Hirdetés

A Bee Home weboldala segítségével bárki tervezhet saját méhházat a kertjébe.

2019 júliusában az Earthwatch Institute természetvédelmi szervezet hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényének nyilvánította a méheket, amelyek ma a legveszélyeztetettebb fajok közé sorolhatók. A szakszerű felvilágosítást a méhek fontosságáról sajnos sok országban megspórolják, így legtöbbször csak az él a köztudatban, hogy a méhek agresszív állatok és szúrnak. Jelenlétüktől márpedig a bolygónk jövője függ, és ezt most az IKEA is felismerte: közös cselekvésre szólít fel úgy, hogy weboldaluk segítségével megtervezheted a saját méhházadat.
Fotó: Brendan Austin

Lehet, hogy csak városi legenda, mindenesetre sokan Albert Einsteinnek tulajdonítják azt a mondást, hogy "ha kipusztulnak a méhek, akkor utána az emberiségnek legfeljebb négy éve van hátra". Akár mondta, akár nem, a mondás nem jár messze az igazságtól. Május 20-án ünnepelte a világ a Méhek Világnapját, a természetvédők és a tudósok idén sem győzték hangsúlyozni, milyen fontos szerepet töltenek be a méhek az ökoszisztémánkban. Mostanra odáig jutottunk, hogy az éghajlatváltozásnak, a környezetszennyezésnek, a mezőgazdaságnak és az ott használt rovarirtószereknek köszönhetően drasztikusan csökkent a méhpopuláció száma.

Nem kellene hagynunk, mert a haszonnövények nagy részének termésátlaga függ a zümmögő állatkáktól, ha a méhek és más beporzók kihalnának, eltűnne az asztalunkról a kávé vagy éppen a paradicsom.

Az IKEA is beszállt abba a kampányba, amely a méhek megmentéséért zajlik, a bútorgyártó cég innovációs központja, a SPACE10 elindította a Bee Home weboldalt a Bakken & Bæck design stúdióval és Tanita Klein tervezővel karöltve. Az online felület segítségével bárki tervezhet saját méhházat a kertjébe, így pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy megálljon a méhpopulációban bekövetkezett tragikus csökkenés. 

A Bee Home egy ingyenes, nyílt forráskódú, szabadon letölthető design, amely egyébként azt is jelezheti, hogy az IKEA elmozdulhat a "demokratikus" termékfejlesztés felé.

A honlap lépésről lépésre végigvezet bennünket a méhház tervezési folyamatán, kiválaszthatjuk, hány emeletet szeretnénk, vagy éppen milyen fából készítenénk el. Ha ez megtörtént, a tervrajzot lementhetjük, és ha éppen nincs otthon CNC marógéppel felszerelt műhelyünk, akkor keresünk egyet, amely elkészíti nekünk a méhek menedékét. 

Fotó: Irina Boersma
Fontos azonban tudnunk, hogy a méhház elkészítésével nem leszünk rögtön méhészek, hiszen a kis lak nem szolgál méhkaptárként. Csak beporzóként élnek ott, nem fognak mézet termelni. A zord időjárási körülményektől azonban ugyanúgy szenvednek ők is, mint az emberek, így egy fedett hely, ahova behúzódhatnak és lerakhatják petéiket, elengedhetetlen számukra. 

Tanita Klein tervező elmondta, hogy a közös cselekvésre való felhívás mellett az is céljuk volt, hogy olyan méhházak készülhessenek, amelyek nem hatnak idegenül a kertben, hanem inkább úgy festenek, mint egy szobor.

Szerinte a projekt jó példa arra, hogyan lehet a tervezés hasznos mind az ember, mind a környezete számára.

Az alkotók kiemelik azt is, hogy nem kell félni a méhcsípéstől, csak akkor szúrnak, ha magukat vagy a családjukat veszélyben érzik, a méhházat pedig elég háromévente tisztítani egy gyors átmosással. Az IKEA hasznos kezdeményezése egyébként szerencsére nem példa nélküli, nemrégiben egy francia designer indított "hotelláncot", amely a városokban élő rovaroknak nyújtana segítséget.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az IKEA 200 millió eurót fektet a klímavédelembe

Az IKEA 200 millió eurót fektet a klímavédelembe

Az összeg feléből a közvetlen beszállítóit támogatná, hogy térjenek át a zöld megoldásokra. 

Demenciában szenvedőknek fejleszt otthont az IKEA

Demenciában szenvedőknek fejleszt otthont az IKEA

Terápiás kertek és tükör nélküli fürdőszobák lesznek a megfizethető lakásokban.

Rizsszalmából készült kiegészítőkkel a szmog ellen

Rizsszalmából készült kiegészítőkkel a szmog ellen

Szintet lép az IKEA a környezetszennyezés elleni harcban.

Hirdetés