Hirdetés

Átadták a MOME Elméleti Intézetének egyik legnagyobb elismerését

Szabó Eszter Sára, Designelmélet MA szakos hallgató a galériák falán túlnyúló kiállítási tervével, míg a Design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett hallgatói munkákat bemutató tárlat ötletével érdemelték ki a támogatást. A MOME Elméleti Intézetének hallgatói 2020 óta pályázhatnak az egy évre szóló támogatására, amely kifejezetten elméleti szakemberek és kurátorok pályakezdését támogatja.  


Az 500 000 forintos ösztöndíjat a pályázat benyújtását követő évben diplomázó Designelmélet vagy Design- és művészetmenedzsment mesterszakos hallgató kaphatja, a nyertest pedig a MOME egyetemi oktatóiból álló zsűri választja ki. A zsűri tagjai idén Ébli Gábor, German Kinga, Szentpéteri Márton és Zwickl András voltak, a támogatást életre hívó Deák Erika mellett.  

Az ösztöndíj a hallgatókat szakmai attitűdjük erősítésében, diplomamunkájuk kidolgozásában, és az egyetemet érintő projektjeik megvalósításában is szeretné segíteni, így az értékelés során a zsűri a pályázatok továbbfejlesztését segítő javaslatokkal látta el az idén – rendhagyó módon – megosztott támogatásban részesült díjazottakat.  


Szabó Eszter Sára kiállítási terve A test rekódolása – A manöken szerepének újragondolása a kortárs vizuális kultúrában címmel a manökenek és próbababák szerepét és jelentéstörténeti változásait vizsgálja, mutatja be a kortárs művészetben, melyhez szorosan kapcsolódik a női test idealizált ábrázolásának kontextusa a nyilvános terekben. A zsűri értékelésében a pályázat kiemelkedő erényeként értékelte, hogy kutatását és az abból születő kiállítást a hallgató kivinné a megszokott kiállítóterekből, ezáltal téve még transzparensebbé a női testtel kapcsolatos, a mindennapokban is gyakran felmerülő problémákat. A témafelvetést nagyon aktuálisnak találták, és azt is értékelték, hogy a szerző a MOME hallgatóin túl két külföldi művészt is beemelt a koncepciójába.

Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor saját, egyetemi tapasztalataikból építkezve fejlesztették ki a MOME KIKI, azaz MOME Kipakolás Kiállítás című koncepciójukat, mely a hallgatók számára biztosított nyilvános megjelenési lehetőségek hiányának problémájából indul ki. Pályamunkájuk célja, hogy a tervező hallgatók az intézmény falain kívül is megjelenhessek, ezzel biztosítva számukra a szakmai megmérettetés és a szélesebb publikum előtt való bemutatkozás lehetőségét is. A zsűri a hallgatói és oktatói részről is jelenlevő valós igény felismerése miatt méltatta a pályázatot, és szorgalmazza, hogy a 2024-es év elején valósuljon meg az első kiállítás.  

 

Forrás: MOME

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hitelesség, őszinteség és tudatosság | Kamay Ko

Hitelesség, őszinteség és tudatosság | Kamay Ko

Interjú Sziládi Noémivel, a Kamay Ko márka alapítójával!

ZOOM IN: Természet és design

ZOOM IN: Természet és design

Tervezés a természetből, a természettel, a természetért.

A korszerű pedagógia terei

A korszerű pedagógia terei

Bocska Beáta Gimnázium újragondolva című diplomamunkája a MOME Építőművészeti MA szakán.

Hirdetés