Hirdetés

Árvai András és Répás Éva villaépülete a Deco 2018/2-es lapszámából.

Vannak otthonok, amik a benne lakók életéről, utazásaikról, egyéni ízléséről mesélnek, és vannak épületek, amiket már a történetük is izgalmassá tesz. Amikor a háromgyerekes házaspár hosszabb angliai tartózkodás után hazaköltözött, egy dolgot biztosan tudtak: olyan házat szeretnének, aminek története van. (A Deco 2018/2-es lapszámát itt töltheted le ingyen, pdf-ben.)

Az öttagú család a II. kerületben, egy kellemes, csendes utcában talált rá a közel százharminc éves épületre, melynek eredeti tervezője Kaszab Miklós, kivitelezője pedig Feszl Frigyes volt. A kerti fák között megbújó kétszintes épület jó ideje lakatlanul állt, de elhanyagoltsága ellenére is könnyen felismerhető volt egykori impozáns jellege, és az a fajta történelem, szellemiség, amit a házaspár keresett.

Az intarziás faburkolat előtt a dolgozószoba központi eleme a térbe állított íróasztal, aminek asztallapja szintén megmentett intarziás lapból készült. A kárpitozott bútorokat nászajándékba kapta a tulajdonos házaspár, amiknek korábbi csíkos huzatát kék bársonyra cseréltekA konyhaszigettel kiegészített modern rusztikus stílusú konyha és étkező igazi közösségi térként működik

Utánajártak, sokmindent kiderítettek róla, például hogy második tulajdonosa egy felvilágosult nő volt, aki már az 1910-es években autót vezetett, garázst építetett, folyamatosan bővítette a házat, és önálló orvosi praxist vitt. A leromlott állapotban lévő ház felújítására, átépítésére Árvai András és Répás Éva építészeket kérték fel, akik mindenben szem előtt tartották az épület jellemző karakterét.

Ennek megfelelően egy részét újra kellett építeni, illetve elrendezését az ötfős család igényeihez alakították.

Így jött létre a korábbi mosókonyha és tároló helyiségek helyén a szülői háló, és a hozzá tartozó fürdő, az egykori orvos tulajdonos három vizsgálójából a gyerekek hálószobái, illetve a tetőtér kisméretű helyiségeinek egybenyitásával – amik eredetileg személyzeti hálók voltak – családi szobát alakítottak ki. Az ide vezető keskeny, meredek feljáró helyére pedig egy új, íves lépcsőt terveztek az építészek. Mivel a házban található alkalmazott díszítések mind art deco stílusban készültek, a fehér és fekete zongoralakkos lépcső is ebben a szellemben újult meg.

A tágas családi szobához egy felülvilágító is készült, amitől nem csak több fényt kap a tágas helyiség, de emellett különleges hangulatot ad a kandalló előtti térnekA korábbi keskeny feljáró helyett fekete zongoralakkal átfestett lépcső köti össze a ház két szintjét

Bár az épület külseje eredetileg is visszafogott volt, a ház belső tereiben egyedülállóan gazdag, teljes falakat és mennyezeteket borító intarziás faburkolatokat találtak. Ezek nagy része azonban szintén nagyon rossz állapotban volt, a tulajdonosok mégis úgy döntöttek, amit tudnak, megmentenek belőlük.

A restaurátorok által felújított intarziás burkolatok végül a dolgozószobában kaptak helyet a család antik bútordarabjai közt, de az eleganciát a többi helyiségben is igyekeztek megőrizni modern elemekkel vegyítve.



Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a karantén idején is kapható, a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken.



Kapcsolódó cikkek

Betonhullámzás a japánkertben

Betonhullámzás a japánkertben

Villa a Normafánál.

Tésztagyárból látványos villa
  • 2020-06-30 09:00
  • Deco

Tésztagyárból látványos villa

Családi ház Budán.

Medence az átriumban, meditáció bármikor

Medence az átriumban, meditáció bármikor

A Török Csongor által tervezett hódmezővásárhelyi családi ház.

Hirdetés