Nyílt levélben kritizálják az Autodesk BIM termékét.

A legnevesebb brit irodák nyílt levélben kritizálják az Autodesk BIM termékét - írta meg a tervlap.hu. Bár a kritikák most csak a Revit felé irányulnak, az egyre növekvő igények miatt a jövőben más építészeti szoftverek is könnyen a célpontba kerülhetnek.

Zaha Hadid ArchitectsGrimshaw és Richard Rogers cége, a Rogers Stirk Harbour + Partners további 14 neves brit építészirodával fogott össze a napokban, hogy célpontba vegyék a világon legtöbbek által használt építészeti szoftvert és fejlesztőjét.

Kiszámolták, hogy közösen összesen 22 millió dollárt fizettek ki az Autodesk-nek az elmúlt öt évben a Revit használatáért, de úgy érzik, nem kaptak megfelelő ellenértéket a pénzükért.

Az aláírók úgy gondolják, hogy egykor az Autodesk Revit élen járt a munkavégzés feltételeinek korszerűbbé tételében, mára egyre inkább korlátozást és szűk keresztmetszetet jelent. Emellett az a közös tapasztalatuk, hogy többet fizetnek érte, de a korlátok miatt egyre kevesebbet használják a Revitet. Aggodalmukat fejezték ki, hogy az öt év alatt bekövetkezett 70%-os költségnövekedés nincs összhangban a fejlesztés ütemével. Mint írják, az irodákat kevésbé aggasztanák ezek a költségnövekedések, ha a termelékenység javulása és a progresszív szoftverfejlesztési program tükrözné azokat.

Ezzel szemben úgy látják, hogy a hiányosságok napi szinten sújtják az építészeti és mérnöki irodák termelékenységét. A digitális építészeti tervezés szakemberei világszerte küzdenek a már húsz éves szoftverrel, amely még a többmagos processzorok kínálta számítástechnikai és grafikai potenciált is képtelen kihasználni.

A kezdeményezésben részt vevő irodák az olyan átlátható cselekvési tervet várnak Autodesktől, amely ügyfélközpontú, nem ellentétes érdekeken alapszik, innovatív, progresszív és megvalósítható.

Több országban, mint például az Egyesült Királyságban is, részletesen kidolgozott, kötelezően alkalmazandó BIM szabványok mentén kell végigvinni a sokszor 6-8 éven át futó projekteket. Ez ma már messze nem csak az ütős virtuális modelleket és a mutatós látványterveket jelenti, hanem az egyes modellelemekbe betáplált egyéb információkat is, mint anyagokat, tűzvédelmi, akusztikai értéket, felhasználási módot, használók számát, ütemezést, stb.

A hozzáadott információ, annak kezelése jelentősen megnöveli a projektfájlok méretét, ami óhatatlanul lassítja az adatátviteli időket, ami a COVID-19 járvány okozta home-office körülmények között sokak számára még egyértelműbben megmutatkozott.

A szoftvergyártó máris próbálja meggyőzni az irodákat, hogy dolgozik az ügyön, és az ütemterv elérhető az oldalukon, kérdés, mennyire győzi ez meg az elégedetlenkedőket.

Az Autodesk 2002-ben vásárolta fel a Revit Technology Corporation-t, a Revit 1995-ben alapított fejlesztőjét, ráébredve, hogy saját fejlesztésű AUTOCAD szoftverével már nem lesz képes sokáig megőrizni szinte egyeduralkodó helyzetét a világpiacon. Némi átalakítás után a két eszköz felhasználói felületét egymáséhoz hasonlóvá alakította, és a BIM technológiára kész új szoftver értékesítésébe kezdett saját kiterjedt ügyfélkörére támaszkodva.

Forrás: Sebes Péter, BIM menedzser/tervlap.hu


Az aláírók

 • AHMM
 • Aukett Swanke
 • Corstorphine + Wright
 • Glenn Howells Architects
 • PRP
 • Scott Brownrigg
 • Simpson Haugh
 • TTSP
 • Zaha Hadid Architects
 • Allies and Morrison
 • BVN Architectural Services
 • Fletcher Priest Architects
 • Grimshaw
 • Rogers Stirk Harbour + Partners
 • Sheppard Robson
 • Stephen George + Partners
 • Wilkinson Eyre ArchitectsHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megvannak a Market BIM-pályázatának győztesei

Megvannak a Market BIM-pályázatának győztesei

Az egyetemista hallgatóknak meghirdetett pályázat nyerteseit összesen hárommillió forint pénzjutalommal és két hónapos szakmai gyakorlattal jutalmazta a Market Építő Zrt.

Egyetemistáknak hirdet pályázatot a Market Építő Zrt.

Egyetemistáknak hirdet pályázatot a Market Építő Zrt.

Magyarország vezető építőipari vállalata kiemelten fontosnak tartja a fiatal generációk szakmai képzését és fejlesztését.

Nincs digitálisan képzett építész/építőmérnök Magyarországon

Nincs digitálisan képzett építész/építőmérnök Magyarországon

Csak Nyugaton szerezhetnek BIM diplomát a magyar mérnökök

Hirdetés