Meszes Márton diplomamunkájában a co-housing koncepciójára épülő lakóparkot tervezett, 2018-ban Hauszmann-díjat nyert vele.

A közösségi lakhatás sok helyen már ismert és bevált lakhatási formának számít, itthon azonban még inkább csak szakmai körökben tudják elhelyezni a kifejezést. Meszes Márton tehát a tervében azt is vizsgálta, hogy mekkora létjogosultsága van a co-housing lakhatási formának Magyarországon, illetve úgy álmodott meg egy lakóparkot, hogy lakóközösséget is verbuvált hozzá.

A Co-housing lakópark terve - fotó: Meszes Márton

Téma

A diplomamunka mindig egy jó indok arra, hogy az ember fél évre beleássa magát egy olyan témába, ami igazán érdekli. Nekem ez a téma a co-housing volt. Érdekelt, hogy mekkora létjogosultsága van ennek az alternatív lakhatási formának Magyarországon, és mennyi a participatív tervezésnek az egyetemen. A közösségi lakhatás sok helyen már ismert és bevált lakhatási formának számít, itthon azonban még inkább csak szakmai körökben tudják elhelyezni a kifejezést. Számos kezdeményezés indult azonban az elmúlt években, amelyek nagy valószínűséggel változást hoznak a kérdésben. Az egyik legfontosabb ezek közül a Közösségben Élni.

Mivel a co-housing kialakítását és karakterét alapjaiban határozza meg a közösség, hamar világossá vált számomra, hogy a diplomám valódi közösség nélkül súlytalanná és öncélúvá válna. Így az első feladat egy lakóközösség létrehozása volt. A barátokból, ismerősökből verbuválódott csapat végül nagyjából 10 aktív tagból állt. Mindannyian fiatal felnőttek, akik sokféle szakterületről érkeztek, de mind egyetemi végzettséggel rendelkeznek. A kommunikáció folyamatosan és több platformon zajlott. Kérdőíveken, online felületeken és “lakógyűléseken” keresztül, közösen alakítottuk ki a programot, választottunk helyszínt, kerestünk előképet és alkottunk jövőképet.

Koncepció

A hazai és nemzetközi co-housing terepet felmérve hamar kiderült, hogy ha a hazai viszonyok között is értelmezhető projektet akarunk létrehozni, akkor nagyon racionális és az adottságokat maximálisan kihasználó házat kell létrehoznunk, ellensúlyozva többek között a közösségi terek létrejöttével kieső lakásnégyzetmétereket. Ezért az interaktív feladatokba igyekeztem fékeket beépíteni, és a tervezés során is egy megfizethető és tartós anyagokkal operáló, józan és egyszerű épületet tervezni.

A koncepció - fotó: Meszes Márton

Így alakultak ki a nyitott függőfolyosóra fűzött kompakt lakások, melyek a telek tájolását kihasználva a déli oldalon télikertet kaptak, ezzel részben kompenzálva a kis alapterületeket, részben a szoláris nyereség maximalizálásával is elősegítve a gazdaságos üzemeltetést. Szintén az üzemeltetés racionalizálását hivatott segíteni a vendéglakások, a kultúrkocsma és a közösségi tér bérbe adható kialakítása is.

Az épület szerkezete vasbeton pillérváz vasbeton födémekkel, vázkerámia kitöltőfalakkal, átszellőztetett fémlemez burkolattal. A nagyobb flexibilitás érdekében a belső válaszfalak könnyűszerkezetesek. A télikertek acélszerkezetre ültetett előregyártott födémelemekkel és polikarbonát tolóajtókkal készültek. A tetőn kialakított közös terek szintén könnyűszerkezetes kialakítást kaptak.

A déli oldal teljes mértékben nyitott formálása miatt kérdésessé vált a tartószerkezet merevítése. A utcafront szabadon hagyásával az épület nem felelt volna meg a földrengésből adódó terhekre, így az erkélyek külső síkján acél merevítő rács készült.

A mintázat a közösség által választott fa motívumot alapul véve készült. A szerkezet a merevítő funkción túl markáns megjelenést is kölcsönöz az épület homlokzatának. A teljes felületet átszövő absztrakt ágszerkezet a közösség összetartozását is jelképezheti, és egyfajta reklámként is szolgálhat a háznak. A mélyen fekvő terhelhető talajréteg miatt egy pinceszint is helyet kapott. A lakókkal carsharing rendszerben egyeztünk meg, ami három közös használatú autót jelentett. Ez a megoldás lehetővé tette, hogy a pinceszinten parkolók helyett közös műhely, edző-játszó terem és tárolók kapjanak teret.
A lakóközösség - fotó: Meszes Márton

A védés előtt fél évet a bécsi einszueins irodánál töltöttem gyakornokként. Így betekintést kaphattam a participatív tervezés gyakorlatába, illetve egy berlini tanulmányút során élőben is megtekinthettem néhány jól működő példát. A semleges építészeti keretként megfogalmazott épületek, amelyeket az erős közösségi jelenlét értelmez és barátságossá szelídít, a helyszínen is nagy meggyőző erővel bírtak.

Mindez azért is volt megerősítő számomra, mivel a terv jelentős részben épített a fent leírt hatásra. Arra, hogy az épület csak akkor nyeri el végleges formáját, ha a lakók birtokba veszik, és teret ad az erős közösségi jelenlétnek.

A diplomaterv a BME Középülettervezési Tanszékén készült.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kreativitást ösztönző nagykövetségi étkészlet és az iskolai közétkeztetésben használható játékos, praktikus tárgycsalád

Kreativitást ösztönző nagykövetségi étkészlet és az iskolai közétkeztetésben használható játékos, praktikus tárgycsalád

A  Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kerámiatervezés mesterképzési szak két diplomamunkáját mutatjuk be.

Építsd fel a családodat! – játékterápiás segítő eszköz a MOME Formatervező Művész tanszék mestermunkái között

Építsd fel a családodat! – játékterápiás segítő eszköz a MOME Formatervező Művész tanszék mestermunkái között

Pataki Katalin mestermunkájában egy olyan összerakható játékterápiás eszközt alkotott meg, ami ötvözi a bábjáték és a családrajz terápiás alkalmazását. 

Építészeti látványtervek a MOME frissdiplomásaitól – Evangélikus közösségi háztól az anyaotthonig

Építészeti látványtervek a MOME frissdiplomásaitól – Evangélikus közösségi háztól az anyaotthonig

A bemutatott diplomamunkák mindegyike szociális érzékenységről tanúskodik és valódi problémákra javasol megoldást.

Hirdetés