséges számítási feladatokban. A projektekben minden nehézségi fok megtalálható, egyre összetettebb alkotásokat lehet az útmutatások alapján készíteni és különböző piktogramok segítik az olvasót, melyek megmutatják, hogy nagyságrendileg mennyi időt és anyagi ráfordítást igényel az adott munka. Kezdőknek nélkülözhetetlen kódex, de a rutinosabb gyantázóknak is tartogathat új információkat, hasznos trükköket, megszívlelendő tanácsokat.

„A gyanták működése még újdonság, nem hasonlítható más, hagyományosan ismert művészeti alapanyaghoz. Teljesen máshogy viselkedik mondjuk, mint egy festék. Számos tulajdonságuk unikális, hamar csalódás lehet a kísérletezés vége. Ezért foglaltam össze egy hiánypótló könyvben a tudnivalókat” – mondta el Alma.

A tökéletes lekövetés érdekében minden munkafolyamatot részletesen, szövegesen és vizuálisan is bemutat a kiadvány, mindvégig „fogja a kezünket”. Míg az elején kilenc-tíz lépésből elkészíthetjük a megálmodott tárgyat, a komplex folyamatoknál már huszonpár lépésre is szükség lehet.
 
A projektek meghatározásánál Abonyi Alma nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a lehető legszélesebb spektrumon, minél több technika átadására módot adjon, ezzel segítve, hogy mindenki megtalálhassa a számára legvonzóbb irányokat. A könyvben kilenc nagykövet, ismert ember is szerepel, akik a műgyanta technika szerelmesei lettek és Almától tanulták meg az alkotómunka folyamatát. 

„Köllő Babett például a kislányával jött a foglalkozásra, Milla azóta is töretlen lelkesedéssel készíti a gyönyörű ékszereket. Nagy Adri vagy Németh Dorottya is lelkes rajongója lett a műgyantának. De mielőtt azt hinnénk ez egy női dolog, Lakatos Levente vagy Kárai Dávid is nálam tökéletesítették a tudásukat, vagy ügyvédek, más szellemi foglalkozásúak, párok is járnak kikapcsolódni, nagyon jó a hangulat, mindenki feltöltődve megy haza. Nem véletlen, van, aki képet, ékszert, lakásdekorációt, szobrot készít, tematikától függően mást és mást, amihez kedve van” – mesélte Alma.

Kárai Dávid

A Bevezetés a művészgyanták világába könyv a külföldön már teret hódított resin art mozgalom egyik hazai alappillére, és első hiteles magyarországi forrása.

Abonyi Alma az önkifejezés mellett nagy hangsúlyt fektet a laikusok oktatására, a fiatal tehetségek gondozására a saját műtermében, a Rezina Stúdióban, amely a workshopok helyszíne is.

„Aki eljön egy foglalkozásra, közösségi élményt is kap, illetve nem kell otthonra rögtön beszereznie minden színt, kiegészítő anyagot, eszközt. Szerintem a workshop megkönnyíti az elmélet gyakorlatba való átültetését. Ám ettől függetlenül maximálisan arra törekedtem, hogy a könyv önmagában is megállja a helyét és azon keresztül is kézenfogva tudjam vezetni a lelkes alkotókat és lépésről lépésre, az egyszerűbb technikáktól egészen komplex alkotói folyamatok elsajátításában segítsem. Ismerkedjünk meg a technikával, az anyagokkal, a csiszolással, polírozással ha pedig otthon elakadunk, a könyv nagy segítség lehet, jó ha kéznél vannak az alapok és nyugodtabban lehet kísérletezni” – mondta el Alma.

Bevezetés a művészgyanták világába című kötet december 6-án jelenik meg. Erre a linkre kattintva előrendelhető.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Művészgyanta kódex laikusoknak is

Művészgyanta kódex laikusoknak is

A járványhelyzetben sokan újra elővették a kézműves kreativitásukat, de azok is kipróbálták az újdonságokat, akik csak le akarták kötni magukat. Abonyi Alma képzőművész számára a különböző műgyanták már egyetemi évei alatt az alkotásai meghatározó alapanyagaivá váltak. Bevezetés a művészgyanták világába című könyve a kezdők és a már rutinosabbak számára is tartogathat új információkat, hasznos trükköket és tanácsokat a különleges anyaggal és technikával kapcsolatban.

Építészeti kitekintés Brazíliába

Építészeti kitekintés Brazíliába

Megnéztük, milyen házakat építettek mostanában Brazíliában, és kicsit a múltba is visszamegyünk Walter Gropius nyomán.

Öt tipp arra, hogyan használjuk helyesen a hűtőnket
  • 2019-07-26 08:00
  • Deco

Öt tipp arra, hogyan használjuk helyesen a hűtőnket

Egy átlagos magyar fogyasztó például évente 33 kg olyan élelmiszert dob ki, amely megfelelő tárolással és tudatos tervezéssel megmenthető lenne.

Hirdetés