A holland Bolwoningen kísérlete

A holland Den Bosch városában, jellegzetes téglaházak és kanyargós csatornák között megbújik egy furcsa lakóközösség, a Bolwoningen, amely lefordítva gömbházak csoportosulását jelenti. Kísérletnek indult, és bár az építkezés, a berendezés és a karbantartás nehézségei miatt nem terjedt el a koncepció, mindig voltak lakói, laikus és szakmai csodálói.
 


A holland kormány 1968-ban költségvetést biztosított az alacsony költségű, kísérleti lakások építésére. Dries Kreijkamp, holland építész, ipari formatervező és szobrász Bolwoningen-projektje volt az egyik „zászlóshajója” ennek a mozgalomnak, amelynek építése 1980-ban kezdődött. Bolwoningen 50 gömbházból áll, amelyek ma is használatban vannak.  

„A gömb forma teljesen magától értetődő. Ez a lehető legorganikusabb és legtermészetesebb forma. A gömbölyűség végül is mindenütt jelen van: egy földgömbön élünk, és egy földgömbből születünk. A földgömb a lehető legnagyobb térfogatot a lehető legkisebb felülettel kombinálja, így minimális az anyag szükséglete. Helytakarékos, környezetbarát és szinte karbantartásmentes. Kell ennél többet mondanom?” – vallotta Kreijkamp. 


Minden ház nagyjából 5,5 méter átmérőjű, és 11 kerek ablakkal rendelkezik. Nem igényelnek állandó alapot, könnyen összeszerelhetőek és szállíthatóak. A szerkezetek elrendezése meglehetősen szokatlan: a hengeres alap szolgál bejárataként, amiben a lépcsőház, tároló- és háztartási helyiségek helyezkednek el, miközben a felső emelet gömb formájában kap helyet a lakótér.

A tipikus szintek és szobák helyett a kör alakú tér nyitott platformokra és funkcionális terekre tagolódik, amelyek kapcsolatban állnak egymással. Ez a szokatlan belső forma bár tágas, világos térélményt teremt, megnehezíti a belsőépítészeti tervezést. Mivel minden fal lekerekített a földtől a tetejéig, a szabvány bútorok nehezen, vagy egyáltalán nem férnek el a ház belsejében. 
 

Dries Krejikamp a következő években több száz tervet és költségbecslést készített további helyszínek kialakítására, de soha nem kapott második megbízást. A szivárgásokra és törésekre vonatkozó panaszok miatt a lakásépítő vállalat még a Bolwoningen lebontását is fontolgatta az 1990-es évek közepén. A gömböket végül sikerült megmenteni, és Bolwoningen  megmaradt annak időszaknak a lenyomataként, amikor a holland kormány támogatta a kísérleti lakásokat.


Forrás: Parametric Architecture
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy gömb formájú városrész nyomában

Egy gömb formájú városrész nyomában

A holland Bolwoningen kísérlete

Iroda másképp | KOSTAL

Iroda másképp | KOSTAL

A KOSTAL német multinacionális vállalat átadta új stratégiai központját Budapesten.

A következő DMN este középpontjában az AlphaGo

A következő DMN este középpontjában az AlphaGo

Designers Movie Nights (DMN) misszió: Egy film, egy tervező, egy est.

Hirdetés