Barlangterápiás gyerekszanatórium Csehországban

A Morva karszt természetvédelmi területe rendkívül jó hatással vannak a légzőszervi megbetegedésekre. Ostrov u Macochy helységben több mint harminc éve folyik kezelés, melynek része a Císařská jeskyně (Császár barlang) klímájával történő gyógyítás is. Az Adam Rujbr építész vezette team feladata egy korszerű szanatórium kialakítása volt. 
 

 

Csehország területén ez az egyetlen speciális intézmény, ahol a gyermekek légzőszervi betegségeit barlangterápiával is kezelik. A design and build szisztémában dolgozó csapat – az Adam Rujbr Architects, az ENESA és a VCES irodákból álló konzorcium – pályázaton nyerte a megbízást, és vitte végig a projektet a tervezéstől az átadásig. Céljuk a „gyógyító építészet” megteremtése volt, olyan teret kívántak alkotni, ahol a szülők és a gyerekek is otthon érzik magukat. Ennek jegyében választották az együttes karakteres motívumait: a gyerekrajzra emlékeztető archetipikus házformát, és a falakon és a tetőkön is következetesen végigvonuló tiszta fehér színt, amely a mészkő karszt színére is utal.

A komplexum négy, funkcionálisan eltérő, azonos megjelenésű egységből áll, melyek a kiszolgáló útra merőlegesen helyezkednek el. Köztük udvarok, játszóterek kaptak helyet, az épületek szögletes formáival kontrasztot alkotó, íves vonalú kialakítással. A telepet széles zöld mező választja el a szomszédos falutól, a kétszintes házak a lejtőre merőlegesen állnak, és a lejtésből adódóan minden szintjüknek van közvetlen kertkapcsolata. Külön épületben kapott helyet a gyógyászati részleg, a recepció és konyha-étterem, a wellness, illetve a bentlakók szálláshelye. A négy egység mindegyike megközelíthető a központi közlekedő magból.

 

 

A szigorú egészségügyi és belsőépítészeti előírásoknek megfelelő épület megújuló energiát használ, és smart technológiával, alacsony költséggel működtethető. A teljes tervezés BIM modellben történt, melynek révén a megbízó is részese volt a folyamatnak. A légzőszervi problémákkal küzdő lakókra tekintettel speciális szellőzési és klíma igényeknek megfelelő gépészeti technológiát alkalmaztak, amely automatikusan méri és állítja a levegő tisztaságát, a páratartalmat és a hőmérsékletet. Minden helyiség CO2 mérővel is el van látva. A gépészeti technológia távolról monitorozható és változtatható.

A házak közötti és körüli területen különféle játszóhelyeket, sportpályákat alakítottak ki, illetve a területen honos növényekkel telepítették be azokat. A belső terekben alklamazott vidám színek következetesen megjelennek a hozzájuk kapcsolt kültéren is. A szigorú derékszögű alaprajzot a berendezésben íves részletformák lágyítják A korszerű intézmény kiegészül a barlangterápiával, ezzel egyedülálló szolgáltatást nyújt Csehországban a gyógyulni vágyó gyerekeknek, akik színvonalas építészeti környezetben tölthetik a kényszerű kúra hosszú heteit.

 

Stúdió: Adam Rujbr Architects | Web | Facebook 
Vezető tervező: Adam Rujbr
Tervező team: Michal Surka, Aleš Chlád, Michaela Bastlová, Kateřina Gayerová
Generáltervező: Adam Rujbr Architects 
EP-képviselő mérnök és beszállító: ENESA
Építési vállalkozó: VCES
Ügyfél: Dél-Morva régió
Projekt helyszíne: Ostrov u Macochy
A projekt országa: Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2023
Beépített terület: 2155 m²
Bruttó alapterület: 3850 m²
Hasznos alapterület: 3260 m²
Fotók: BoysPlayNice

 

Forrás: Linka

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fehér tetők alatt

Fehér tetők alatt

Barlangterápiás gyerekszanatórium Csehországban

Zöldebb lesz a Batthyány tér, több helyet kapnak a gyalogosok

Zöldebb lesz a Batthyány tér, több helyet kapnak a gyalogosok

A Batthyány tér kisebb átépítésével a közúti forgalmi rend is megváltozik.

Booking.com iroda, BP székház – Az Év Irodája verseny két kategóriájában is nyert a DVM group

Booking.com iroda, BP székház – Az Év Irodája verseny két kategóriájában is nyert a DVM group

Design & build díjakat hozott el a DVM group a rangos versenyről.

Hirdetés