Az A’Design Award - Interior Space and Exhibition Design kategóriában nyert Arany minősítést az IO line and round stúdió tervezte öltöző.

Díjnyertes öltözőt tudhat magáénak a Sopron Basket női kosárlabdacsapat, hiszen az lO line and round által tervezett projekt Arany minősítést kapott az A’design Award & Competition Interior Space and Exhibition Design kategóriájában. Az egyszerűség és a futurisztika jegyeit ötvöző öltöző koncepciójával a tervezőpáros az első magyar, akik ebben a kategóriában elnyerték a minősítést.

A Sopron Basket öltözőkomplexuma
Az IO line and round stúdiót 2017-ben alapította Bella Gábor és Hevesi Annabella, és formatervezéssel, belsőépítészettel, bútortervezéssel foglalkoznak. A Sopron Basket Magyarország egyik legsikeresebb női kosárlabda klubcsapata, akik egy reprezentatív, nemzetközi léptékű, a csapatot motiváló és identitásukat erősítő öltözőkomplexumot szerettek volna. Az lO és a csapat végül találkozott, és ennek az eredménye az Arany minősítést nyert, fehéren vibráló, futurisztikus űrhajót idéző öltöző. Sőt, ennél több: egyszerre sajtótájékoztató- és oktatóhelyiség is. 

Amikor stilisztikailag próbáltuk meghatározni azt a világot, amit a játékosok köré elképzeltünk, leginkább három erőteljes irány hatott ránk: a letisztult funkcionalizmus, a futurisztikus megjelenés és az a gondolat, hogy milyen lehet egy női kosárlabdacsapat tagjának lenni - meséli Hevesi Annabella formatervező.

A professzionális sportolói precizitást a szervezett, rendezett tér jellemzi leginkább, ezt tükrözik a beépített bútorok is. Ha körbenézünk, azt látjuk, hogy itt minden a helyén van, hogy itt miliméterre pontosan mindent kitaláltak. Itt minden makulátlan. A ragyogó fehérség pedig a tisztaság mellett a természetes fény hiányát és az alacsony belmagasságot kompenzálja.

A Sopron Basket díjnyertes öltözőkomplexumaA Sopron Basket díjnyertes öltözőkomplexuma

De nem csak a látható felületek teszik ezt a projektet jövőbe mutatóvá. A tervezők a technológiai megoldásoknál sok esetben a határokat feszegették: a zuhanyzóban használt glettbeton felületekkel, a fallal azonos síkba süllyesztett perem nélküli lámpa használatával, a "kommunikációs fallal" vagy a konyhabútor kialakításával, ami anyagából eredendően tette lehetővé a formai játékot. Mindemellett nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy sportolóknak, nőknek terveznek. Így a játékosság mellett a formák feminin jellege is tudatos, mellyel a terek keménységét puhítják. Nemcsak a bútorok lekerekítetek, de az öltözőszekrényeket is egy íven helyezték el, mely egyúttal kifejezi azt is, hogy a fókuszban egy közös cél áll, amit a csapat identitása, a játék és az edző jelent.

Ez a kockázatvállalás, határfeszegetés és kísérletezés a részünkről a tervezés folyamatát részben a termékfejlesztéshez tette hasonlóvá. A végeredményben viszont talán nem nehéz felfedezni a párhuzamot egy űrhajóval vagy más hasonló futurisztikus képződménnyel - mondja Annabella.

Az A’design Award & Competition egy 2010-ben alapított, a világ legnagyobb és egyik legjelentősebb szakmai elismerése. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Határtalan Design: a slow designtól a 3d nyomtatásig

Határtalan Design: a slow designtól a 3d nyomtatásig

Tizenkét ország majd százötven kreatív alkotójának tárgyai tekinthetők meg a Bálnában.

Nemzetközi design díjat nyert a KAVICS

Nemzetközi design díjat nyert a KAVICS

A Fülöp Fruzsina által tervezett betonpad az A’ Design Award arany fokozatú díját nyerte el.

Ismét díjat nyert a Terrán!

Ismét díjat nyert a Terrán!

Business Superbrands-díjas a Terrán, 2019-ben ez már az ötödik kitüntetésük.

Hirdetés