A szélturbinák cserére szoruló lapátjai kerékpártárolóként kelnek új életre

Dániában az energia 40 százalékát szélerőművek biztosítják, a forgó lapátok a helyi táj részét képezik. Megújuló energiáról lévén szó, a fenntarthatóság az erőművek konstrukciói esetében is elvárható. A lapátok húszéves élettartama miatt a biológiailag nem lebomló szerkezetek közül a közeljövőben sokat le kell cserélni, ezért a dán kormány több csoporttól is kért ajánlatot az újrahasznosításra. A kiválasztott csapatok egyike, a re-wind projekt a gigantikus fémlapátokból kerékpártároló, illetve gyaloghíd építését javasolja. 

A re-wind kutatási projekt a szélturbinák  fenntarthatatlan hulladékgazdálkodási módszereinek alternatíváját vizsgálja. Eddig a legtöbb elöregedett szélerőmű a hulladéklerakókban kötött ki, ezek kapacitása azonban véges. A re-wind arra tett javaslatot, hogy a lapátokat mérnöki szerkezetekként hasznosítsák újra. A prototípus, az első újragondolt szélturbina-lapát már helyet is talált magának a dániai Aalborg kikötőjében.

A re-wind másik projektjét Írországban tesztelik, három, 2020-ban elbontott lapát újrahasznosításán dolgoznak. Számos lehetőséget vizsgálnak, és ha a technológiai tesztek sikerrel járnak, a lapátok új életre kelhetnek akár görkorcsolya parkok, stadion-lelátók, zajvédő falak elemeiként, de a re-wind projekt javaslata szerint elektromos távvezetékek tornyainak építése során is újrahasznosíthatók. 

Bár Magyarországon a kidobott turbinalapátok felhalmozódásának problémája még nem tűnik fenyegetőnek, a biciklitárolók számának növelése annál időszerűbb. A közlekedés minden szereplője nyerne azzal, ha az úton-útfélen otthagyott – a gyalogosok körében amúgy is közutálatnak örvendő – elektromos rollerek tárolását az egyre szaporodó biciklikkel közös, hasonlóan kreatív tető alá hoznánk.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Összhangban a természettel

Összhangban a természettel

Hivalkodástól mentes, nyeregtetős, földszintes családi ház, amelynek harmada kertre nyíló közösségi tér.

A fa lesz az új beton Dániában is, és még a fecskékre is gondolnak

A fa lesz az új beton Dániában is, és még a fecskékre is gondolnak

Fa lakópark és fa lakónegyed - Dánia gőzerővel halad előre az ökológiai lábnyom csökkentése terén.

Dániában a szél termeli meg a felhasznált áram felét

Dániában a szél termeli meg a felhasznált áram felét

Dánia teljes áramigényének a 47 százalékát szélerőművek termelték meg tavaly. És még nagy tervek vannak.

Hirdetés