30-nál is több kiállítás és program öt héten át, és még bőven van mire figyelni!

Az elmúlt hetekben, a fokozatos nyitás idején az OFF-Biennále Budapest volt az első és szinte az egyetlen nagyobb kulturális program az országban. Öt héten át több mint 30 kiállítás és program valósult meg a térség legnagyobb, független kortárs művészeti eseménysorozatán. De számos rendezvény még elérhető, van, amelyiknek a megnyitója is júniusra csúszott.

Május 30-án véget ért az OFF-Biennále Budapest harmadik kiadása, amely tizennégy, kifejezetten erre az alkalomra megvalósuló projekten keresztül járta körbe a LEVEGŐT! cím és hívószó különféle művészeti olvasatait. A majd 180 résztvevő közreműködésével megvalósuló független kortárs művészeti eseménysorozat a különleges helyzethez igazodva idén hibrid formában valósult meg. Több mint 30 kiállítás, workshop mellett számos online eseményt, beszélgetést, konferenciát is láthattak az érdeklődők. Az OFF programjainak több, mint 10 000 látogatója volt, a mediációs programokon majd 700-an vettek részt.

Az idei volt a harmadik biennále 2015 és 2017 után, és ezúttal az OFF kevesebb, ugyanakkor komplexebb projektre koncentrált, amelyeket közösen szervezett és hozott létre a biennále nyílt pályázatán kiválasztott művészekkel és kurátorokkal. A projektek kiválasztásánál fő szempont volt, hogy kritikusan szemléljék a jelent, ugyanakkor kutassák a jövő lehetőségeit, javaslatokat és víziókat fogalmazva meg. Ennek megfelelően idén a témák között hangsúlyos volt a klímaválságra adható válaszok, a társadalmi és földrajzi perifériák, vagy a nemzetfogalom alakulása napjainkban.

Bár a biennále hivatalosan véget ért, számos esemény még az OFF zárása után is elérhető az online, illetve az offline térben, sőt több program – többek között egy kiállításmegnyitó – júniusra tolódott!

Az Architecture Uncomfortable Workshop (AUW) Egyedüllét méhekkel című projektje során olyan egyszemélyes épületet tervezett és épített meg, amelynek tetején egy méhraj él. A kis térben ülve az odakint dolgozó méheket lehet hallani. Ahogyan az ablakon beáramló fény kapcsolatot teremt az ember és a külvilág között, ebben a térben a méhek hangján és illatán keresztül léphetünk kapcsolatba a körülöttünk lévő világgal.

Az építmény június 6-ig még megnézhető, regisztrálni ezen a linken lehet.

Az AUW egyszemélyes épületeFotó: AUW

Az xtro realm művészcsoport 2017 óta dolgozik a művészet és a klímaválság kérdéseinek összekötésén. Az OFF-Biennále idejére megalakult ACLIM! Klímaképzeleti Ügynökségük a legégetőbb ökológiai kérdéseket dolgozza fel kutatásalapú munkákon és tudományágakon átívelő elméleti anyagok segítségével. Az ACLIM! Klímaképzeleti Ügynökség június 19-ig tart nyitva!
 
A Kis Olvasztótégely 1848–49 egyik elfeledett epizódjából, a Tihanyi félszigetre elgondolt köztársaság történetéből kiindulva a nem kirekesztő nemzetfogalom lehetőségeiről beszél. Formája hangséta, amelyen bejárható a történetfüzér díszlete, Budapest belvárosa.
A hangséta június 15-ig hozzáférhető.

A RomaMoMA keretében valósul meg a Közösen kihordani címet viselő kiállítás, amely Péli Tamás Születés című pannóját mutatja be és június 8-án nyílik a Budapesti Történeti Múzeumban.

Az Aerocene nevű nemzetközi projekttel együttműködésben óriási, használt műanyag zacskókból készült légballon készült el, amely a nap és a szél erején kívül nem használ más energiaforrást. A művészek, kutatók és designerek közös projektje a fosszilisenergia-krízisre reagál. A ballont várhatóan június 19-én engedik fel.

Museo Aero Solar , 2007 - , Prato, Olaszország, 2007, az Aerocene Alapítvány jóvoltából, fotó: Janis ELKO, licenc: CC BY - SA 4.0 az Aerocene Alapítvány által

A biennále idei résztvevőivel és egy-egy adott téma szakértőivel készült hat podcast beszélgetés, a tárlatbemutató videók és egyéb online események az OFF honlapján, Youtube és Spotify csatornáján, illetve közösségi médiafelületein továbbra is láthatók, visszakereshetők.

Az OFF-Biennále a tavaszi programsorozathoz kapcsolódóan egy kiadványt is megjelentetett, amelyben az OFF küldetése és az idei tematika mellett a projektekről is olvashatnak. Az OFFzine korlátozott számban még elérhető az A.P.A. Galérában, az ACLIM! Klímaképzeleti Ügynökség projektjének helyszínén.

Az OFF célja továbbra is a hazai független művészeti szcéna építése. Támogatói nemzetközi alapítványok és hazai magánszemélyek. Az OFF összes programja ingyenes volt, a biennále idén is kis költségvetésből, állami források igénybevétele nélkül jött létre.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Erről a japán objektumról nem mondanád meg, hogy valójában nyilvános illemhely

Erről a japán objektumról nem mondanád meg, hogy valójában nyilvános illemhely

Az ősi japán kultúrát idézték meg az építészek.

Lehet-e létjogosultsága a tradicionális roma mintáknak a 21. század divatiparában?

Lehet-e létjogosultsága a tradicionális roma mintáknak a 21. század divatiparában?

Szászvárosi Noémi szakdolgozatában arra is kereste a választ, hogy vannak-e olyan önálló stílusjegyek, amelyek alapján kijelenthető, hogy egy viselet egyértelműen cigány.

24 közgazdász és építész üzeni: eljött az idő a világ újragondolására

24 közgazdász és építész üzeni: eljött az idő a világ újragondolására

Lesz dolguk az építészeknek is, a városok funkcióit jobban a lakosság igényeire kell szabni. 

Hirdetés