Dr. Kara Borbála diplomamunkája a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

A 2020/2021-es tanévében végzett belsőépítész-enteriőrtervező hallgató diplomamunkája társadalmilag releváns témát dolgoz fel – az idősek ellátásának problémájára reflektálva tervezte meg a multigenerációs idősgondozó-otthonként funkcionáló „Családotthon”-t. A tervet a hallgató leírásában közöljük.

 

Súlyos társadalmi probléma a fejlett országokban a népesség elöregedése. Az idősödés azon kívül, hogy szociális és gazdasági problémát jelent az időseknek, érzelmi megterhelést is okoz. Ellátásuk sokszor nehézséget jelent a családoknak, ugyanakkor az idősotthonok minősége, mennyisége nem megfelelő. A szentendrei Papszigetre álmodott közösségi tér a fenti rendszerszintű, többszörös problémára kíván megoldással szolgálni. Ennek kapcsán született meg a multigenerációs idősgondozó-otthon, a „Családotthon” ötlete. A lakóközösséget összetartó cél az idősek gondozása, a családdal és a közösséggel együttműködésben.

Designkoncepció | Tervezési helyszínként a Szentendre melletti Papszigeten elhelyezkedő, 1960-as években épült kemping teljes területe szolgált. Tekintettel arra, hogy a kemping árterületen helyezkedik el, így a legtöbb épület cölöpökön áll – az idősek közlekedésének segítése, az épületeket összekötő pallórendszerrel és mechanikus liftekkel történik.

Stlíuskoncepciómat a sziget inspiráló adottságaiból merítettem: a természet közelsége, a kempingezés, a hatvanas évek nyaraláskultúrája és a modernizmus nyaralóépítészete. A lakóközösség igényei és szükségletei alakították a terek funkcionális szerveződését. A közösség jellegéből adódó szenzitív, humanisztikus megközelítés a stíluselemekben is megmutatkozik.

Közösségi nappali és terasz | A Családotthonban élőket úgy képzeltem el, mint egy nagy családot. Számukra így szükséges volt egy nagyobb, közös elfoglaltságokra alkalmas helyiség kialakítása is. Szervezőelvként a közösségformálás motivált, ugyanakkor az elképzelhető összes nappali funkciónak igyekeztem helyet biztosítani. Az óriás egyterű, körbejárható nappaliban patchwork technikával „foltoztam egybe” a különböző nappali elrendezéseket. Egyes minienteriőrökben hatalmas tölcsér lámpatestekkel fokoztam a „tér a térben” hatást. Letisztult, geometrikus formákkal fogtam össze az eklektikus stílust.

 

Idős klubszoba | A kommuna összetartó ereje és profilja az idősek közösségben való gondozása. A napközbeni tartózkodásra szolgál számukra az idős klubszoba, melynek inspirációját a gyermekek játszóháza, a lombház (treehouse) adta.

 

A lakhelyek | A közösségben élő családok számára egy egész évben használható lakhelyet terveztem. Négy lakástípust alakítottam ki, melyeket a szigeten jelenleg is létező bungalók térbeli kombinálásával alkottam meg. Az egyes épületrészeket tudatosan nem kötöttem össze közvetlen térkapcsolattal, a lakóterek között így kialakult területet teraszként használtam fel. Célom a lakóterek növelése mellett a természetközeli élet elősegítése volt. A kialakult épületcsoport lefedésekor visszanyúltam egyik inspirációs forrásomhoz, a magyar üdülőépületekhez, pontosabban a szántódi rév váróterme és a badacsonyi Alsó-bazár tetőmegoldásaihoz.

​​A belső terekben főként saját tervezésű, beépített bútorokat alkalmaztam a szűkös téri adottságok miatt. A hatvanas és hetvenes évek nyaralóstílusát gondoltam újra mai, modern anyaghasználattal. Többféle faburkolatot kombináltm egymással a mix’n’match jegyében, a korabeli lambéria hatását felelevenítve. A kis terek miatt a környező természetből inspirálódó, visszafogott színeket és játékosan párosított mintákat alkalmaztam.

 

Kültéri építmények | Kültéri funkciók elhelyezésére a területen jelenleg is létező monolit beton tető gazdag inspirációs forrásul szolgált. Napozó pavilont alakítottam ki a monolit körül koncentrikusan elhelyezett beton napozóágyakkal, melyhez matrac- és párnakollekciót terveztem. Ugyancsak egy monolit tető alatt helyeztem el a kültéri lounge-nak nevezett társalgót, ahová kültéri parafa bevonatú bútorcsaládot terveztem. A bútorok könnyen mozgathatók, így az igényeknek megfelelő enteriőrök hozhatók létre.Konzulensek: Bihary Sarolta, Tóth Tímea, Leichtman Erna

 

Még több fotóért katt a képgalériára!
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közösségépítés a Vajdaságban, designnal

Közösségépítés a Vajdaságban, designnal

Szalai Bálint itthon. projektje egy kisváros mestereinek lehetőségeit szélesíti. 

Más-más zenét hallgatnátok, fülhallgató nélkül? Mostantól nem probléma

Más-más zenét hallgatnátok, fülhallgató nélkül? Mostantól nem probléma

Kókai András (MOME Formatervező Tanszék) diplomamunkája.

Újrahasznosítás magasabb szinten, hazai designnal

Újrahasznosítás magasabb szinten, hazai designnal

Somogyi Zsuzsa (MOME Formatervező Tanszék) diplomamunkája.

Hirdetés