Ötvenéves a veszprémi Jutasi lakótelep.

Idén ünnepli az 50. születésnapját a veszprémi Jutasi lakótelep. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közösségi oldala több videót is közzétett a lakóteleptől, amelyet egykor a tervek szerint autópálya szelt volna ketté. Ez végül nem történt meg, helyette a megye kulturális központjává fejlődött.

A lakótelep alapkövét 1971. szeptember 24-én helyezték el, az első lakosok a Csehát egykori iparosai voltak. A Márton István tervei alapján épült lakótelep a növekvő lakásigényekre reagált, bár az eredetileg tervezett öt darab húszemeletes lakótömb, illetve kórház, mozi, diákszálló nem valósultak meg.

És nem valósult meg szerencsére az autópálya, ami kettészelte volna a lakótelepet. Helyette park, játszótér épült, illetve itt található az Agóra Veszprém Kulturális Központ, továbbá három tanösvény is: a Berkenye tanösvény, innen indul a Rab Mária-forráshoz vezető erdőséta, valamint a Jutasi kilátóhoz vezető Fenyves tanösvény.

Végül tízezer lakás készült el három ütemben, az építkezés a nyolcvanas években fejeződött be.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Híres építészeti skiccek kelnek életre

Híres építészeti skiccek kelnek életre

Kooperáció a mesterséges intelligenciával

TOP TRIÓ | Qvarta

TOP TRIÓ | Qvarta

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Hirdetés