Egy párizsi lakás, ahol nem csak a designt házasították a képzőművészettel, de a kelet- és nyugat-európai örökséget is a legnagyobb természetességgel ötvözték

Hagyományunkhoz híven, ilyenkor év vége felé a legjobb anyagainkat ajánljuk nektek újraolvasásra! Szász Kati, az OCTOGON Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10, számára meghatározó projektet a 2023-ban megjelent lapszámokból. Ezúttal íme egy francia-magyar pár párizsi otthona az OCTOGON Deco 2023/6-os lapszámából.
 


Bár nem vagyunk biztosak benne, miről cseveg Pierre Yovanovitch kortárs – anyai ölelést és játékosságot egyszerre sugalló – Mama Bear karosszéke és mögötte, a polcon álló, Josef Hurka tervei alapján megszületett Napako 1618 asztali lámpa az ötvenes évek Csehszlovákiájából, kettősük mindenesetre jól mutatja, hogyan kezdenek interakcióba a különböző korú berendezési- és műtárgyak egy francia-magyar műkereskedő pár párizsi otthonában.

Vintage tárgyak, kortárs design bútorok alkotnak izgalmas kompozíciókat és teremtenek kapcsolatot kisplasztikákkal, grafikákkal és egyéb műalkotásokkal a francia-magyar pár párizsi otthonában, ahol nem csak a designt házasították a képzőművészettel, de a kelet- és nyugat-európai örökséget is a legnagyobb természetességgel ötvözték.


Marie Tourre de Robien és Ferenczy Bálint, az Initio Arts & Design alapítói Budapesten, Londonban és Párizsban is kuráltak már kiállításokat, mielőtt úgy döntöttek, összekapcsolják két fő érdeklődési területüket, a művészetet és a designt. Nyitottak egy kis üzletet Párizs külvárosában, a világ legrégebbi műtárgypiacán, a Marché Paul Bert Serpetten, majd elkezdtek ennek keretén belül enteriőrtervezéssel foglalkozni.

Emellett – részben családjuk bővülése miatt – felújították bemutatótérként vagy referenciaként is értelmezhető otthonukat. Marie még egyetemi évei alatt vásárolta meg az Invalidusok házától és a Musée Rodintől néhány sarokra, Párizs 7. kerületében található, klasszikus, kutyaól ablakos tetőtéri lakását, aminek nagy előnye, hogy a belvárosi lokációhoz és a hasonló lakásokhoz képest egy nagyobb alapterületű ráépítés.
 


A mostani felújítás során a zárt konyhát gyerekszobává alakították át, és létrehoztak egy közlekedőt, valamint egy tágas közösségi részt – ennek szimmetrikusan kettéosztott terébe került egyrészt a konyha-étkező, másikba pedig a nappali. A nyitott tér hangulatát meghatározzák a világos fafelületek és a hatalmas polc, amire a könyvek elhelyezése mellett azért is volt szükség, hogy a pár kisebb design tárgyainak és szobrainak helyet biztosítson – így jelenik meg a legnagyobb természetességgel egymás mellett Kecskeméti Sándor bronzszobra, Eames elefántja és Néma Júlia kerámiái.

Nem csak a polcokon, de a fehérre festett falakon is kellemes merítés látható kortárs művekből: Konok Tamás festményétől, Christo és Jeanne Claude Pont Neuf Wrapped képén át (amikor a két művész 1985-ben szövetbe csomagolta a hidat) egészen Tadao Ando vázlatáig a néhány éve felújított Bourse de Commerce-ről.
 

A cél egyértelműen egy otthonos, eklektikus, ugyanakkor letisztult és jól áttekinthető tér létrehozása volt. A helyiségekbe ugyanezzel a hozzáértéssel és kifinomultsággal válogatták össze a vintage és kortárs, design bútorokat és kiegészítőket, amik a műalkotásokhoz hasonlóan, időnként kikerülnek az enteriőrből, helyüket pedig újak foglalják el. 

 

Helyszín: Párizs
Alapterület: 94m2

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Cosmometer – a városi csillagóra

Cosmometer – a városi csillagóra

Krauth Vera és Tóth Bálint megvételt nyert munkája az MTA Tudománytér pályázatán.

Rózsaszín hatalomátvétel

Rózsaszín hatalomátvétel

Andrés Reisinger digitális képzőművész Take over elnevezésű projektje.

VILÁG-VÁROS

VILÁG-VÁROS

Közép-Európa zsidó képzőművészeti kistükre.

Hirdetés