Rekonstruálják a Budavári Palota déli szárnyát, fejlesztik a Várkerteket a Nemzeti Hauszmann Programban.

Elindult a 2014-ben kezdődött Nemzeti Hauszmann Program honlapja, amely térképen mutatja meg a Budai Várnegyed leendő fejlesztéseit. A projektek bemutatására Youtube-csatorna is indult.

Az NHP keretében összesen tíz projekt zajlik, ezek közül a Karmelita épületegyüttes felújítása már befejeződött, ahogy részben a Csikós Udvar fejlesztései is: Lovardát, a Főőrség épületét és a kettőt összekötő Stöckl-lépcsőt már felújították-visszaépítették, míg most következik a Hauszmann-féle rámpa, amely korabeli fotók és tervek alapján épül újjá, és a Csikós udvar akadálymentesítését szolgálja majd, továbbá a Karakas Pasa Tornya, amelynek felújítása turisztikai szempontból fontos, de a tervek szerint megújul az Ybl támfal is.

Megújul a Stróbl Alajos tervezte Mátyás-kút is, illetve a Halászó fiú szökőkút – mindkettő a Palotanegyed turistalátványosságai közé tartozik.

Ahogy Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokkal kapcsolatos egyes feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos írja, az építkezésekkel párhuzamosan „zajlik a lerombolt épületek újratervezése; valamint a Budavári Palota teljes felmérése annak érdekében, hogy az épület lehetséges rekonstrukciójáról és hasznosításáról kellően megalapozott javaslat születhessen.”

Jelenleg is zajlik a Budavári Palota déli szárnya és a Szent István-terem – a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye – rekonstrukciója. A Vár körüljárhatóságát biztosítja majd a Gyilokjáró teljes kiépítése a déli falkorona mentén. Ezen kívül rekonstruálják az Erzsébet-pergolát is, amellyel „egy újabb, lenyűgöző látványt biztosító kilátópont nyílik meg a város felé”.

Előkészítés alatt áll a Dísz tér délkeleti sarkán álló egykori Külügyminisztérium újjáépítése.

„Az új épület külső jegyeiben korhűen követi majd a sarokkupolákban végződő eklektikus, ötszintes, közel 2600 m2-es eredetit.

Az intézményi és irodai funkciókat befogadó ingatlan belső kialakítása is megjeleníti majd azokat az építészeti jegyeket, amelyeket a korabeli épület magán hordozott. Belsőépítészeti, épületgépészeti és üzemeltetési szempontból ugyanakkor kortárs, modern megoldásokat alkalmaz” – írja a honlap. Ugyancsak előkészítés alatt áll a Honvéd Főparancsnokság újjáépítése: az első emelet magasságáig visszabontott neoreneszánsz épület az eredeti magasságában születhet újjá, modern turisztikai és kulturális funkciókkal, kiállító- és rendezvényterekkel. Szintén az előkészítés fázisában van a József főhercegi Palota újjáépítése. 

A program több kertterület komplex fejlesztését is tartalmazza.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépítik a Fehérvári rondellát és a nyugati kerteket is

A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépítik a Fehérvári rondellát és a nyugati kerteket is

Felépül a Várgarázs III. is, aminek köszönhetően tovább csökken majd a Várban parkoló autók száma.

Izgalmas drónfelvétel készült a budai Vár újjászületett épületeiről

Izgalmas drónfelvétel készült a budai Vár újjászületett épületeiről

A Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán osztotta meg a videót. 

Egy pincéből kerültek elő a Halászbástya elveszettnek hitt szobrai

Egy pincéből kerültek elő a Halászbástya elveszettnek hitt szobrai

A budai Várnegyed megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Program során kerültek elő.

Hirdetés