Családi ház kortárs bővítése a cseh városban

Pilsen városa nem az építészetéről híresült el. A PRO-STORY Stúdió munkája rácáfol a beidegződésre: a jóízű kortárs építészetből kortyolhatunk egyet az általuk bővített és felújított ház képeit nézegetve – persze nem kizárt, hogy egy pohár pilseni mellett...


Az ikerházakkal szegélyezett utcát az eltelt évtizedek alatt körbenőtték a betonból épült lakótömbök, a kisvárosi beépítés zárványként ékelődik az emeletes lakótelepek közé. A házak többségét az idők során felújították, erre vállalkozott a fiatal házaspár is, akik gyerekeikkel itt képzelték el új otthonukat. A bővítést is magában foglaló megbízás nemcsak a család térigényének kielégítésére szólt, hanem arra is, hogy a hozzátétel kortárs megjelenést kölcsönözzön a régi háznak.
 

A szerényen megfogalmazott, dupla oromfalas emeletráépítés egyszerre utal a hagyományokra és teremt izgalmas térbeli helyzeteket az új funkciók számára. A szintek megmozgatásával, a belmagasság variálásával, a terek összenyitásával nagyvonalú megoldások jöttek létre az egyszerű nyeregtetős tömegben.

A földszinten dupla magasságú nappali, egy gyerekszoba és fürdő kapott helyet, az emeleten egy további fürdő, olvasószoba és gyerekszoba található. Az emeleti fürdőnek nincs ugyan homlokzati ablaka, mégis természetes fényhez jut a egy belső üvegezett nyíláson keresztül, ami a nappali terébe nyílik. Fából készült galériaszintek teszik izgalmassá a belső térélményt. 

Az épület osztás nélküli kortárs megjelenésű fa nyílászárókat kapott, az üvegezett oromfalat függőleges lécváz árnyékolja. Ugyanez a motívum jelenik meg a kerti homlokzaton és az új bejárati bővítményen is. A ház meglévő, megmaradó részei egyésgesen fehérre festett vakolást kaptak. 

Stúdió: PRO-STORY
Tervezők: Tereza Nová, Jiří Zábran
Projekt helyszíne: Pilsen
A projekt országa: Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2022
Beépített terület: 103 m²
Bruttó alapterület: 152 m²
Hasznos alapterület: 128 m²
Fotók: Petr Polák
Asztalosipar: Jiří Ruml
Ács: Gasys

 

 

Rajzok és további képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kerítés nélkül

Kerítés nélkül

Paradicsomi panoráma 600 méter magasan a tengerszint fölött.

Hogyan kellene, hogyan lehetne?

Hogyan kellene, hogyan lehetne?

Családi ház Makkosmárián a Nanavízió tervezésében.

Hirdetés