Termékkoncepciója a bútoripar kihívásaira reflektál, egyúttal támogatja a körforgásos gazdasági szemléletet.

Czigány Márkó mestermunkájában egy olyan bútor termékkoncepcióját tervezte meg, amely a bútoripar kihívásaira fenntartható termékfejlesztési stratégiával, a körforgásos gazdasági szemlélet alkalmazásával kínál alternatív megoldást.

Korunk kiemelkedő problémáját képezi a fogyasztóorientált társadalmi magatartásból fakadó ökológiai túlterhelés. A lineáris gazdaság, mint erőforrás-orientált, a piaci folyamatokat egyirányú, véges műveletként értelmező gazdasági stratégia többé már nem fenntartható modell. Erre a helyzetre ad választ Czigány Márkó termékkoncepciója, 

amely egy bérlési szolgáltatás keretrendszerébe illeszthető, pihenést támogató moduláris termék: kétszemélyes kárpitozott felületű ülőbútor, transzformációjával négy fő ültetésére alkalmas asztal-pad konstrukció áll elő.

A termék elsősorban moduláris térkihasználásával kínál költséghatékony megoldást az első- és gyakori költöző, illetve kis alapterületű élettérben élő felhasználók számára, emellett kültéri közösségi felhasználásra is lehetőséget biztosít az alkalmazott gyártástechnológia révén.

A termék szerkezete két lábazati és keresztmerevítő elem, továbbá két önálló lábazattal rendelkező ülőfelület alakkal záró kötésével jön létre, melyhez egy sínrendszerben, két végpont között csúsztatható háttámla elem csatlakozik. A háttámla egy pozicionáló marokcsavar kioldásával, majd a sínrendszerben történő csúsztatás révén dönthető át horizontális asztal pozícióba, az egy egységet alkotó két ülőfelület pedig a lábazati elemen kialakított hornyokban csúsztatva húzható szét két különálló paddá. A vázszerkezethez tépőzárral párnaelemek rögzíthetők.

A váz anyaga egy 30-70% arányú fa-polipropilén kompozit, amely ipari hulladékanyagok újrahasznosításával, fröccsöntéses technológiával állítható elő.
 

Az alkalmazott anyag körforgásban tartható, az egyes alkatrészek sérülés esetén hulladék keletkezése nélkül újragyárthatók. Kialakításuk üreges, belül bordázott erősítéssel. A bútor funkciója, könnyű tisztíthatósága és jó kopásállósága miatt nem csak a magánszektorban, hanem a szolgáltatói, vendéglátóipari szektorban is érvényesülhet rendezvények, éttermek, fesztiválok kültéri és beltéri bútorelemeként egyaránt.

Czigány Márkó a bútor szolgáltatási szektorba való piaci bevezetését egyfajta bérlési keretrendszerben képzeli el. A rent-to-return rendszerű szolgáltatás célja, hogy a bérlő számára lehetőséget biztosítson bútorok átmeneti birtokbavételére, ameddig arra szüksége van, azonban a visszaszolgáltatási kötelezettséggel megakadályozza, hogy a bútor használatát követően kiessen az anyagkörforgásból, hulladékként végezze.


  • Alkotó: Czigány Márkó
  • Témavezető: Kerékgyártó András
  • Látványterv: Fickert Flórián, Czigány Márkó
  • Intézmény: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem / Design Intézet / Formatervező Tanszék / Formatervező művész MA
  • Év: 2020Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Üveg muráliák szakrális térben, avagy az ablakok meditációt segítő szerepe

Üveg muráliák szakrális térben, avagy az ablakok meditációt segítő szerepe

Török Sára diplomamunkájában díszüveggel keresi a választ arra, hogyan lehet a ma embere számára olyan szakrális teret alkotni, mely segíti az elmélyülést és az istenkapcsolatot.

Design a kertben
  • 2020-07-11 08:00
  • Deco

Design a kertben

A minőségi kerti bútorok kínálata kimeríthetetlen.

Hirdetés