• 2023-05-10 09:00
  • Deco

Stílusmanifesztum

Belsőépítész lakása Budapest Belvárosában

Igazi urbánus oázis rejtőzik a belváros zajától alig pár lépésre, melyben a pasztellszínek, gazdag minták és textúrák mutatják meg, hogyan ötvözhető harmonikusan a maximalizmus a minimalizmussal. Kisebb alapterületen megvalósult, egyedi stílusú otthon, ami valóságos oázisként hat a nyüzsgő belvárosban. Ötletes megoldások, gondos tervezés, ami a színektől sem riad vissza, sőt, némi csillogást is beenged az enteriőrbe. Cikkünk az OCTOGON Deco 2023/1-es lapszámából.
 


Kriskó Andrea építészmérnökként végzett, majd Budapesten és Bariban is dolgozott, mielőtt belsőépítészettel kezdett el foglalkozni. Saját, belvárosi lakása szakmai állásfoglalásként is értelmezhető. Egyrészt megmutatja, hogy gondos tervezéssel kis alapterületen is teremthetünk tágas tereket, ahol a változatos funkciók kompromisszumok nélkül férnek meg egymás mellett – így egy wellness részleg szaunával, egy home office állomás, egy komfortos nappali és háló, gardrób, konyha, olvasósarok, sőt, még egy vendégágy is. Másrészről az enteriőr egyfajta stílusmanifesztum is:

jól szemlélteti, hogy létezhet egy olyan mezsgye, ami bátor és személyes, mégsem túlzó, és egy konzervatívabb szemlélőnek is befogadható.

Érzékelteti továbbá azt is, hogy a változatos színek egymás melletti megjelenése nem lesz feltétlenül intenzív. Az érzékenyen komponált rózsaszínek, kékek, barnák és narancsos árnyalatok is harmonikusan jelennek meg egymás mellett. Csakúgy, ahogy a különböző minták és textúrák kavalkádja is megnyugtató összképet alkot. Vizuálisan befelé vonzza a tekintetet a tér: az előtérben és a konyhában domináló szürkék fokozatosan vegyülnek más színekkel – mindez a hálószobában bontakozik ki teljes pompájában, ahol az ágy háttámlája kortárs, pasztell kompozícióvá avanzsálva fut fel a falra.

A háló egy mozgatható fallal akár teljesen leválasztható a nappaliról és a konyháról. Ezzel a texturált, ezüstös-arany, elhúzható elemmel többféleképpen variálható a tér, miközben kellemes csillogással keretezi az enteriőrt. Ugyanez a csillogás aztán a bronzos, szoborszerű éjjeliszekrényeken, a gyöngyházszínű függönyökön és a rusztikus szélű onyx dohányzóasztalon köszön vissza. Ugyancsak megjelenik a játékos tértagolás az álmennyezet léptékváltásaiban is, például a konyha és a nappali határán.

A végeredmény végül semmilyen stílusirányzathoz nem kapcsolódik kizárólagosan: mediterrán, ázsiai, marokkói és skandináv elemek is megjelennek, sok növénnyel és pár jól megválogatott designbútorral kiegészítve – így válik a lakás egyedi stílusú személyes térré.

A déli tájolású stúdiólakás meleg, pasztellszíneinek és visszafogottan csillámló felületeinek remekül áll a napsütés. A precízen megszerkesztett tér egyik nagy erőssége, hogy a rendezettsége ellenére is játékos, a hálót határoló tolóajtónak köszönhetően mindig változatos képet nyújt.

 


A konyha szürke, egyedi beépített szekrénye egy hűtőt, a másik oldalon pedig egy lehajtható vendégágyat is magában rejt. A multifunkcionális konyhasziget étkezőként és tervezőasztalként is használható, egyfajta hídként nyúlik rá a konyhapultra, miközben könnyed összhatást kelt. 

 


A fürdőszoba, mint önálló tematikus egység a nyugalom szigete. Egy zuhanyzót, egy fürdőkádat, a mellékhelyiséget, egy mosókonyhát és egy szaunát is magába foglal. Ebben a térben a zöld és a rózsaszín dominál, amit hatalmas, szárított pálmalevelek tesznek egzotikussá. 
 


Az ágy extenzív háttámlája vízszintesen tagolódik: a rózsaszín plüss mellett tölgyfa berakás és egy egzotikus kókuszrost anyag is megjelenik rajta. Mindezt a zebramintás ágyneműhuzat, a halványsárga hernyóselyem és a rozsdabarna, bőr díszpárnák mozgatják meg. 

A lakás többi bútorával ellentétben a hálószobai gardrób transzparens. Az acélszerkezet friss, modern hatást kelt, a bútor hátsó részére egy speciális, fényekkel megvilágított opálos plexi tábla került.
 

 

Kriskó Andrea | Facebook | Linkedin

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Intellektuális stílusjáték - ez volt a Buddha-Bar Hotel

Intellektuális stílusjáték - ez volt a Buddha-Bar Hotel

2019 januárjában bezár a Váci utcai Buddha-Bar Hotel.

Megjelent az Octogon Deco 2018/6-os lapszáma
  • 2018-12-11 11:07
  • Deco

Megjelent az Octogon Deco 2018/6-os lapszáma

Készüljünk együtt az ünnepekre! 

Kutyabarát és őszinte: új irodában a Mito
  • 2018-12-04 07:00
  • Deco

Kutyabarát és őszinte: új irodában a Mito

Az Év Irodája címet is megpályázzák.

Hirdetés