Jakab Zsófia doktoranduszhallgató újragondolta a veszprémi Ranolder téren álló egykori telefonközpont épületét

Az Unicap Zrt. ingatlanfejlesztő írt ki tervpályázatot a veszprémi Ranolder téren található volt telefonközpont homlokzatának újragondolására. Jakab Zsófia pécsi doktoranduszhallgató a város miliőjébe illeszthető, nem hivalkodó homlokzati tervét mutatjuk be.

A Ranolder János tér Veszprém szívében, a Vár sétányától dél-keleti irányban található, a Bem József utca és Toborzó utca kereszteződésében. A teret nemrég átépítették, melynek koncepciója az út menti parkoló publicitásának visszafogása és a templom előtti tér minőségi használatának támogatása volt.

Jellemző anyaghasználattal dolgoztak; a szűkös, veszprémi utcácskákban gyakran találkozhatunk rakott kőfallal, lábazattal, valamint minőségi fakiegészítőkkel. A parkolófelületet határoló kőfalak az utcaképből kitörölték a sivár placc látványát, helyette fákkal telepített fedett parkoló jött létre, valamint helyet kap a téren a Szent Anna-kút, amely pihenőpontként is szolgál

A telefonközpont gerincét monolit vasbeton pillérek és födémek teszik ki. A vasbeton szerkezet paraméterei arányos tömegű épületet jelenítenek meg, ugyanakkor  szabályossága a megjelenését statikussá teszi.

A földszint feletti födém centrikus elforgatása beállítja az épületet a városszövet erővonalainak irányába, dinamikusabb kompozíciót létrehozva.

Biztosítja a természetes árnyékolást a földszinti funkciók számára, az első emeleti szintnek publikus külső teret ad. A hátsó kültéri lépcsőház elbontásával lehetőség nyílik egy dolgozók (vagy fogyasztótér) számára kialakított intimebb kert kialakítására.

A Ranolder János térről vezető új sétány egyértelműen kijelöli az épület bejárati helyzetét, amelyet a csatlakozó homlokzati vonalak lecsapásával egyértelműsítettük. Így fedett, köztérről jól látható átmeneti teret kapunk. Az emeleti szintek betonelemi elbontása után a hosszanti homlokzatok üvegezése következik, amely irodák, kulturális vagy szociális terek bevilágítását szolgálja.

A haránt irányú homlokzatok üvegezése nem szükséges, ugyanis dél-keletről a lakóépületek, észak-nyugatról pedig a telefonközpont kétszintes épületének közelsége ezt nem kívánja, valamint a megmaradó szerkezet merevítése is ezeken a homlokzatokon történik. Ezekre a felületekre helyezhetők el a mellékfunkciók, vizes helyiségek, raktárak, gépészeti helyiségek, valamint a kialakítandó belső lépcsőházak. Az emeleti terasz fedéseként egy filigrán acél-árnyékolószerkezet szolgál. A megmaradó pillérraszter egyes elemeit a homlokzaton kívülre helyeztük el. Ennek oka részben a tartószerkezeti megfelelés, másrészről pedig összefogja a kimozgatott horizontális szerkezeteket, így tömegében illeszkedik a mellette álló kétszintes Invitel épületéhez. 


Az alsó két szint a környező beépítések arányát követi, a felső két szint burkolata pedig a tetőformák, tetőidomok világához való alkalmazkodás. Ezzel a homlokzatkialakítással az épület funkcióválasztása rugalmasan kezelhető. Az épület lapostető kihasználása opcionális. Mérete megengedi a félig hasznosítható, félig pedig zöldtető kialakítását. Ezek harmonikus aránya élhető teret adhat a 2023-as EKF projektkiírásban szereplő Lapostető fesztiválnak. Elhelyezkedése miatt teljes panoráma nyílhat a várra és a történelmi belváros több pontjára.Az épület koronája egy finombeton szimbólumraszter. Mintáját a Veszprémre jellemző építészeti motívum, a boltíves formák ihlették, ennek absztrakciója és sokszorosítása alkotja a „hálót”, amely egy megfelelő hátszerkezettel kapcsolódik a meglévő födémekhez. Kellemes hangulatú, finom megjelenést kölcsönöz az épületnek. Mélysége miatt elegendő árnyékolást ad a belső tereknek, perforációja által fényes belső terek alakulhatnak ki. A beton tömege továbbá az épület túlmelegedését is megakadályozza.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Színes, kreatív, gazdag jelentéstartománnyal bíró utcabútorok kerültek az Európai Kulturális Főváros címre készülő Veszprém Haszkovó lakótelepére.

Megvan a Veszprém-Balaton 2023 új arculata

Megvan a Veszprém-Balaton 2023 új arculata

A szakmai zsűri egyhangúlag a Hidden Characters arculati terve mellett döntött.

Veszprém európai kulturális főváros lesz

Veszprém európai kulturális főváros lesz

De a másik két magyar döntőssel, Debrecennel és Győrrel is együttműködik majd.

Nincs találat!

Hirdetés