Eredményt hirdettek a Főváros pályázatán.

A Fővárosi Önkormányzat évtizedes adóssága, és egyben a Főváros vezetésének egyik legfontosabb választási ígérete, hogy a Városháza előtti elzárt, jelenleg parkolóként használt területen Budapest új, zöld főterét alakítsa ki. A Fővárosi Önkormányzat 2021. őszén, tekintettel a feladat jelentőségére és komplexitására, térépítészeti tervpályázatot hirdetett a Városháza Park megtervezésére. Az eredmény megszületett, következhet a megvalósítás. Budapest a tervek szerint 2024-ben veheti birtokba új főterét.

 

A Főváros 2019-ben  megválasztott vezetése átfogó stratégiát készített a Városháza tömb középtávú fejlesztésére, melynek része a Városháza homlokzatának felújítása, a Városháza földszinti helységeinek megnyitása, a Budapest Galéria új kiállítóterének kialakítása és a Merlin Színház épületének felújítása is. A komplex feladat a most lezárult térépítészeti pályázat eredményének megfelelően valósul meg.

 

Az új Városháza Park kapcsán a Főváros három célt határozott meg:

  • A Városháza Park legyen Budapest zöld főtere, ennek érdekében Budapest szívében 8.000 m2 új zöldfelület hozunk létre, hogy cselekedjünk a klímaváltozás ellen. A parkot fásítjuk, hogy kellemes hangulatú helyet alakítsunk ki és enyhítsük a nyári kánikulák hatásait, a csapadékvizet pedig helyben hasznosítjuk a környezettudatosság jegyében.
  • A „Nyitott Városháza” megvalósításával közelebb hozzuk az emberekhez Városháza napi működését, Budapest új főterét a demokrácia és a társadalmi viták helyszínévé tesszük. Helyet adunk megemlékezéseknek, társadalmi és politikai rendezvényeknek, a Városháza földszinti helyiségeit pedig megnyitjuk kulturális, közösségi és ügyfélforgalmi célokra.
  • Az új park legyen a budapestiek találkozóhelye, ennek érdekében helyet adunk az alkalmi rendezvényeknek, hogy a Városháza Park a kultúra és a találkozások helyszíne legyen. A Budapest Galéria, a Merlin felújított épülete és a Városháza megnyitott földszinti tereinek együttesével új kulturális teret hozunk létre a város szívében.

 

 

A tervpályázatra 19 pályamű érkezett, a tájépítész, építész és városépítész szakma elismert szakembereiből álló bírálóbizottság választotta ki a díjazott terveket. A Főváros szakemberein kívül három szakmai szervezet, a Magyar Építész Kamara, a Budapesti Építészkamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége is képviseltette magát. Az V. kerület, Belváros-Lipótváros Önkormányzata, valamint a Miniszterelnökség is delegált szakértőt.

Első helyezett a Lépték-Terv Tájépítész Iroda pályaműve lett.

„Ez a pályamű minden tekintetben alkalmas arra, hogy betöltse azt a szerepet, amit Budapest új főterének tudnia kell: ikonikus, szinte az űrből is felismerhető terv, amely a zöldfelületet állítja a tér középpontjába, és amelynek szimbolikája megegyezik a demokráciáról alkotott felfogásunkkal, a tér akár négy, egyidejű politikai rendezvény megtartására is alkalmas. Szervesen kapcsolódik a szomszédos terekhez, megőrzi a meglévő fákat, emellett tartalmazza a szivacsváros koncepció követelményeit a csapadékvizek felhasználásáról is” – méltatta a pályaművet Kerpel-Fronius Gábor.

 

A győztes iroda 4 millió forintos díjat, valamint a Park továbbtervezésének lehetőségét nyerte el a tervpályázaton.


II. Díjban részesült 3 millió forint összegben a CAN Architects Studio és az Újirány Tájépítész Kft. közös pályaműve. Tiszta, egyszerű, következetes struktúra, amely ökologikus választ keres a klasszikus városháza tér kialakítására, ahol egy a városháza tengelyére rávezető interaktív, rugalmasan használható főteret alakít ki, amelyet két intenzív, biodiverz zöldfelület keretez.


Megosztott III. Díjban részesült 1,5 millió forint összegben a Lima Design pályaműve, amely egymásra felfűzött kisebb teresedésekkel, változatos növényalkalmazással, látványos részletekkel és tereplejtésekkel egy szinte önálló parkot alakít ki a város szívében.


Megosztott III. Díjban részesült 1,5 millió forint összegben a 11. számú pályamű (tervezők: Baki Áron, Godolla Máté, Kőműves Márton, Takács Ákos, Pápai Veronika, Csomay Zsófia), ahol a teret a városfal két oldalán, a történelmi fejlődésre reflektálva két markánsan kontrasztos részre osztották a tervezők: egy sűrű vegetációjú, szűrőként működő oázisra és a város társadalmi életének új pódiumaként konstruált fórumra.


Megvételt nyert 1 millió forint összegben a 12. számú pályamű (tervezők: Csépke Tamás, Skrabák Zoltán), amely a Merlin vonalában hoz létre egy attraktív, kortárs közteret, a fő megközelítési útvonalakat egy átlós rendszerre szervezi rá.


Megvételt nyert 1 millió forint összegben a KIMA Studio és a BKM FŐKERT Divízió közös pályaműve, amelynek alapvető célja a terület szerves bekapcsolása a közvetlen környezetébe, a tér átjárhatóságának megteremtése, szimbolizálva a modern városvezetési eszméket: a nyitottságot, az átjárhatóságot, a nagyvonalúságot és a környezettudatosságot.A tervpályázaton nyertes pályázóval a Fővárosi Önkormányzat hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást fog lefolytatni az engedélyezési és kivitelezési tervek elkészítésére vonatkozóan. A tervek elkészítését és az engedélyek megszerzését követően kerül sor a Városháza Park megvalósítására. A tervek szerint az új Városháza Parkot 2024-ben vehetik birtokba a Budapestiek, addigra a Városháza Károly körúti homlokzatának felújítása, és a Merlin épülete is elkészül. 

 


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ilyen lesz a Városháza Park

Ilyen lesz a Városháza Park

Eredményt hirdettek a Főváros pályázatán.

Hiánypótlónak számít a legújabb Zöldinfrastruktúra füzet

Hiánypótlónak számít a legújabb Zöldinfrastruktúra füzet

Fontos témával, a belvárosi belső udvarok megújításával foglalkozik a sorozat 5., frissen megjelent része. 

A hely szelleme – Hotel Motto, Wien

A hely szelleme – Hotel Motto, Wien

A Mariahilfer strasse egyik fontos csomópontjában álló, 2021 októberében átadott négycsillagos hotel története évszázadokkal korábbra nyúlik vissza.

Hirdetés