Az ezermester dizájner 9 négyzetméteres erdei kabint épített a finn erdőben.

Robin Falck és a dizájn kapcsolata letisztult, elegáns; számára az alkotás szokás, egyfajta természetes közeg. Ő nem egyszerűen egy helsinki dizájner: sokkal inkább igazi kézműves szakember, aki nemcsak kitalálja, és megtervezi, de gyakran önmaga meg is valósítja ötleteit. Mr. Falck nevű stúdiójában rendszeresen látni valamilyen eszközzel a kezében, miközben épp valamilyen prototípust bütyköl. 2010-ben szeretett volna egy saját kis lakot telepíteni az egyik finn erdő gyönyörű tisztására. Így született meg Nido, ez a 9 négyzetméteres, jórészt újrahasznosított anyagokból, saját kezűleg épített menedék.

 

 

A lelkes túrázó, kalandor Robink Falck 18 éves korában találta meg a finn Sipoo városánál azt a lenyűgöző erdei tisztást, ami megihlette, és ahová később a Nido-t telepítette. A kabint két hét alatt, saját maga építette fel, mindössze a nyílászárókra kellett még további egy hetet várnia. A kreatív építkezés vége egy kedves, kis méretei ellenére is tágas, otthonos faház, fantasztikus kilátással a környező erdőre.

 

 

 

A világ ezen részén (11,9nm alatti épületeknél) még építési engedély sem szükséges ahhoz, hogy valaki felépítsen egy Nido méretű kunyhót. A házikó a Mr. Falck alapvető világszemléletét tükrözi: a természet megzavarása nélkül fenntarthatót és időtállót alkotni - a dizájner ez alapján kézben odaszállított, helyi és újrahasznosított anyagokból építkezett. A 9nm alapterületű lak csupán annyit vesz el a természetből, amilyen keveset csak tud.

 

 

 

A teraszos kabin két szintes: a földszinten mikroméretű konyha és nappali, az emeleten háló és raktárhelyiség kapott helyet. A ház hatalmas, mindkét szintet átfogó, ferde ablakán át a lehető legtöbb természetes fény árad be, éjjel pedig még a csillagokat is megcsodálhatja rajta keresztül az ott tartózkodó.

 

 

 

 

Nido olaszul annyit tesz: madárfészek. Valódi, szinte a földből kibújt, erdei gyöngyszem, ami hatalmas, döntött ablakával, natúr anyagaival vonzó menedék az érintetlen természetben kóborló, fáradt túrázónak. És egy jó hír: ha megkívántuk volna, nem kell megállnunk a vágyakozásnál, bárki Robin Falck helyébe léphet, és építhet magának egy hasonló saját ‘fészket’. A részletes kiviteli tervek a dizájner oldalán - némi ellenértékért cserébe - szabadon elérhetők. Mellé már csak alapanyagok és némi kézügyesség szükségeltetik - no meg vonzó, minimum 9 négyzetméteres erdei környezet.

 

 

Mr. Falck | Web | Instagram

 

 

Forrás: Designboom

 

 

További képek a galériában!

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Emberi fészek sk

Emberi fészek sk

Az ezermester dizájner 9 négyzetméteres erdei kabint épített a finn erdőben.

„Az illusztráció nem didaktikus átirata a szövegnek”

„Az illusztráció nem didaktikus átirata a szövegnek”

Beszélgetés Kiss Virág építész, grafikus, illusztrátorral

Kozmikus Geodéziai Obszervatórium | FRISS DIPLOMA

Kozmikus Geodéziai Obszervatórium | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Hirdetés