Az IKEA Nytillverkad kollekciójának legújabb termékei

Egyre nagyobb az érdeklődés az IKEA ikonikus termékei iránt, ezért a vállalat merészen újragondolta a Nytillverkad kollekció örökzöld darabjait, és új köntösbe öltöztette őket. A termékcsalád legújabb kiadása ezúttal a '60-as évek és a korai '70-es évek kellemes és játékos hangulatát kelti életre úgy, hogy közben a mai kor otthonával kapcsolatos elvárásoknak is megfelel. A kollekció Karin Mobring és Gillis Lundgren tervezők ikonikus termékeit helyezi előtérbe. Az újragondolt termékek 2024 januárjától kaphatók az IKEA áruházakban.

A kollekció  abból az időszakból merít inspirációt, amikor a fiatalok, a popzene és a politikai tüntetések formálták a világ alakulását. Akkoriban az IKEA új anyagokat vezetett be, mint például a festett forgácslap és a műanyag, hogy bútorai fiatalosabb hatást keltsenek. Merész formák, vidám színek, kényelmes ülőbútorok és puha, hosszú szálú szőnyegek jellemezték az akkori lakberendezési stílust.


Karin Mobring volt az IKEA első olyan női tervezője, aki jelentős hatást gyakorolt az IKEA stílusára. 1964-ben Ingvar Kampradnak megakadt a szeme egy Karin által tervezett fafotelen a stockholmi bútorvásáron, ezért felkérte, hogy csatlakozzon az IKEA csapatához. 1970-re Karin az IKEA egyik legtermékenyebb irányzatteremtő tervezőjévé vált. Bár Karin formanyelve a klasszikus, vidéki skandináv stílusban gyökerezett, mégis nagyon sokoldalú volt. Közel száz IKEA terméket tervezett. A CROMI dohányzóasztal az egyik emblematikus alkotása, mely a Nytillverkad kollekció tagjaként BAGGBODA néven kel új életre fehér vagy világossárga asztallappal és krómozott vázzal.


Gillis Lundgren 1954-ben csatlakozott az IKEA-hoz, részt vett az IKEA logójának megtervezésében, illusztrálta a katalógusborítókat, termékeket fotózott és bútortervezőként is tevékenykedett. Egyik ikonikus terméke, a MILA fotel, most DYVLINGE forgószékként tér vissza. Az 1969-es kényelmes PUCK fotel is új életre kel SOTENÄS néven.


Sven Fristedt és Ehlén Johansson kortárs svéd tervezők is részt vettek a kollekció alakításában. A Sven Fristedt által a '60-as és '70-es években tervezett izgalmas minták közül néhány STRECKFLY párnahuzatként és ÄNGSFIBBLA méretre vágott anyagként tér vissza. Ehlén Johansson, Svédország egyik legismertebb, Red Dot Design Award-nyertes tervezője álmodta meg az kifinomult, mégis játékos SKOGSTUNDRA vázát, amelynek hosszú nyaka tökéletes támaszt ad a vágott virágoknak.

„A vintage bútorok reneszánszukat élik manapság, és egyre nagyobb a kereslet az olyan IKEA termékek iránt, amelyek időközben a gyűjtők kedvenceivé váltak.  Ezért döntöttünk úgy, hogy visszahozunk néhány ikonikus designt, és örömmel látjuk, hogy életkortól függetlenül minden vásárlónk érdeklődéssel fogadja ezeket a termékeket. Különösen a fiatalok mutatnak lelkesedést a múlt iránt, és büszkén mutatják meg a saját ízlésüket a termékek segítségével az otthonukban.  Számunkra ezek a termékek példázzák a leginkább a demokratikus designt, hiszen úgy képesek kiállni az idő próbáját, hogy egyszerre szépek, praktikusak, fenntarthatóak, megfizethetőek és minőségiek” – mondta Johan Ejdemo, az IKEA of Sweden globális dizájnmenedzsere.

 

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Íme az IKEA ötlete arra, hogyan kössük le a gyermekek figyelmét a karanténban!

Íme az IKEA ötlete arra, hogyan kössük le a gyermekek figyelmét a karanténban!

Otthoni tárgyakból kiváló bunker építhető.

Ma kinyitnak a hazai IKEA áruházak

Ma kinyitnak a hazai IKEA áruházak

Az étterem és a játszóház egyelőre még zárva marad.

Az IKEA májusban elkezdi kinyitni az európai boltjait

Az IKEA májusban elkezdi kinyitni az európai boltjait

De egyelőre nem tudni, pontosan hol és mikor. Közben a rendelések zavartalanul folynak.

Hirdetés