A „jó” szó 720-szor, míg a „rossz” mindössze 18-szor szerepel benne.

Joseph Ernst és Jan Van Bruggen, a Sideline Collective nemzetközi csapatának két tagja alfabetikus sorrendbe szedte a Biblia angol nyelvű fordítását, az 1364 oldalas King James Bible-t – írta a Designboom.

Az alkotók célja, hogy alapműveket – jelen esetben a Bibliát – objektív, számszerűsíthető, analizálható adatokká alakítsanak át. A projekt által kiderült, melyek azok a szavak, melyek a legtöbbször és legritkábban fordulnak elő a világ leghíresebb könyvében. A Bible The című bibliai szószedet elkészítéséhez az angol-portugál Joseph Ernst (eredetileg építész, jelenleg kreatív igazgató, filmrendező és művész) és Jan Van Bruggen programozó egy egyedileg fejlesztett szoftvert használtak, ami minden egyes szövegrészt a legkisebb összetevőire bont le, kiemeli az emberek által a kimondott szavak sorrendjének tulajdonított jelentőségét, és lehetővé teszi a leírt szavak új és érdekes értelmezését.  

A Biblia szövegét analizálva a Sideline arra jutott, hogy többségben vannak benne a pozitív jelentéssel bíró szavak, például a „jó” 720-szor, míg a „rossz” mindössze 18-szor szerepel benne, a „szeretet” szó 308, míg a „gyűlölet” 87 alkalommal fordul elő a szövegben.

Bár a „boldog” jelzővel mindössze 28-szor találkozhatunk a szentírás angol fordításában, az ellentétes „szomorú” is csak 11 alkalommal bukkan fel. Az „élet” szót 451 esetben említi az angol nyelvű szöveg, míg a „halál”-t 371-szer. A szöveg analizálása, egyebek mellett társadalmi, gender szempontokból is érdekes adatokat mutat: például 1653 referenciát találni benne a férfiakra, míg összesen 181-et a nőkre, 548 alkalommal jelenik meg az „apa” szó, míg az „anya” csupán nyolcszor. 

Joseph Ernst és Jan Van Bruggen bőrborítású, Bible The című alkotása (165 x 220 x 45mm, 1364 oldal)  limitált példányszámban megvásárolható vagy digitálisan letölthető

 

 

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Botrány lett a 666 példányban készült sátán-cipőből

Botrány lett a 666 példányban készült sátán-cipőből

Az amerikai zenész, Lil Nas X és a brooklyni MSCHF márka 666 néven fekete Nike edzőcipőt tervezett.

Alfabetikus sorrendbe szedte a Bibliát egy nemzetközi művészkollektíva

Alfabetikus sorrendbe szedte a Bibliát egy nemzetközi művészkollektíva

A „jó” szó 720-szor, míg a „rossz” mindössze 18-szor szerepel benne.

70 éves Nagy-Budapest

70 éves Nagy-Budapest

1950. január 1-jén lett Budapest része többek közt Budafok, Csepel vagy Kispest is.

Hirdetés