Szerdán nyílik a LA LUTTE

Kertész Attila, kortárs festőművészt a tudatalatti, a psziché felfedezése, az ismerős és ismeretlen határvonala mozgatja, a születés és a halál vonatkozásban. A május 24-én, az East of Eden Galériában nyíló LA LUTTE kiállítása a kezdet és vég közti emberi létezés sebezhetőségének, összetartozásának és magányosságának, boldogságának és bizonytalanságának elkülöníthetetlen egyidejűségéről szól. 

 

 

A művészt az élet pozitív és negatív érzelmeinek, tapasztalásainak folyamatos változása, illetve egymásra hatása érdekeli. Kertész az utóbbi időben a figurális festészet felé elmozdulva alkotja meg a félig emberi és félig állati formákat öltő lényeit. Ezek az antropomorf teremtmények egy azon személyiség különböző minőségeinek jelképei, akik különbözőségük ellenére örök és szétválaszthatatlan egységet alkotnak. 

 

 

Végtagjaik és torzóik összecsomósodva, nemi besorolhatóságukat megtagadva tudatosan viselik az elsődleges és másodlagos nemi jegyek egyszerűsített formáit. A lények a monokróm felületek előtt szüntelenül egymásba kapaszkodva, gabalyodva, szerelemben egybe- és összeolvadva, az elválást nem ismerve birkóznak a küzdelem és az ölelés határvonalán. Az izomzatuk élénk színeit vastag olaj stickkel megrajzolt körvonal veszi körül, ami összhangban van az anyai méhben megtapasztalható biztonsággal és elkülönüléssel.

 

 

Kertész sorozataira visszatérő színhasználat és ecsetkezelés jellemző, ami tudatosan töri meg az ismert emberi sziluettet: a körvonal és a figurák absztrakt organizmussá alakulnak. A két dimenziós felületektől a három felé indulva a művész a kerámia médiumával is elkezdett kísérletezni. A munkáiban megbújó uncanny, az ismeretlen és az ismerős egyidejű jelenléte, gomolygó kerámia képmásonként jelennek meg. Mindegyiken csak egy-egy szín öröklődik át a festményekről, megadva annak lehetőségét, hogy a színek kifejező ereje nélkül kizárólag az agyagban rejlő formálóerő alkosson egységet.

 

KERTÉSZ ATTILA: LA LUTTE

Időpont: 2023. május 25. - június 24.
Helyszín: East of Eden Galéria (1064 Budapest, Paulay Ede u. 67.)
Nyitvatartás: kedd-szombat 14:00-18:00

További infók az esemény Facebook-oldalán!Forrás: sajtóanyag
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kórházi történetek festményeken

Kórházi történetek festményeken

Soós Kata festőművész Kórtörténet című tárlata szeptember 7-én nyílik

Balatonoffseason x Weiler Péter | Magyar Tenger Társasüdülő

Balatonoffseason x Weiler Péter | Magyar Tenger Társasüdülő

Így fest a rendszerváltás a magyar tenger partján

Kiállítás a kezdetről és a végről | Kertész Attila

Kiállítás a kezdetről és a végről | Kertész Attila

Szerdán nyílik a LA LUTTE

Hirdetés