Hirdetés

2022-ben is designdíjat érnek Helsinki élhető közterei.

Päivi Raivio dán iparművész-designer a városépítészet területén tevékenykedik, az élhető közterek megteremtését tűzte ki céljául. Interaktív, vagy helyspecifikus munkái jobbára bárki számára elérhetően, nyilvános tereken találhatók. Munkásságáért 2022-ben elnyerte a Helsinki Design Award és a Helsinki Design Week közös díját, amit Helsinki fejlesztésére írtak ki.

 

 

Raivio a lakossággal és a városi közösségekkel együttműködve töltötte meg frissességgel a város köztereit, udvarokat zöldített, térfejlesztési kísérleteket végzett Helsinki-szerte és más finn városokban is. Legújabb munkája a Helsinki Ylä Malmi piactér rekonstrukciója volt, ahol moduláris városi bútora, a Parkly debütált.

 

 

A tervezésben és kivitelezésben szerzett több mint tíz éves gyakorlatával újító, határokat feszegető szellemben dolgozik. 2015 óta Daniel Bumann-nal közös vállalkozásában, a RaivioBumann-nál kamatoztatja tehetségét. Együttesen tervezték a Parkly-t, az intelligens, moduláris városi bútorok családját. A Parkly közelebb viszi az embereket az élő környezethez, ezzel nagy mértékben hozzájárul a zöld infrastruktúra népszerűsítéséhez is.

 

 

A Helsinki Design Award megítélésekor nemcsak magát a termékdesignt, hanem Raivionak a városi fejlődésért tett folyamatos erőfeszítését is jutalmazták. „A kultúra területén a kísérletezés alapvető változásokat képes elindítani. Ehhez csupán az szükséges, hogy a tervezők jól időzítsék az ötleteiket. Raivio munkája ebből a szempontból is nagy lehetőségeket rejt magában” – méltatta a tervezőt a Helsinki Design Week zsűrijének elnöke, Kari Korkman.

 

 

Helsinki számára a design a város megújulásának eszköze, ezt a designváros-jelleget szeretnénk megerősíteni. Szoros kapcsolatban dolgozunk a tervezőcégekkel és tervezőkkel, a Helsinki Design Award pedig nagyszerű eszköz arra, hogy fontos partnereinket kiemeljük, és megköszönjük a városfejlesztés területén tett erőfeszítéseiket” – mondja Juhana Vartiainen, Helsinki polgármestere.

 

 

A Helsinki Design Week az északi országok legnagyobb designeseménye, 2005 óta kerül megrendezésre. Idén szeptember 1. és 11. között látogatható élőben Helsinkiben, és virtuálisan is, a fesztivál online felületén. A rendezvény nemcsak a tervezőknek kínál bemutatkozási lehetőséget, a város polgárainak is alkalmat ad arra, hogy személyesen vegyenek részt Helsinki életében, fejlődésében, így teremtve kapcsolatot a finn főváros és annak lakói között.

 

 

Päivi Raivio | Web | Facebook | Instagram
RaivioBumann
| Web | Facebook | Instagram
Helsinki Design Week
| Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Päivi Raivio

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Päivi Raivio kapta az idei Helsinki Design Award díjat

Päivi Raivio kapta az idei Helsinki Design Award díjat

2022-ben is designdíjat érnek Helsinki élhető közterei.

Kata Szegedi installációk a Roche Boboisban

Kata Szegedi installációk a Roche Boboisban

Kortárs magyar divat & francia design

Lakáskiegészítők a művészet és design határán
  • 2023-11-16 11:00
  • Deco

Lakáskiegészítők a művészet és design határán

Bemutatkozik a Back to Home kollekció

Hirdetés