Cikkünkben az öt magyar jelölt
 

A Piran Days of Architecture (PDA) a világ egyik leghosszabb hagyományokkal rendelkező nemzetközi építészeti konferenciája. A konferenciát számos építészeti rendezvény kíséri, ezek közül a legfontosabb a rangos Piranesi-díj és az annak kapcsán rendezett kiállítás. A Szlovén Köztársaság első nemzetközi építészeti díját először 1989-ben adták át Bogdan Bogdanović szerb építésznek a horvátországi Vukovárban található Dudik-emlékparkért. Az esemény november 27-én tér vissza Piranba. 

A konferencia célja a társadalmi építészeti helyzet értékelése, valamint a kortárs építészeti és térbeli termelés legprogresszívebb és leginnovatívabb ötleteinek bemutatása, amelyek a földrajzi és kulturális kontextus megértése és tiszteletben tartása révén megőrzik a kulturális identitást és sokszínűséget.


A konferencián számos világhírű építész tartott már előadást, többek között: Sverre Fehn, Kenneth Frampton, David Chipperfield, Wang Shu, Bijoy Jain és mások mellett többek között Friedrich Achleitner, Boris Podrecca, Heinz Tesar, Luigi Semerani, Gino Valle, Eduardo Souto de Moura, Alvaro Siza Vieira, Peter Zumthor, Enrique Miralles, Sverre Fehn, Kenneth Frampton, David Chipperfield, Wang Shu és Bijoy Jain. Sokan közülük pályafutásuk későbbi szakaszában rangos nemzetközi építészeti díjakat kaptak, mint például a Pritzker-díj, az európai Mies van der Rohe-díj vagy a Velencei Építészeti Oroszlán Biennálé.
 

Az idei előadók:
Sonja Ana Hoyer, Szlovénia
Aitor Fuentes, ARQUITECTURA-G, Spanyolország
Tom Lechner, LP architektur, Ausztria
Janez Koželj, Slovenia
Pedro Domingos, pedro domingos arquitectos, Portugália
Iva Letilović, Letilović + Pedišić, Horvátország
Níall McLaughlin, Níall McLaughlin architects, Egyesült Királyság
Wang Shu, Lu Wenyu, Amateur Architecture Studio, Kína

A díj eközben a 18. századi olasz művészről, Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) nevéhez fűződik, akinek családi gyökerei állítólag Piranból származnak.

A közép-európai országok területén az elmúlt két évben készült legjobb építészeti megvalósításokat díjazzák: Ausztria, Csehország, Görögország, Horvátország, Olaszország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia, Szerbia 2018-ban, Bosznia-Hercegovina 2019-ben, Montenegró pedig 2020-ban csatlakozott.

A PDA-konferencia keretében a Piranesi nemzetközi kiállításon kiállított projekteket a fent említett országok nemzeti válogatói. Magyarországról Gunther Zsolt (3h Építésziroda) idén az alábbi öt projektet jelölte:


Görögkatolikus Múzeum| Nyíregyháza | 2022 
OCTOGON magazin 181-es (2023/1-es) lapszáma
Építészet: dmb műterem ( Balázs Mihály, Török Dávid)Római katolikus templom felújítása | Cserépváralja | 2023
Építészet: Partizan Architecture (felújítás), Csaba László (eredeti épület) Családi otthon gyümölcstárolóból | Szentendre | 2023
Építészet: Arkt Építész Stúdió, projectroomVásárcsarnok | Nagyszentjános | 2023
Építészet: Román László, Élő JózsefÚj Pécsi Vásárcsarnok | Pécs | 2022
OCTOGON magazin 177-es (2022/5-ös) lapszám
Építészet: Getto Tamás, Sztranyák Gergely


2008 óta a Piranesi-díj kiállítás része egy nemzetközi diákkiállítás is, amelyen 21 európai építészkar vesz részt: Graz, Spittal, Bécs, Banja Luka, Mostar, Szarajevó, Split, Zágráb, Szaloniki, Budapest, Ferrara, Pescara, Trieszt, Podgorica, Pozsony, Ljubljana, Maribor, Belgrád, Újvidék, Kragujevac, AA London. Az egyes karok hallgatói válogatók, akik két projektet nevezhetnek az elmúlt két tanévből.

A Piranesi-díjért idén mintegy 55 építészeti megvalósítás és 42 hallgatói projekt versenyez. A rangos Piranesi-díjat, két Piranesi Honorary Mentiont és a Piranesi Student Honorary Mentiont az adott év PDA előadóiból álló nemzetközi Piranesi-zsűri választja ki. A díjakat a PDA-konferencia tiszteletbeli védnöke adja át. A Piranesi-díjat olyan különböző méretű és programú, változatos projektek kapták, amelyek a modern építészetnek a természeti, kulturális, történelmi és társadalmi környezethez való viszonyát tükrözik.

 

PDA | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jövő héten átadják az idei Pirán építészeti díjat

Jövő héten átadják az idei Pirán építészeti díjat

Cikkünkben az öt magyar jelölt
 

Virtuális kirándulás a Visegrádi Királyi Palotában

Virtuális kirándulás a Visegrádi Királyi Palotában

A legkorszerűbb 3D lézerszkenner segítségével járhatod be a palota minden zegét-zugát.

Kihirdették a Talent Awards 2020/21 győzteseit 

Kihirdették a Talent Awards 2020/21 győzteseit 

Virtuális kiállítás nyílik a LEGO Hungária Kft. és a MOME közös pályázatán díjazottak munkáiból.

Hirdetés