Hirdetés

Erős szélvihar, vagy jégeső esetén nem csak a panelek, hanem a teljes tetőszerkezet szenvedhet károkat. 

Szélsőséges időjárásnál akár több száz villámcsapás is bekövetkezhet. Erős szélviharnál a napelemek vitorlaként viselkednek, a szerkezet rögzítései elgyengülhetnek, ezért ellenőrzésük szükséges. 

A minősítési eljárás része, hogy bizonyos magasságból acélgolyókat öntenek a napelemre, ezzel is imitálva a jégeső körülményeit. Az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak mind a szélből, jégesőből, vagy egyéb mechanikai behatásokból származó sérülés ellen. Azt azonban fontos észben tartani, hogy sajnos a napelemek törhetnek, vagy sérülhetnek minden olyan esetben, amikor a házon lévő tetőt is komoly kár éri.

„A megelőzésnél az elsődleges szempont, hogy a napelempaneleket megfelelően rögzítésük a tetőszerkezethez vagy a talajhoz. A ferde tetős telepítések esetén a tetőspecifikus kampók, rögzítő- és kötőelemek segítik elő, hogy a napelemeket stabilan, az épülettel egybeolvadva helyezzék fel".

A lapos tetők esetében a napelemek szintén egy kialakított tartószerkezethez kerülnek rögzítésre, Legjobb megoldást a lehorganyzott tartórendszer jelenti, melyet az épület tetőszerkezetéhez rögzítenek – írja az alternatívenergia.hu.

Amennyiben erre nincs lehetőség, vagy nem kívánatos a tető megbolygatása, akkor lesúlyozott tartórendszert érdemes létrehozni.

Több esetben is előfordulhat, hogy a biztosító nem fizetett a károsultnak, mert bizonyíthatóvá vált, hogy az esemény bekövetkeztekor nem volt viharos erejű a szél, és a kár szerelési vagy anyaghibára vezethető vissza.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Reynaers rendszerei hasznosítják a napenergiát

A Reynaers rendszerei hasznosítják a napenergiát

A Reynaers komolyan gondolja, hogy a fenntarthatóság az építőipar alapvető trendje.

Jöhet a közösségi napelempark

Jöhet a közösségi napelempark

Akkor is termelhet neked a napelem, hogy nincs lehetőséged telepíteni.

A koronavírus csúcsra járatja a napelemeket

A koronavírus csúcsra járatja a napelemeket

Sorra dőlnek az európai rekordok, mert tisztább a levegő.

Hirdetés