A PTE első kelet-európai egyetemként vesz részt interkontinentális mérnöki fenntarthatósági projektben.

Egy dél-amerikai hátrányos helyzetű település üzemeltetésével kapcsolatos mérnöki problémáira kell megoldást találnia egy nemzetközi csapatnak, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) hallgatói mellett egy angol és egy amerikai partneregyetemen tanuló alapszakos mérnökhallgatók alkotnak – tudtuk meg a PTE hírleveléből. Mindezt az online térben, a különböző szakterületekről és országokból, illetve cégektől közreműködő szakemberekkel partnerségben. A pécsi hallgatók első kelet-európaiként vesznek részt az országokon, földrészeken átívelő együttműködésben, amelyben a szakmai feladat kidolgozása mellett el kell sajátítaniuk a digitális kommunikáció megfelelő módszertanát is. Ez ugyanis nemcsak a jelenlegi járványidőszakban, hanem a jövőben is egyre nagyobb szerepet kap a mérnöki kooperációkban.

A PTE MIK Mérnöki és Smart Technológiák Intézet Építőmérnök Tanszékén az idei tanévtől indult, Nemzetközi Mérnöki Projekt címet viselő angol nyelvű kurzus célja, hogy elősegítse a magyar és a nemzetközi hallgatók csapatmunkában történő együtt dolgozását és közös tanulását.

A pécsi hallgatóknak nemcsak egymással, hanem egy angol és egy amerikai partneregyetemen tanuló mérnökhallgatókkal kell csapatot alkotniuk, és közösen megoldaniuk egy speciális mérnöki feladatot, mindezt az internet segítségével.

A programban részt vevő MSU Denverrel és a Brunel University Londonnal már régóta van oktatási és kutatási együttműködése a pécsi egyetemi karnak, elsősorban építészeti és építőmérnöki területeken, ám a mostani hallgatói projekt a többi mérnöki szakterület bevonását is igényli. A feladatok komplexitása miatt ugyanis villamosmérnök, informatikus és menedzsment szakirányú hallgatók közreműködésére is szükség van, így a kurzus szinte az összes mérnökhallgató számára lehetőséget biztosít egy nemzetközi csapatmunkában való részvételre.  

A feladat igen komplex: egy dél-amerikai hátrányos helyzetű tengerparti település településüzemeltetéssel kapcsolatos problémáira, így az épített környezetre, a vízellátásra, a szennyvíztisztításra, az energiaellátásra, a hulladékgazdálkodásra, az élelemiszerellátásra, a közlekedésre és a digitális fejlesztésekre vonatkozó kihívásokra kell mérnöki megoldásokat találniuk.

Mindezt úgy, hogy a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve a kidogozott megoldások a környezetterhelést is minimalizálják. A konkrét problémákat a leendő mérnököknek kell beazonosítaniuk, ehhez rengeteg adatot, információt kapnak, majd ezek felhasználásával kell kidolgozniuk a megoldásukat először koncepcionális szinten, majd egyre nagyobb részletességgel. A munkát különböző szakterületekről és országokból, illetve cégektől mentorok segítik. A nemzetközi versenyként is szolgáló projekt végén a csapatoknak egy részletesen dokumentált, számításokkal és tervekkel is alátámasztott mérnöki megoldást kell letenniük az asztalra. A korábbi években meghirdetett hasonló mérnöki projektekben elsősorban angolszász országok vettek részt, ez az első alkalom, amikor Magyarországról is csatlakozhat egy egyetem a kihíváshoz.

Deklarált cél a globális szemlélet kialakítása

„A projekt újszerűsége egyrészt a csapatmunka jellegében mutatkozik meg, másrészt abban hogy kifejezett céljának tekinti a mérnökhallgatók globális szemléletének kialakítását. Az oktatásunkban viszonylag kevés tantárgy ad lehetőséget a csapatmunkában való együttműködés elősegítésére. Pedig a jövőben akár országokon, földrészeken átívelő együttműködésekre lesz szükség, ezekhez pedig meg kell találni a megfelelő módszertant, el kell sajátítani a digitális kommunikációt. Mindehhez adottak a technikai feltételek, azonban az online térben való kommunikációt még tanulni kell” – fogalmaz dr. Orbán Zoltán, a kurzus főszervezője, a PTE MIK Mérnöki és Smart Technológiák Intézet igazgatója.

A projekt által a hallgatók megtanulnak csapatmunkában dolgozni, ez jelentős előnyt jelent számukra későbbi munkavállalásuknál. A tapasztalataik is hozzájárulnak ahhoz, hogy képesek lesznek felépíteni a feladatmegoldás struktúráját, átlátják, miként érdemes körbejárni a problémát, hogyan gyűjtsék az adatokat, milyen koncepció szerint dolgozzanak, milyen eszközöket használjanak. Emellett megtanulnak egy nemzetközi közegben kommunikálni, hiszen a több földrészről, több kultúrából érkező hallgatókkal meg kell találniuk a közös hangot. 

„A csapatmunkában történő feladatmegoldáson túl igen fontos szempont, hogy a hallgatók a fenntartható fejlődés alapelveit is szem előtt tartva egy konkrét mérnöki megoldást találjanak ki a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaitól erősen érintett perui települések problémáira. A projekt gyakorlati jellege és az a tény, hogy a megoldásokat nemcsak elméletileg, hanem egy adott közösségre és helyszínre adaptálva kell kidolgozni, a hallgatókban egy új szemléletet fejleszt ki” – mondja Marcus Juby, a kurzus Új-Zélandról érkezett oktatója.

A mérnökképzés felelőssége

A fenntarthatóság napjainkban globális kérdés, ezért a mérnökképzésnek hatalmas felelőssége van abban, hogy kialakítsa a jövő mérnökgenerációjának fenntarthatóság iránti elköteleződését, és ehhez megadja a megfelelő tudást is. A fenntartható fejlődés egyszerre jelent kihívást és szükségszerű utat a fejlődő és fejlett országoknak, így a jövőben nélkülözhetetlenek lesznek a földrészeken átívelő szakmai együttműködések. A jelenleg zajló projekt lehetőséget teremt a jövő mérnökei számára, hogy megértsék globális felelősségüket. Hozzásegíti őket ahhoz, hogy érzékennyé váljanak arra: a műszaki feladatok fenntarthatósági szemléletű megoldása a gazdasági, a társadalmi és a környezeti szempontok figyelembevételét is igényli. Különösen azokon a területeken van szükség az ilyen szemléletű mérnöki segítségre, ahol a klímaváltozás miatt a helyi közösségek biztonsága vagy életminősége veszélyben van. Amennyiben a pécsi hallgatók közreműködésével sikerrel zárul a projekt, a részletesen kidolgozott megoldásokkal részt vehetnek egy nagyobb nemzetközi versenyen is.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Dél-amerikai településüzemeltetésben segítenek pécsi egyetemi hallgatók

Dél-amerikai településüzemeltetésben segítenek pécsi egyetemi hallgatók

A PTE első kelet-európai egyetemként vesz részt interkontinentális mérnöki fenntarthatósági projektben.

Modern apartmanok, elegáns lobby, és borospince Pécs új apartmanszállodájában

Modern apartmanok, elegáns lobby, és borospince Pécs új apartmanszállodájában

Várhatóan májustól fogadja első vendégeit Pécs központjában a felnőttbarát Fibula Residence Hotel & Wellness.

Számodra milyen az ideális épülethőmérséklet?

Számodra milyen az ideális épülethőmérséklet?

A Pécsi Tudományegyetemen hőkomfort-mérő bábuval kutatják az ideális épülethőmérsékletet

Hirdetés