Hirdetés

Az érmet azok az alkotók kapják, akik egész életüket az építészet fejlődésének szentelik és ily módon nagy hatással vannak a szakmára.

A brit-ghánai építész, David Adjaye nyerte el a Brit Építészek Királyi Intézetének (RIBA) 2021-es aranyérmét. Az érmet azok az alkotók kapják, akik egész életüket az építészet fejlődésének szentelik és ily módon nagy hatással vannak a szakmára. A Royal Gold Medal azon kevés díjak közé tartozik, amellyel nem egy konkrét épületet, hanem személyeket díjaznak.

„Az építészet számomra mindig a szépség megteremtéséről szólt és arról, hogy miképp tudok ezzel a szépséggel hozzájárulni a világ és benne a szakma fejlődéséhez – nyilatkozta Adjaye. – Az építészetnek mindig hatalmas társadalmi hatása volt és lesz a jövőben is, ez az alapelv vezérli a tevékenységemet.”

Adjaye 2000-ben hozta létre saját irodáját, az Adjaye Associates-t, 2017-ben pedig lovaggá ütötték az építészet területén végzett munkásságáért. Olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a whitechapeli közkönyvtár épülete (Idea Store Whitechapel) vagy az afroamerikai  történelemnek és kultúrának emléket állító Smithsonian Nemzeti Múzeum. Fontos emberjogi aktivista is, ő tervezte a londoni Stephen Lawrence Központot, amelyet egy fiatal, meggyilkolt afroamerikai építész emlékére hoztak létre. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

 Konceptuális ékszerek és kortárs képzőművészet az ÚjMűhely Galériában

Konceptuális ékszerek és kortárs képzőművészet az ÚjMűhely Galériában

Augusztus 4-én Cellux – Problem solved címmel nyílt kiállítás Szentendrén.

Megjelent a Pro Architectura díj 2021. évi hirdetménye

Megjelent a Pro Architectura díj 2021. évi hirdetménye

Az elismerésre épített környezetünk minőségi alakítása és megőrzése érdekében kifejtett tevékenységgel és nívós alkotással lehet pályázni.

Hirdetés