Labrosse Dániel karakterei – a júniusi tematikánkhoz illeszkedve – ezúttal a Balatonra utaznak.

Hype and Hyperen 2019-ben indult, egy évig futó, tizenkét részes Budapest by Labrosse sorozat 2022 májusától Cities by Labrosse néven az OCTOGON online-on folytatódik. A fókusz ezúttal némiképp módosul, a magyar fővároson túl Labrosse Dániel egyedi karakterei vidéki helyszínekre is ellátogatnak, felfedezve a legizgalmasabb kortárs építészeti projekteket. A francia-magyar származású illusztrátor figurái júniusban a Kollektív Műterem által tervezett és kivitelezett balatonarácsi Szent György Pince villáját özönlik el – a vagány birka-cowboy, a masnikkal repülő halak és a pucér nyúlányka eszelős bulit csapnak a verandás nemesi udvarházat és a hegyvidéki tornyos villákat ötvöző, elképesztően szép épületben.

 


Balatonarács szélén, a mandulákkal szegélyezett út végén áll ez a verandás nemesi udvarházat és a hegyvidéki tornyos villákat ötvöző, a szemnek kedves, mégis tekintélyt parancsoló épület. Nevét a tóparti üdülőkön gyakran visszaköszönő felirat is jelzi: Szent György Pince. A Balatonfüred és Csopak között elhelyezkedő településen felépült 20. századi ház fő karakterét a csigalépcsőt rejtő torony és az emeleti árkádos terasz határozza meg. Falait több ütemben emelték, a földszint állítólag legalább 120 éves. 

Rekonstrukciója előtt a épület jó pár évtizedig beüvegezett terasszal, kis kiadó szobákra osztva, minél több embernek szállást nyújtó nyaralóként funkcionált. A Kollektív Műterem feladata volt visszaadni régi pompáját, kényelmes otthont biztosítva új lakóinak. Kovács Zoltán építész a ház jellegzetességeit, azaz a tornyot, a pincét és a verandát megtartva alakította át 2019-ben az épületet, megőrizve a vidéki mesterek kezének korhű lenyomatát. 
 

Vigyázat! A házat jelenleg egy morgós birka-cowboy védi! A bárányok hallgatnak.
 


A balatonarácsi Szent György pincéről az OCTOGON magazin 173-as (2022/1-es) lapszámában megjelent, Uhl Gabriella által írt „Mikrotörténet-írás” című cikkünk erre a linkre kattintva olvasható.

 

Labrosse Dániel Web | Facebook | Instagram
Kollektív Műterem
| Web | Facebook

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fekete kávé fehér falak közt

Fekete kávé fehér falak közt

A japán Nendo House tervezte az Arabica Coffee új, kuvaiti üzletét.

Hamarosan elkészül az Olof Palme Ház rekonstrukciója

Hamarosan elkészül az Olof Palme Ház rekonstrukciója

Rövidesen lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, a megújuló épületet Millennium Háza néven ősszel vehetik birtokba a látogatók.

Fényépítészet Japánból

Fényépítészet Japánból

Jamamoto Aszako a Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten: Építészkongresszus 2019 című konferencián a fény alkalmazásának gazdag tárházát mutatta be.

Hirdetés