Hirdetés

A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutatunk be a következő egy hétben – ezúttal íme Kollár Ágnes.

A január 8-án nyílt VI. TEXHIBITION a textiltervezői szcéna bemutatásán túl a generációk közötti párbeszéd elősegítésére is törekszik, hiszen a szakmában már meghatározó tervezők mellett minden évben jó pár pályakezdő designer is meghívást kap a kiállításra. A következő egy hétben az idei tárlaton kiállító hat fiatal tervezőt mutatunk be az OCTOGON online-on – ezúttal íme Kollár Ágnes.
 

Kollár Ágnes a Kisképző textil szakát követően tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szabad bölcsészet szakán folytatta, művészettörténet szakirányon. 2017-ben felvételizett a METU Textilművesség MA szakára, ahol 2019-ben szerzett diplomát. Nyomottmintás textiljeivel eddig három Határtalan Design kiállításon és TEXHIBITION eseményen vett részt. 2019-ben a vízfelszínt megidéző munkája nyerte el a Határtalan Design Díjat. A művészeti pályán maradva jelenleg grafika szakon folytatja tanulmányait.

„Mindig is szerettem rajzolni, különböző művészeti, kézműves tevékenységeket folytatni, megoldásokra választ keresni, olyan módokon vagy eszközökkel, amik mások számára nem éppen a legkézenfekvőbbek” – mondta el Ágnes.

A designeri tevékenység számára egy rendkívül szabad terület, ahol az önkifejezés maradéktalanul megvalósulhat, bármiféle eszköz- vagy alapanyagmegkötés nélkül. 
 

Fotó: Villányi Csaba

A VI. TEXHIBITION kiállításon bemutatott Pálmaház megtervezésekor az inspirációt a fák levelein átszűrődő, a sárga ezer árnyalatában játszó későnyári napfény jelentette. A koncepció végső kialakítását a manuálisan, akvarelltintával megfestett felületekhez igazította, az így keletkezett sávokat és foltokat, különálló rétegként használta fel a későbbi számítógépes tervezésnél. 

„Az alkotás során igyekeztem egyensúlyba hozni a határozottabb vonalvezetésű, konkrétabb formai elemeket és az esetlegesebbnek tűnő részleteket. Váltakozásuk ritmusát pedig a hol élénkebb, hol fáradtabb színhasználat adja, ezzel idézve meg az évszak végére jellemző hangulatot” – mondta el a tervező.


Az eddigi kiállításokon szereplő nyomottmintás textiljeit a Lénárd Kft. kivitelezte, amely Ágnes elmondása szerint minden esetben az elképzelésnek tökéletesen megfelelően, precízen történt. „A digitális nyomtatás Magyarországon leginkább műszálas anyagokon valósítható meg, azonban a Lénárd Kft. által felhasznált textilek igazán természetes hatásúak” – jegyezte meg Ágnes.

A Pálmaházzal kapcsolatban már megkeresték a tervezőt további mintatervek kidolgozásával, ami még folyamatban van. Jelenleg a budapesti Mobili Mania Design Bútorstúdióban dolgozik. 
 


Kollár Ágnes | Instagram
 

A VI. TEXHIBITION kiállítás 2022. január 23-ig tekinthető meg a FUGÁ-ban.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fény, tükör, geometria 3D-ben – új írányok a textiltervezésben

Fény, tükör, geometria 3D-ben – új írányok a textiltervezésben

A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutatunk be a kiállítás nyitva tartásáig – ezúttal íme Zimonyi Gwendolin.
 

Az erdei ökoszisztéma rétegeinek szövött interpretációja

Az erdei ökoszisztéma rétegeinek szövött interpretációja

A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutatunk be a kiállítás nyitva tartásáig – ezúttal íme Szabolcs Erzsébet.

„Nincsenek rossz megoldások, igenis merjünk kísérletezni, bátornak lenni!”

„Nincsenek rossz megoldások, igenis merjünk kísérletezni, bátornak lenni!”

A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutatunk be a következő egy hétben – ezúttal íme Kollár Ágnes.

Hirdetés