Hirdetés

A piacvezető médium új székhelyét a WING tulajdonában lévő Liget Centerben és a hozzá tartozó Auditóriumban alakítják ki.

A beruházás keretében mindkét épületet felújítják, a műemléki védettséget élvező Auditórium pedig új funkciót is kap, melynek generálkivitelezői munkáit a Fitout Zrt. cégcsoporthoz tartozó WORKUP nyerte el. A projekt jó példája annak, hogyan kell egy 21. századi piacvezető médium székhelyét úgy kialakítani, hogy megfeleljen a műemléki előírásoknak, miközben előremutató, innovatív irodamegoldásokat alkalmaznak.
 


Egyre többen felismerik, hogy a „múltat végképp eltörölni” szlogen már régóta nem állja meg a helyét, hiszen az 1990 előtt megépült ingatlanok között is szép számmal találhatók olyanok, amelyek ma is építészeti minőséget jelentenek.

A Liget Center irodaház és az azzal összekötött Auditórium két tömbből álló épületegyüttesét még a Magyarországi Építőmunkások Országos Szövetsége építtette 1948-1951 között a Dózsa György út és a Városligeti fasor sarkán. A Liget Center a szövetség irodaháza volt, az Auditórium előadóteremként működött. 
 

 Fotók: Fortepan

„Az Auditórium jellegzetes dísze és meghatározó eleme mind a mai napig a délkeleti homlokzaton található építőmunkások dicsőségét ábrázoló relief, amely Tar István alkotása. Az ingatlankomplexum a hazai modernista alkotások egy olyan építészeti és képzőművészeti komplex példája, amely még ma is megállja a helyét, így mindenképp érdemes megőrizni. Mivel az építőipar dolgozóit tömörítő szakszervezeté volt a székház, a felhasznált anyagok és az építészeti megoldások nagyon egyszerűek, korszerűek és ugyanakkor nagyon igényesek is. Viszont eljárt a komplexum fölött az idő, így egy teljesen új és 21. századi koncepció alapján kap új funkciót” – mondta el Budaházy Marcell, a WORKUP generálkivitelezési üzletág igazgatója.

A Városligeti Fasor végén az Auditórium – melyet a WING Zrt. a Liget Centerrel együtt 2019-ben vásárolt meg –  jelenleg meglehetősen leharcolt állapotban várja, hogy végre ismét régi pompájában és új szerepkörben tündököljön. A WING célja, hogy az építészeti örökség megtartása mellett a kihasználatlan előadóteremként üzemelő Auditóriumnak is új funkciót találjon, miközben a mai kor igényeinek megfelelően teljesen megújítja az épületegyüttest. További fontos fejlemény, hogy mivel az RTL új székhelye lesz, ezért a bérlő médiavállalat testreszabott igényeit maximálisan figyelembe veszi a TIBA Építész Stúdió tervei alapján.
 
A FITOUT a hazai piacon folyamatosan fejlődő ingatlanpiaci vállalatként a belső irodakialakítások mellett az elmúlt években saját fejlesztőként (Ferrum irodaház) és generálkivitelezőként (Balance Hall) is sikerrel épített fel irodaházakat, illetve épít jelenleg is. Ez a projekt újabb lehetőség a cégcsoport életében – most műemlék átépítésnél is bizonyíthatják szakmai felkészültségüket. Ebben a WORKUP generálkivitezési üzletág kap kiemelt szerepet.
 

Budaházy Marcell

„Nálunk a projekteket szakágakra specifikálódott mérnökökből összeállított csapatok dolgozzák ki közel húszéves szakmai tapasztalatból merítve. A hosszútávú építtetői érdekek képviseletében az optimális műszaki tartalmat valósítjuk meg, nálunk az építés alkotás. Az építészeti víziók megvalósítása mellett a jó gazda gondosságával szolgáljuk a megrendelőinket, ehhez szolgáltatásként nyújtjuk a megrendelői döntések előkészítését, illetve a projekt résztvevőinek összefogását” – jegyezte meg Budaházy Marcell.

Az Auditórium átalakítása igazi kihívás, hiszen vadonatúj funkciót fog kapni: az előadóterme a trendeket követő nagy belmagasságú egyterű galériás irodává alakul. A természetes fény új üvegtetőn és ablaksoron keresztül áramlik majd be. A lelátó helyén kialakításra kerülő galériás irodatér a műemléki rekonstrukcióval helyreállított „lebegő” lépcsőn és az eredeti funkciójában közösségi térként megtartott döntött üvegfalú Büféteremből lesz megközelíthető.
 

„A feladat szépsége és egyben legnagyobb kihívása, hogy az építészeti múltunk és történelmünk egy fontos szeletének úgy adjunk vadonatúj funkciót, hogy eközben integráljuk az épületegyüttes történelmi és képzőművészeti értékeit” – tette hozzá Budaházy Marcell.

 

FITOUT | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az RTL új stúdió épületét a WORKUP kivitelezi (X)

Az RTL új stúdió épületét a WORKUP kivitelezi (X)

A piacvezető médium új székhelyét a WING tulajdonában lévő Liget Centerben és a hozzá tartozó Auditóriumban alakítják ki.

Reneszánszát éli a Kádár-kocka

Reneszánszát éli a Kádár-kocka

Kutatási adatok szerint a kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon.

Átjárók nyílnak a Citadellán és egy tó is lesz belül

Átjárók nyílnak a Citadellán és egy tó is lesz belül

A zöldfelület a másfélszeresére, 20 000 négyzetméterre nő a megújuló Citadellán.

Hirdetés