2022-ben is designdíjat érnek Helsinki élhető közterei.

Päivi Raivio dán iparművész-designer a városépítészet területén tevékenykedik, az élhető közterek megteremtését tűzte ki céljául. Interaktív, vagy helyspecifikus munkái jobbára bárki számára elérhetően, nyilvános tereken találhatók. Munkásságáért 2022-ben elnyerte a Helsinki Design Award és a Helsinki Design Week közös díját, amit Helsinki fejlesztésére írtak ki.

 

 

Raivio a lakossággal és a városi közösségekkel együttműködve töltötte meg frissességgel a város köztereit, udvarokat zöldített, térfejlesztési kísérleteket végzett Helsinki-szerte és más finn városokban is. Legújabb munkája a Helsinki Ylä Malmi piactér rekonstrukciója volt, ahol moduláris városi bútora, a Parkly debütált.

 

 

A tervezésben és kivitelezésben szerzett több mint tíz éves gyakorlatával újító, határokat feszegető szellemben dolgozik. 2015 óta Daniel Bumann-nal közös vállalkozásában, a RaivioBumann-nál kamatoztatja tehetségét. Együttesen tervezték a Parkly-t, az intelligens, moduláris városi bútorok családját. A Parkly közelebb viszi az embereket az élő környezethez, ezzel nagy mértékben hozzájárul a zöld infrastruktúra népszerűsítéséhez is.

 

 

A Helsinki Design Award megítélésekor nemcsak magát a termékdesignt, hanem Raivionak a városi fejlődésért tett folyamatos erőfeszítését is jutalmazták. „A kultúra területén a kísérletezés alapvető változásokat képes elindítani. Ehhez csupán az szükséges, hogy a tervezők jól időzítsék az ötleteiket. Raivio munkája ebből a szempontból is nagy lehetőségeket rejt magában” – méltatta a tervezőt a Helsinki Design Week zsűrijének elnöke, Kari Korkman.

 

 

Helsinki számára a design a város megújulásának eszköze, ezt a designváros-jelleget szeretnénk megerősíteni. Szoros kapcsolatban dolgozunk a tervezőcégekkel és tervezőkkel, a Helsinki Design Award pedig nagyszerű eszköz arra, hogy fontos partnereinket kiemeljük, és megköszönjük a városfejlesztés területén tett erőfeszítéseiket” – mondja Juhana Vartiainen, Helsinki polgármestere.

 

 

A Helsinki Design Week az északi országok legnagyobb designeseménye, 2005 óta kerül megrendezésre. Idén szeptember 1. és 11. között látogatható élőben Helsinkiben, és virtuálisan is, a fesztivál online felületén. A rendezvény nemcsak a tervezőknek kínál bemutatkozási lehetőséget, a város polgárainak is alkalmat ad arra, hogy személyesen vegyenek részt Helsinki életében, fejlődésében, így teremtve kapcsolatot a finn főváros és annak lakói között.

 

 

Päivi Raivio | Web | Facebook | Instagram
RaivioBumann
| Web | Facebook | Instagram
Helsinki Design Week
| Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Päivi Raivio

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Päivi Raivio kapta az idei Helsinki Design Award díjat

Päivi Raivio kapta az idei Helsinki Design Award díjat

2022-ben is designdíjat érnek Helsinki élhető közterei.

Népszínház Burkina Fasóban

Népszínház Burkina Fasóban

Orosz Ádám építészhallgató terve az Inspireli Awards nemzetközi pályázatára.

Golda János személyes építészete

Golda János személyes építészete

Az Ybl- és Pro Architectura-díjas építész előadása a MÉSZ-ben.

Hirdetés