Tavasztól jön az új szolgáltatás Magyarországon.

A körkörös gazdaság ösztönzése és kialakítása véget vethetne az eluralkodó, egyszeri fogyasztásra épülő gazdasági modellnek, amely rendkívül pazarló és környezetszennyező. A körkörös gazdaság modellje arra törekszik, hogy a termékek időtartamát meghosszabbítsuk, ez pedig elérhető úgy is, hogy a terméket életciklusának végén nem kidobjuk, hanem az alapanyagokat újrahasznosítjuk. Erre épül az IKEA legújabb lépése amikor visszaveszi használt bútorait, hogy aztán újra értékesítse őket.

Fotó: Flickr

Tavaly jelentette be az IKEA, hogy 2030-ig klímapozitív céggé alakulna, így járulna hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. Most újabb fontos intézkedéssel állt elő a bútorgyártó cég:

Csehországban és Szlovákiában már elindította, Magyarországon pedig tavasszal indítja a Bútorok második élete szolgáltatást, amelynek keretén belül vásárlóitól visszavásárolja azokat az IKEA bútorokat, amelyekre már nincs szükségük, majd ezeket a bútorokat a visszavásárlási áron értékesíti újra a leértékelt árú termékek részlegében. Az újraeladott, használt bútorokra egy év garanciát vállalnak. 

Emellett sajtótájékoztatójukon elmondták azt is, hogy az IKEA 2020-as tervei között szerepel új, non-branded átvételi pontok nyitása négy városban: Pécsett, Veszprémben, Kecskeméten és Debrecenben. A cég közleménye szerint a budaörsi és a soroksári áruházak után a budapesti Örs vezér téri áruháznál is létrehoznak egy önkiszolgáló csomagátvételi pontot.

A cég évek óta nagyon aktív a környezetvédelem és a társadalmi felelősség témakörökben ám az utóbbi hónapok különösen erősre sikerültek: fél éve jelentette be, hogy felvásárolja az indiai növénytermesztés melléktermékeként keletkező rizsszalmát, amelyekből aztán kiegészítőket készít azért, hogy ne a gazdálkodók égessék el; a napokban közölt ismét részleteket az új, Bécsben nyíló áruházáról, amelynek tetején park lesz, ellenben parkolót nem építenek hozzá; míg néhány hónapja jelentette be, hogy demenciában szenvedő időseknek megfizethető otthonokat tervez, terápiás kertekkel, és tükör nélküli fürdőszobákkal.

Forrás: Kreatív Online
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Az építészként végzett új tulajdonos nulla energiaigényű szállodát varázsolna belőle. 

Az IKEA 200 millió eurót fektet a klímavédelembe

Az IKEA 200 millió eurót fektet a klímavédelembe

Az összeg feléből a közvetlen beszállítóit támogatná, hogy térjenek át a zöld megoldásokra. 

Demenciában szenvedőknek fejleszt otthont az IKEA

Demenciában szenvedőknek fejleszt otthont az IKEA

Terápiás kertek és tükör nélküli fürdőszobák lesznek a megfizethető lakásokban.

Hirdetés