A Magyar Építőművészek Szövetsége által összeállított kötet a V4 országok 2016-2022 között épült családi házairól ad válogatást. 

A 28+84 Houses című, 180 oldalas, elegáns, nagyalakú, angol és magyar nyelvű album kiemelten foglalkozik a hazai házakkal, és kitekintést ad a cseh, lengyel és szlovák épületekre. A könyvet a cseh régió építészetét bemutató szerző, Jan Stempel szavaival ajánljuk.
 

Csehország, Tvoršovice, építész: Monom, fotó: Alex Shoots Buildings

A ház – és különösen a családi ház – a legszemélyesebb épülettípusaink közé tartozik, amely megtestesíti az ügyfelek kívánságait, igényeit, sőt, még egyéniségük egy-egy darabját is. Ezért is még lehangolóbb a „családi” jelzőre érdemtelen, névtelen épületek jelenlegi sokasága. Minél több ilyen névtelen ház épül, annál egyértelműbb, mennyire fontos lenne az oktatás ezen a téren. Igen, léteznek kiállítások, elégedett felhasználók, és nem utolsó sorban könyvek is, amelyek segítenek felnyitni az emberek szemét, hogy meglássák és felismerjék az egyediség, az egyéniség, a szépség, az időtlenség, a minőség, az ihletforrások, a helyi hagyomány szépségét..

 

Szlovákia, Opatová, építész: René Dlesk, Tamara Kolaříková, fotó: Filip Beránek

A pozitív jelzők felsorolásához az eddigieknél is több sorra lenne igényünk. Hiszen ez a könyv egy válogatás, amely a visegrádi országokban az utóbbi hét év során épült legjobb házakat öleli fel! Bizonyára Önök is felteszik magukban a kérdést: vajon miféle különbségeket lehet felfedezni a különböző országok vagy régiók között?

Véleményem szerint a különbségek marginálisak, mindössze apró nüanszokban mutatkoznak meg. És ezt úgy mondom, mint (lengyel nagymamával büszkélkedő) szlovák, aki Magyarországon végezte tanulmányait, miközben Csehországban dolgozik. Még a hagyományos népi építészet sem tartotta tiszteletben soha az emberkéz alkotta határokat. A vályog-, fa- vagy kőépítmények és az építési módok megválasztása általában a helyi éghajlatot, terepviszonyokat, nyersanyagokat és erőforrásokat, valamint a megélhetési viszonyokat tükrözte.

 

Budapest, építész: Fazekas Katalin, Vilics Árpád, fotó: Danyi Balázs

Mindazonáltal a könyvben szereplő valamennyi ház egy közös témához kapcsolódik: Ezek mind jó házak! Nem ez az első alkalom, hogy ezt a címkét használom. A tíz évvel ezelőtt a Cseh Köztársaságban megjelent 99 (családi) házból álló válogatásunk leírásában is ezt a jelzőt választottam. Az a kiadvány végül trilógiává bővült, és a sorozatnak még biztosan nincs vége. Az idő múlásával még inkább hiszek ennek a címkének a létjogosultgágában, mint amikor először használtam. Nem könnyű jó házat építeni – sem a Cseh Köztársaságban, sem Lengyelországban, sem Szlovákiában, sem Magyarországon.

Az előkészítés és az építés hosszú folyamata során minden tervnek ki kell állnia az idők kemény próbáját, és csak egy igazán jó ház maradhat talpon anélkül, hogy kihunyna belőle az építészeti lelemény eredeti szikrája. Alaposan átgondoltnak kell lennie úgy az alaprajz, mint az építési terv és az anyagok tekintetében is. Tiszteletben kell tartania a helyszínt és egyúttal szolgálnia kell a tulajdonosát.

 

Lengyelország, Katowice Podlesie, építész: Marcin Jojko, Bartłomiej Nawrocki, fotó: Michał Jędrzejowski

Gratulálok az építészeknek kitartásukhoz, hogy sikerült végigvinniük terveiket a befejezett épületig! Őrizzék meg az ehhez szükséges kitartásukat és nélkülözhetetlen egészséges adag önbizalmukat!

Gratulálok a tulajdonosoknak a türelemhez, amellyel várták álmaik otthonának megvalósulását! Nagyra értékelem felvilágosult hozzáállásukat az építészek és az építési terület kiválasztásához, és kívánom, hogy legyenek elégedettek jól sikerült családi házukkaI!

Gratulálok Önnek, kedves olvasó, aki kézbe vette és végiglapozta ezt a könyvet! Ha építkezést tervezget a jövőben, akkor azt kívánom, szerepeljen majd az Ön álmai otthona is egy napon egy ilyen magas színvonalú válogatásban, mint ez a könyv. Csak megerősíteni tudom, hogy már e könyv kézbe vételével megtette az első fontos lépést ezen a szúrós cserjékkel benőtt, rögös úton.

És gratulálok és köszönöm a könyv szerzőinek, hogy vállalták az ismeretterjesztés e hálátlan feladatát. Még néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy láthassuk munkájuk hatását e könyv nyomán és a Visegrádi Négy Családi Házak kiállítás révén is, ha az ezekbe fektetett erőfeszítéseik növelni fogják a jó házak számát. Mert a valóban jó házak ragályos jelenségek. Olyan, mint a kóbor macskák, amelyek valahol leellik kiscicáikat, és ezzel újabb jó házak láncreakcióját indítják el. Szerencsére a verseny felhozatala, amelyből választhatunk, évről évre egyre bővül!

 

JAN STEMPEL
építész, egyetemi tanár, a Prágai Cseh Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar, Építészeti Tervezési Tanszékének vezetője

 

 


A magyar anyagot a MÉSZ megbízásából Kovács Csaba a MOME intézetigazgatója, Nagy Csaba az Archikon vezető építésze és Nagy Iván válogatta, ők írták a laudációkat, illetve szerkesztették a kötetet. A szerkesztésben részt vett Borsos András, az évente megrendezett V4 családi házak program és vándorkiállítás kurátora. A könyvet Kaszanyi Nóra tervezte. A külföldi anyag a lengyel és a szlovák építőművész szövetség, valamint a prágai építészkar válogatása. A tanulmányokat a régió családi ház építészetéről Moravánszky Ákos, Jan Stempel (CZ) , Krzysztof Ingarden (PL) és Andrea Bacová (SK) írta. A könyv megvásárolható a FUGA-ban, a Műcsarnokban, a MÜPÁ-ban, az Írók boltjában, kedvezményesen a MÉSZ Székházban és hamarosan minden nagyobb könyvesboltban.
 

 

 További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az ipari építészet csodái Győr-Moson-Sopron megyében

Az ipari építészet csodái Győr-Moson-Sopron megyében

Folytatódik a 2014-ben megkezdett kiállítás-sorozat, amelyben a megye kiemelkedő 20. századi építészeti alkotásai kerülnek terítékre.

Fiatalok feketén fehéren 2021-ben is!

Fiatalok feketén fehéren 2021-ben is!

A MÉSZ 2021-es pályázatának határideje november 20.

Hirdetés