Hirdetés

A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutatunk be a kiállítás nyitva tartásáig – ezúttal íme Zimonyi Gwendolin.
 

A január 23-ig megtekinthető VI. TEXHIBITION a textiltervezői szcéna bemutatásán túl a generációk közötti párbeszéd elősegítésére is törekszik, hiszen a szakmában már meghatározó tervezők mellett minden évben jó pár pályakezdő designer is meghívást kap a kiállításra. A tárlat nyitva tartásáig hat fiatal – idén kiállító – tervezőt mutatunk be az OCTOGON online-on. Ezúttal íme Zimonyi Gwendolin.


Zimonyi Gwendolin a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) alapképzésén Öltözék- és mintatervező szakon végzett 2020-ban, jelenleg a MOME MA Textiltervező szakának hallgatója. Az egyetem mellett több éve dolgozik mintatervezőként a divat világában, olyan hazai neves márkáknál, mint a Nanushka. Ezenfelül a Margaret Island zenekar grafikusa is. Saját, egyedi projektjeinek keretében az elmúlt egy évben mélyedt el igazán a lakástextilek világában.  2020-tól a FISE - Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület tagja, 2021-ben Határtalan Design Díjat kapott.
 
A VI. TEXHIBITION kiállításon bemutatott munkájában a fiatal alkotó egy újfajta nézőpontból közelítette meg a fény, a tükröződő felületek, valamint a mintatervezés és a vizualitás kapcsolatát. A játékos kísérletezés során egy 3D program segítségével sikerült olyan tükrös felületű lágy anyagokat létrehoznia, amelyek kizárólag ebben a digitális közegben léteznek. 
 

„Fiktív mintatervezésem során geometrikus formákat használtam a környezet megformálására, annak érdekében, hogy deformitásuk, összemosódásuk érthető és követhető legyen az érdekes tükröződő felületű testeken” – mondta el Gwendolin.

A mozgással, a gravitációval, illetve a különböző alapanyagokkal folytatott munka során egy olyan mesterséges környezet és animáció elkészítését tűzte ki célul, ami a mintatervezésben új irányt és progresszív lehetőségeket kínál.


A tervező a Lénárd Kft.-vel együttműködve hozta létre a Fény darabokat. „A velük való közös munka számomra új utat nyitott meg – a külföldön készült munkáimmal vetekvő minőségben, természetes alapanyagra nyomtatva valósították meg a terveimet, ami egy nagyon kellemes meglepetés volt és egyben izgalmas is, hiszen egy teljesen járatlan úton, ezúttal 3D programmal készítettem textilmintát” – mondta el Gwendolin.

A 2022-es év több izgalmas projekttel indult a jelenleg szabadúszó mintatervezőként és grafikusként dolgozó fiatal designernek – a divat mellet, ebben az évben a zeneipar területéről, a borászatok és a belsőépítészet világából is kapott megbízásokat. Mindemellett saját kendő kollekciót is tervez. A jövőben a digitális technológiák és a kézi, hagyományos mintaképzési technikák újszerű párosításával és kísérletezésével szeretne foglalkozni.
 

 

Zimonyi Gwendolin | Instagram

A VI. TEXHIBITION kiállítás 2022. január 23-ig tekinthető meg a FUGÁ-ban.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Általában hétköznapi pillanatokat idézek meg a mintákkal”

„Általában hétköznapi pillanatokat idézek meg a mintákkal”

A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutattunk be az elmúlt egy hétben – végül, de nem utolsósorban íme Balázs Viola.

Fény, tükör, geometria 3D-ben – új írányok a textiltervezésben

Fény, tükör, geometria 3D-ben – új írányok a textiltervezésben

A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutatunk be a kiállítás nyitva tartásáig – ezúttal íme Zimonyi Gwendolin.
 

Az erdei ökoszisztéma rétegeinek szövött interpretációja

Az erdei ökoszisztéma rétegeinek szövött interpretációja

A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutatunk be a kiállítás nyitva tartásáig – ezúttal íme Szabolcs Erzsébet.

Hirdetés