Hirdetés

Placemaking a Goldberger Design Districtben.

A Goldberger Design District (GDD) egy „placemaking” megközelítéssel életre hívott kreatív projekt legelső állomása. Budapest, ezen belül is Óbuda régi gyárait – Goldberger, Hajógyár, Harisnyagyár, Dohánygyár, Szeszgyár, Gázgyár – kortárs karakterrel újratöltő eseménysorozat célja a közösségformálás, a helyi kulturális-kreatív közeg izgalmas bemozdítása. A projektről és a Budapest Design Week 2021 keretében október 13-án megvalósuló „Gyárfoglaló Szerdáról” Remete Tibor alapító-szervezővel beszélgettünk. Cikkünket a „Terek új szerepben” augusztusi tematika részeként elevenítjük fel.


Az 1784-ben alapított, vagyis több mint kétszáz éves múlttal rendelkező Goldberger gyár épületeiben ma már nem a textilgyár gépei zakatolnak, a komplexumot jelenleg kreatív-kulturális szereplők töltik meg élettel és értékes tartalmakkal. Design showroomok, fotó-tv-film-videó produkciók, építészeti stúdiók, ügynökségek, képzőművészeti galéria, kozmetikai márka, kulináris üzlet viszik tovább Goldberger Leó alkotó szellemiségét. Ezek az ikonikus gyárak a reformkor virágzó iparát, lüktető városi életét, alkotó szellemiségét jelképezik, Remete Tiborék ezt szeretnénk 21. századi köntösbe csomagolva újraéleszteni speciális urbanisztikai akciótervük részeként.
 

„A Goldberger Design District egy sokkal tágabb városfejlesztési tervünk prototípus projektje. Elkezdjük összekapcsolni a szereplőket, ugyanakkor a szemléletformálás már ezen keresztül is jól manifesztálható. Érezhetővé válik a városrész pezsgése, vibrálása, ami még inkább vonzóvá teszi majd Óbudát. Úgymond elültetjük a magokat, amik aztán idővel elkezdenek hajtásokat növeszteni. A közös ügy mindenképp előremozdít, hogy aztán organikusan fejlődhessen tovább. Ennek vagyunk mi a katalizátorai” – jegyezte meg Remete Tibor, a Super Channel kreatív igazgatója.

A Bartók Béla Boulevard és a Margit Negyed revitalizációs programjaihoz hasonlóan Remetéék Óbudán is egy kulturális és közösségi fókuszú városfejlesztési modellt terveznek megvalósítani a jövőben. Mottójuk az „Éljük meg a várost!” széles spektrumban foglalja magában az adott városrész fellendítését, az üzleti szektor bevonásától kezdve, a kreatív szcénával való közös gondolkodáson át az egyetemi együttműködésekig. Sőt, az itt lakók szerves bekapcsolását is fontosnak tartják, hiszen egy-egy kerület velük együtt lesz igazán élő.

„Ezek a kezdeményezések új embereket, új ügyeket és új ötleteket is generálnak. Felfrissítik, újraélesztik a korábbi, megszokott struktúrákat. Ugyanakkor nem kell csodákat várni: ha évek múltán már csak egy kicsivel is jobb és élhetőbb lesz egy-egy városrész, mint azelőtt, az már egy jó eredmény” – mondta el Tibor.


A tágabb városfejlesztési elképzelés és a Goldberger Design District tulajdonképpen a Remete által alapított Highlights of Hungary szellemiségében jön létre. Az évtizedek óta ügynökségi világban és leginkább rendezvények, márkaépítés területén dolgozó Tibor a különböző, izgalmas aktorok, vállalkozások egy platformra helyezésével, az értékek fókuszba állításával ezúttal is élményt nyújt. Óbudai lokálpatriótaként közös gondolkodásra hívja össze a helyieket, hogy az aktuális kihívásokra együtt keressenek potenciális megoldásokat a minőségi közösségi élet előmozdítása érdekében.

„Egy lassú, bürokratikus, körülményes, átpolitizált rendszerbe nem fér bele az innováció. Ezt kell megváltoztatnunk. Egy adott településen, városrészen belül alulról szerveződően kell létrehozni azt az újításra és fejlődésre kész – üzleti, kreatív, kulturális, civil és akadémiai közegből felépülő – ökoszisztémát, akiknél ott van a tudás, a tapasztalat, az ambíció, a lokálpatrióta attitűd ahhoz, hogy valódi változást hozzanak. Ezt az új, innovatív platformként működő intellektuális infrastruktúrát kezdtem el kialakítani, összekapcsolni, ahol az önkormányzat is egy nagyon fontos partner. Mi inkább ehhez egy gyorsítópályát kínálunk” – mondta el Remete Tibor.

 

Goldberger Design District | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tavasz, textil, techno

Tavasz, textil, techno

Goldberger Design District Pop-up Negyed – Kortárs kultúrhétvége a legjobb anyagokból!

Itt a Nemzeti Mintaterv Katalógus

Itt a Nemzeti Mintaterv Katalógus

Családiház-tervek otthonteremtőknek.

Hirdetés