A Béres Építésziroda tervezésében.

Hagyományunkhoz híven, visszatekintve az elmúlt évre Szász Kati, az OCTOGON Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 számára meghatározó projektet a 2022-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme a Extravagáns ékszer  az OCTOGON Deco 2022/5-ös lapszámából.


Odavagyunk a kabinházakért. Ennek oka sem meglepő: ahogy fogy a föld, a víz, úgy vágyunk egyre inkább a természet adományaira. Kicsi és hatékony házikóban élni, vagy éppen ilyet tervezni, mindenképpen elismerésreméltó.
 


Vonyarcvashegy külső lankáin áll a Béres Attila tervezte kabin, kompakt kis ékszer a domboldalban. Az erdőszéli telken kerítéshatár sincs, az őzek és vaddisznók szabadon látogathatják a kertet. Ősszel, ha lehull a lomb, a távolabbi hegy fenyvesei látszanak. Vagyis egyik irányból teljes az idill, a tulajdonos ennek tudatában fogott az építkezésbe.

Terveiben több kabin elhelyezése is szerepel, közülük az első – az utcához legközelebb eső – épült meg, egy további pedig előkészítés alatt áll, a házak nem titkoltan vendégforgalom céljára készülnek. Kis méret, extra kényelem, extravagáns külső, természetes anyagok – mindez együtt azzal kecsegtet, hogy vendég és vendéglátó egyaránt nyer a minőségi építészeten.

Egy olyan tárgyszerű, ikonikus forma megalkotása volt az építész szándéka, amely egyúttal utal a tradicionális építészetre is.


Végső soron hagyományos nyeregtetős épület született, a lakótér két végfala teljes egészében üvegezett – a 25 négyzetméteres alapterülethez ugyanakkora üvegfelület társul. A csavar az épület ötszög alakú keresztmetszetében rejlik, amelyet gondos méretezés alapján állapított meg a tervező. Egy vasbetonból zsaluzott, felfelé terpeszkedő, trapéz keresztmetszetű teknő hordozza a meredek tetőszerkezetet, amelynek léptéke meghatározza az épület karakterét. A keresztmetszetből adódó kompakt térben nincs födém, a bútorzatot pedig úgy tervezték meg, hogy kihasználja az ötszög keresztmetszet minden zugát.

Hagyományos és logikus az alaprajz is, egymás után sorakoznak a helyiségek: terasz, konyha, fürdő és hálótér. A konyha és a fürdőszoba fölötti álmennyezet rejti a gépészetet. Az átgondolt berendezést a részletek minőségi kialakítása emeli magas nívóra.

 


A vonyarcvashegyi épülettárgy a kortárs design kiforrott darabja, és mint ilyen, azzal az érzéssel kecsegteti használóját, hogy miközben élvezi a kényelmet, nem súlyosbítja a világ amúgy is súlyos állapotát.

A térsort az erdőre néző háló zárja, ami igazán különleges élményt nyújt mivel az őzek és vaddisznók szabadon látogathatják a kertet.

Helyszín: Vonyarcvashegy
Alapterület: 25 m2

Tervező: Béres Attila, Baráth Éva – Béres Építésziroda

 

A teljes cikk a képgalériával ITT olvasható.

 


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Tökéletes home office a kertben, és még annál is több

Tökéletes home office a kertben, és még annál is több

A Hello Wood Workstation kabinja.

Időtlen és sármos
  • 2021-12-06 11:00
  • Deco

Időtlen és sármos

A belváros szívében, ahol békeidőben gyönyörű épületek között, hangulatos kávézókban és éttermekben nyüzsög az élet, egy tágas polgári lakás kapott kortalan, stílusos belső tereket.

Téli rege
  • 2021-11-29 11:00
  • Deco

Téli rege

Praktikusan átalakított belső terek, amiket egyedi megoldások tesznek igazán stílusossá. Egy különleges télikerttel rendelkező sashegyi villa alsó szintjének teljes átalakulása otthonos, polgári lakássá. Cikkünk az OCTOGON Deco 2020/6-os lapszámából.

Hirdetés