Hirdetés

2019-ben ünnepli a Bauhaus 100. születésnapját, amely művészeti iskolából valóságos mozgalommá nőtte ki magát, hatását a politikai agresszió sem tudta megtörni. Az építészetben lezajlott technológiai, stílus- és ízlésbeli változások ellenére is még mindig a Bauhaus az építészeti/művészeti oktatás egyik legfontosabb témája, ráadásul az építészetben nem annyira járatos laikusok körében is rendkívül népszerű és felkapott. A Bauhaus centenárium részeként és az építészet mellett a filmek szerelmeseinek most álljon itt egy izgalmas válogatás a Bauhaushoz kapcsolódó dokumentumfilmekből. Eddig még nem látott interjúk, a Bauhaus egyedi látásmódját megjelenítő alkotások, átfogó történet, utópia és az iskola mai hatása. 

 

A Bauhaus 100 éve - Deutsche Welle sorozat

A Deutsche Welle közzétett egy 3 részből álló filmsorozatot a Bauhaus történetéről és a főbb művészeti paradigmáiról. Az 52 perces epizódok angol, spanyol, arab és német nyelveken érhetőek el.
 

1. rész - A Bauhaus kód - Mi áll a sikeres Bauhaus formula mögött?2. rész - A Bauhaus hatás - Hogyan alakultak ki a Bauhaus irányelvei?

3. rész - A Bauhaus utópia - Egy jó élet mindenkinek?

 

Építészet: A Dessaui Bauhaus

Az ARTE televíziós csatorna 33 epizódos doku-sorozatban mutatja be a Bauhaus építészetre gyakorolt hatását. Az első rész a Bauhaus eredményeit és a modern építészetre való hatását mutatja be.

 

Bauhaus: A 20. század arca

Az 1994-ben készült dokumentumfilm a Walter Gropius alapította Bauhaus tervezőiskola megalakulását követi végig a korai korszaktól kezdve. A videó átfogó áttekintést nyújt az iskoláról, annak oktatásáról és bemutatja azt a stabil és markáns vonalat, mellyel napjainkban is erős hatással van világunkra. 

 

Walter Gropius - Bostoni Építészeti Társaság/AIA

A Bostoni Építészeti Társaság (Boston Society of Architects) kiadott egy interjút, amelyben a Bauhaus iskola alapítóját, Walter Gropiust kérdezi Brian O’Doherty. Grophius miután elhagyta Németországot, Massachusettsben telepedett le.

 

Bauhaus: A művészet mint élet - egy bennfentes szemével

Ebben a dokumentumfilmben a Josef és Anni Albers Alapítvány igazgatója, Nicolas Fox Weber egy kevésbé ismert aspektusból mutatja be a Bauhaust. Elmondása szerint a Bauhaus nemcsak a különféle innovációktól hemzsegő gyár volt, ahol futószalagon jöttek ki az újabbnál is újabb ötletek, hanem komoly botrányok jelentek meg és még a politikától sem volt mentes. 

 

Az új Bauhaus - az Opendox dokumentumfilmje

Idén mutatják majd be ezt a dokumentumfilmet, mely azt vizsgálja, hogyan vitte el Moholy-Nagy László a Bauhaus kínálta érzékenységet Chicagóba. A film a magyar tervező példátlan munkásságát mutatja be a művésszel, a kollégáival és híres kurátorokkal folytatott interjúkon keresztül.


Babylon Berlin

Bizton állítjuk, hogy az elmúlt évek egyik legjobb filmtermése a Babylon Berlin, már ami a történetet illeti és ez nem minden. A díjnyertes bűnügyi dráma 1929-ben játszódik. Bár a sorozat nem csatlakozik szorosan a Bauhaushoz (és nem is dokumentumfilm), kiváló áttekintést ad arról, milyen állapotok uralkodtak a két világháború közötti időszakban, bemutatva a társadalmi nyugtalanságot és a politikai vetületet, egyáltalán a körülményeket, amelyek közepette a Bauhaus életre kelt.

 Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A 100 éves Bauhaus előtt tiszteleg a Leuchtturm 

A 100 éves Bauhaus előtt tiszteleg a Leuchtturm 

„Minden egy pontból indul”

Breuer Marcel munkásságára emlékezik Pécs

Breuer Marcel munkásságára emlékezik Pécs

Kiállítás, emléktábla és egy emlékpad is érkezik

A Bauhaus 100 éves évfordulóját ünnepli az Airbnb
  • 2023-08-17 12:00
  • Deco

A Bauhaus 100 éves évfordulóját ünnepli az Airbnb

Bauhaus által inspirált otthonokat mutat be az Airbnb

Hirdetés