A ruházat használat közben lokális rezgések által informálja viselőjét.

Sáska Dóra mestermunkájában egy, a sérülésmegelőzést támogató és mozgásoptimalizáló futónadrágot (Myorun) tervezett, amely detektálja az izomcsoportok aktivitását, azaz az izmok mozgás közbeni be- és kikapcsolódását, valamint azonosítja a lábizmok esetleg aszimmetrikus működését a test két oldalán. A ruházat használat közben vizuális- vagy audio-visszajelzés helyett lokális rezgések által informálja viselőjét, ezzel elkerülve, hogy a sportoló figyelmét elvonja tevékenységéről és ezáltal biztonsági kockázatot jelentsen.

Sáska Dóra a projekt első lépéseként végzett egy kutatást, amely a futók személyes biztonságát és biztonságérzetét befolyásoló tényezőket, a futótevékenységet végzők igényeit, illetve szokásait vizsgálta. Mivel a felmérés során kiderült, hogy a sportolók kisebb hányadát éri külső fenyegetettség (a megkérdezettek 16.6%-a került konfliktusba kutyával és csupán 3%-a emberrel), mint sokszor saját felkészületlenségből adódó sérülés (melyet a válaszadók 53.3%-a már elszenvedett), így a tervezés során az alkotó az utóbbi problémára fókuszált.

A Myorun elnevezésű koncepció készítésekor egy sérülésmegelőzést támogató és mozgásoptimalizációt segítő futónadrág tervezését tűzte ki célul, amely detektálja az izomcsoportok aktivitását, azaz az izmok mozgás közbeni be- és kikapcsolódását, illetve azonosítja a lábizmok esetleges aszimmetrikus működését a test jobb és bal oldalán.

Ez utóbbi kiemelkedő fontosságú, mivel a kétoldali különbségek lényegesebb sérülésindikátorként azonosíthatóak, mint a test egészére vonatkozó abszolút feszültség.

A futómozgásban résztvevő izomcsoportok működésének detektálása az öltözékbe integrált felületi EMG (elektromiográfiás) szenzorok által valósul meg. A mérő modulok tápellátása a hátsó derékpánton elhelyezett központi komponens segítségével zajlik. Az elektronikai vázat alkotó nyomtatott áramköröket a wearable technológia területre fejlesztett rugalmas kábelek kötik össze. A komponenseket a textil külső oldalára illesztett mechanikai védelmet és vízállóságot nyújtó burkolatok védik.

A ruházat használat közben vizuális- vagy audio visszajelzés helyett lokális rezgések által informálja viselőjét, ezzel megakadályozva, hogy biztonsági kockázat jelentve elvonja a futó figyelmét a tevékenységéről. 


A haptikus visszajelzést a NYÁK-okra forrasztott vibromotorok által keltett rezgések biztosítják, ami lehetővé teszi a valós idejű érzékelést és korrigálást. A futónadrágot kiegészítő mobilapplikáció használata a futást megelőzően, illetve a mozgást követően ajánlott. Az applikáció segítségével a felhasználók elemezhetik az öltözék által rögzített adatokat, illetve a bemelegítéshez és a levezetéshez szükséges gyakorlatokat ismerhetnek meg, a helyes futómozgás elsajátítása mellett.


  • Alkotó: Sáska Dóra
  • Témavezető: Keszei István
  • Elméleti konzulens: Berky Tamás
  • Belső opponens: Kárpáti Judit Eszter
  • Intézmény: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem / Design Intézet / Formatervező Tanszék / Formatervező művész MA
  • Év: 2020Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Csónakház borterasszal és présházzal

Csónakház borterasszal és présházzal

Csónakházzal lehelne életet a borsodi dombság elmagányosodott területébe Zsiros Renáta.

Vidámpark helyére kemping

Vidámpark helyére kemping

A diplomamunka tervezési területe Pécsen, a Mecseki parkerdő területén elhelyezkedő Dömörkapunál fekszik, a régi vidámpark területén.

A ház mint képtárgy

A ház mint képtárgy

Az építészet mint képalkotás egy rendhagyó budai ház tervezése során a RAPA Architects-től. A OCTOGON 169-es (2021/5-ös) lapszámában megjelent cikkünk újraközlése az OCTOGON online fém és üveg szerkezeteket bemutató márciusi publikációi között.

Hirdetés