Az MMA Tesztoszteronépítészet sorozatának különkiadásában Smiló Dávid és Erhardt Gábor reagál Justin Shubownak a magyar építészet egészét degradáló előadására.

December 16-án különkiadással jelentkezik az Esték a Hild-villában – Tesztoszteronépítészet II. című online beszélgetéssorozat, amelyben Justin Shubow amerikai építészkritikus a hazai építészekre tett lesajnáló kritikájára reflektálva vitaműsort szervez az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI). A két beszélgetőpartner Erhardt Gábor és Smiló Dávid, az est házigazdája Wesselényi-Garay Andor.

Shubow-t Donald Trump nevezte ki az általa létrehozott Képzőművészeti Bizottság élére. 2018-ban a bizottság nemtől, fajtól, kortól, végzettségtől, vagyoni helyzettől vagy pártpolitikai attitűdtől független  felmérést végzett, amelyben az amerikaiak 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem szereti a modern építészetet, ugyanakkor szereti a hagyományos, gyönyörű régi házakat. A gyönyörű szövetségi polgári építészet népszerűsítéséről  tanulmányt szintén ahét tagú bizottság jegyzi. A felmérés nyomán Trump döntése szerint Washingtonban nem az önkormányzat és az építtető döntötte el, hogy milyen stílusban, építsenek, hanem az ott élő lakosság. A beruházónak legalább egy tucat neoklasszikus, úgynevezett „hagyományos stílusú” építési tervvel kellett rendelkeznie, hogy a lakók magabiztosan válasszanak lehetőségek közül.  Joe Biden amerikai elnök azonnal elbocsátotta Justin Shubow-t, akit Európában a kortárs építészek múmiájaként emlegetnek.

Shubow 2021-őszén a Mathias Corvinus Collegium - MCC meghívására érkezett Magyarországra, és ezt jó alkalomnak tekintette, hogy az MCC-ben tartott előadásában a kortárs magyar építészet lenullázza.  Az Index vele készített interjújában többek között úgy nyilatkozott, hogy Budapesten az elmúlt száz évben csak minőségromboló házak épültek, hogy a kortárs magyar építészeknél nemcsak a magabiztosság hiánya figyelhető meg, hanem az a lélektelen és önromboló magatartás is, amellyel görcsösen el akarják törölni a múltat. Az interjút és az eseményről szóló beszámolót számtalan médium népszerűsítette, hamar beszédtéma lett szakmai berkekben, a Magyar Építőművészek Szövetsége még egy nyilatkozat közzétételét is fontolgatta. 

Az MMA Tesztoszteronépítészet sorozatának különkiadásába meghívott két gyakorló építész egyaránt az MMA ösztöndíjasa. Véleményük nem titkoltan eltér Shubow megállapításairól. 

Smiló az eseményt beharangozó facebook-posztjában így fogalmaz: 

Justin Shubow hülyeségeket beszélt az építészetről a Mathias Corvinus Collegium - MCC eseményén. Ez az MCC szempontjából szerintem arcpirító. Gyakorlatilag egy sarlatánt hívtak el. A moderátor pedig felkészültség és tudás hiányában nem különösebben igyekezett rákérdezni Shubow fogalmaira és azok inkonzisztens használatára. 

Ezzel szemben az Erhardt Gábor által vallott nézetek médiuma, az Országépítő szerint Shubow szavai "nem ízlésünk szerint valók, de intellektuálisan lenyűgőzők". Az Országépítő szerint Shubow felvetései jó ürügyet teremtenek arra, hogy megvitassuk:

milyen mértékben releváns egy messziről jött ember látlelete?, miképp viszonyuljunk az autoritásokhoz, a szakmai tekintélyekhez?, fenntartható-e egyáltalán a szaktekintély mítosza és ha igen, akkor ki tekinthető annak?, mennyiben mutat ez túl a saját véleménybuborékunkon?

A két vitatkozó fél a szakmában közismert arról, hogy véleményét sarkosan fogalmazza meg, így érdekes csörte várható. 

A beszélgetés december 16-án, 18 órától élőben követhető az intézmény Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szalagház-sétával emlékeztek Zalotay Elemérre

Szalagház-sétával emlékeztek Zalotay Elemérre

A Paradigma Ariadné társalapítója, Molnár Szabolcs a Stadionoktól az Erzsébet hídig sétálva érzékeltette a 4000 méter hosszú ház hatalmas léptékét.

Ferdeház, ahol nem az ember, hanem a táj van a középpontban

Ferdeház, ahol nem az ember, hanem a táj van a középpontban

A Paradigma Ariadné installációja Ipolytarnócon.

A Paradigma Ariadné a legjobb New Generations irodák között

A Paradigma Ariadné a legjobb New Generations irodák között

A New Generations platformon szereplő irodák közül hetet választott ki az ArchDaily.

Hirdetés