A Goldberger Design District (GDD) egy „placemaking” megközelítéssel életre hívott kreatív projekt legelső állomása. Budapest, ezen belül is Óbuda régi gyárait – Goldberger, Hajógyár, Harisnyagyár, Dohánygyár, Szeszgyár, Gázgyár – kortárs karakterrel újratöltő eseménysorozat célja a közösségformálás, a helyi kulturális-kreatív közeg izgalmas bemozdítása. A projektről és a Budapest Design Week 2021 keretében október 13-án megvalósuló „Gyárfoglaló Szerdáról” Remete Tibor alapító-szervezővel beszélgettünk.

Az 1784-ben alapított, vagyis több mint kétszáz éves múlttal rendelkező Goldberger gyár épületeiben ma már nem a textilgyár gépei zakatolnak, a komplexumot jelenleg kreatív-kulturális szereplők töltik meg élettel és értékes tartalmakkal. Design showroomok, fotó-tv-film-videó produkciók, építészeti stúdiók, ügynökségek, képzőművészeti galéria, kozmetikai márka, kulináris üzlet viszik tovább Goldberger Leó alkotó szellemiségét. Ezek az ikonikus gyárak a reformkor virágzó iparát, lüktető városi életét, alkotó szellemiségét jelképezik, Remete Tiborék ezt szeretnénk 21. századi köntösbe csomagolva újraéleszteni speciális urbanisztikai akciótervük részeként.

„A Goldberger Design District egy sokkal tágabb városfejlesztési tervünk prototípus projektje. Elkezdjük összekapcsolni a szereplőket, ugyanakkor a szemléletformálás már ezen keresztül is jól manifesztálható. Érezhetővé válik a városrész pezsgése, vibrálása, ami még inkább vonzóvá teszi majd Óbudát. Úgymond elültetjük a magokat, amik aztán idővel elkezdenek hajtásokat növeszteni. A közös ügy mindenképp előremozdít, hogy aztán organikusan fejlődhessen tovább. Ennek vagyunk mi a katalizátorai” – jegyezte meg Remete Tibor, a Super Channel kreatív igazgatója.

A Bartók Béla Boulevard és a Margit Negyed revitalizációs programjaihoz hasonlóan Remetéék Óbudán is egy kulturális és közösségi fókuszú városfejlesztési modellt terveznek megvalósítani a jövőben. Mottójuk az „Éljük meg a várost!” széles spektrumban foglalja magában az adott városrész fellendítését, az üzleti szektor bevonásától kezdve, a kreatív szcénával való közös gondolkodáson át az egyetemi együttműködésekig. Sőt, az itt lakók szerves bekapcsolását is fontosnak tartják, hiszen egy-egy kerület velük együtt lesz igazán élő.

„Ezek a kezdeményezések új embereket, új ügyeket és új ötleteket is generálnak. Felfrissítik, újraélesztik a korábbi, megszokott struktúrákat. Ugyanakkor nem kell csodákat várni: ha évek múltán már csak egy kicsivel is jobb és élhetőbb lesz egy-egy városrész, mint azelőtt, az már egy jó eredmény” – mondta el Tibor.

A tágabb városfejlesztési elképzelés és a Goldberger Design District tulajdonképpen a Remete által alapított Highlights of Hungary szellemiségében jön létre. Az évtizedek óta ügynökségi világban és leginkább rendezvények, márkaépítés területén dolgozó Tibor a különböző, izgalmas aktorok, vállalkozások egy platformra helyezésével, az értékek fókuszba állításával ezúttal is élményt nyújt. Óbudai lokálpatriótaként közös gondolkodásra hívja össze a helyieket, hogy az aktuális kihívásokra együtt keressenek potenciális megoldásokat a minőségi közösségi élet előmozdítása érdekében.

„Egy lassú, bürokratikus, körülményes, átpolitizált rendszerbe nem fér bele az innováció. Ezt kell megváltoztatnunk. Egy adott településen, városrészen belül alulról szerveződően kell létrehozni azt az újításra és fejlődésre kész – üzleti, kreatív, kulturális, civil és akadémiai közegből felépülő – ökoszisztémát, akiknél ott van a tudás, a tapasztalat, az ambíció, a lokálpatrióta attitűd ahhoz, hogy valódi változást hozzanak. Ezt az új, innovatív platformként működő intellektuális infrastruktúrát kezdtem el kialakítani, összekapcsolni, ahol az önkormányzat is egy nagyon fontos partner. Mi inkább ehhez egy gyorsítópályát kínálunk” – mondta el Remete Tibor.

A teljes óbudai fejlesztési program megvalósulásának első lépéseként Tiborék, azaz a Goldberger Design Districtet megálmodók a Budapest Design Week keretén belül 2021. október 13-án, szerdán egy olyan megmozdulásra várják az érdeklődőket a volt Goldberger Textilgyár udvarán, amely hamisítatlan indusztriális hangulatával, kulturális programjaival és a – többek között az Umbrella ügynökséget, a Vákum Design Shopot, a Manooit, a Culinarist és a Godot Institute-ot is magában foglaló – Goldberger-kollektíva részvételével olyan új együttműködés alapjait rakja le, amely előremutató, kreatív és ösztönző színfoltja kíván lenni Óbuda városi szövetének. A 18 órakor kezdődő rendezvényen fellépnek a Budapest Kortárstánc Főiskola cirkuszművészei, az Óbudai Danubia Zenekar és itt debütál Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska Kassák X Kassák estje is.

 

A Goldberger Design District kapcsán cikksorozatot indítunk, amely során beszámolunk majd a hamarosan jelentkező izgalmas és fontos témákat felsorakoztató szakmai napról, illetve a későbbiekben jó pár kreatív szereplőt is bemutatunk majd a Goldberger-kollektívából.



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Éljük meg a várost!

Éljük meg a várost!

Placemaking a Goldberger Design Districtben.

Hirdetés