Hirdetés

Klasszikus norvég kabin került a klasszikus norvég tengerpartra.

Az építészet, tájépítészet és művészet egymást erősítő összjátékát keresi és használja fel munkáiban a norvég Handegård Arkitektur. Funkcionalizmusra és tartósságra törekszenek projektjeikben, azonban – játékosságuk mellett – kiemelt tisztelettel adóznak a természeti környezet előtt is. A 2010-es alapítású építésziroda vörösre mázolt, fa kabinházat épített Østfold tengerpartjára. A létesítmény designját a helyi, autentikus csónakházak ihlették.
 

 

A Handegård Arkitektur kortárs anyagok és eljárások alkalmazásával kompakt, világos, modern életteret hozott létre a klasszikus csónakház-design alapjain. A tengerre néző otthon a megrendelő kérésére lett „egyszerre modern és hagyománytisztelő. (…) A Badehus (Fürdőház) névre keresztelt épület vörösre festett homlokzatával, bádogtetejével, vízbe merülő gránitoszlopaival pontos mása a tipikus norvég csónakháznak. Ezzel egy időben azonban valamiféle csavart is sejtet” – meséli az építésziroda alapítója, Espen Handegård.

 

 

A kilátást megőrzi, az intimitást azonban erősíti, a tekintetet pedig előre, a víz irányába vezeti a kabin üveg homlokzatát „második bőrként” borító, 45 fokos szögben elforgatott faszerkezet. A gránit alapokon fekvő, élénkvörösre festett, acélkeretre rögzített deszkák a ház struktúrájának részei, és zavartalan, egybefüggő légteret formálnak. A két nagy, piros ajtó a hátul kialakított, külön bejáratú mosdóba és a kikötőben lévő mólóra vezet.

 

 

A „Fürdőház” belülről rétegelt lemezborítást kapott. A minimalista enteriőrbe fatüzelésű kályhát helyeztek, valamint minibárt és nyitott napozóteraszt is kialakítottak az építészek. A tér a víz irányába a teljes magasságú lengőajtókkal teljesen kinyitható. A fémlétráról megközelíthető kis hálófülkének a némileg alacsonyabb belmagasságú fürdő fölött szorítottak helyet.

 

 

A csónakház modern újraértelmezése egyben magában hordozza a valódi skandináv életérzést is: nyugodt, világos, természetközeli. „A kabinba lépve egyből érezhető az a szándékunk, hogy a tengerre nyitott kilátás mellett mégis egy igazi, ölelő menedékbe értünk” – összegez Handegård.

 

 

 

Handegård Arkitektur | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Csónakház a világ végén

Csónakház a világ végén

Klasszikus norvég kabin került a klasszikus norvég tengerpartra.

Akarat, elhivatottság és az a bizonyos wow-faktor
  • 2022-04-12 13:00
  • Deco

Akarat, elhivatottság és az a bizonyos wow-faktor

Interjú Varró Zoltánnal.

Makettvilág

Makettvilág

Olajos Ilka fotográfus Panel című kiállítása.

Hirdetés