2017/3 135
 

Új korszak nyitánya

2018 második felére készül el a WING Zrt. beruházásában megvalósuló és a cég tulajdonában álló Magyar Telekom székház. A Népligetnél felépülő irodaház több szempontból korszakhatárt jelent.

Az 1990-es évek közepén a Lágymányosi (utóbb Rákóczi) hídhoz csatlakozóan a Könyves Kálmán körutat is teljesen átépítették. Azonban a híd és a Népliget közötti részen az úthálózat megújításán kívül a fejlesztés az elmúlt évekig féloldalas maradt, csak a vasút felőli oldal gyarapodott új épületekkel, funkciókkal, a körút túloldalán csak a hídhoz közel zajlott le kisebb építészeti revolúció. Ennek következtében az a változatos építészeti karakterű térfal, ami a Kőbányai útig tartó körúti szakaszon, a Népliget parkját határoló fasorral szemközt a 19. század végétől a 2010-es évek elejéig kiépült, nem folytatódott a felüljáró utáni körúti etapon. 



Térfal-képzés és kapupozíció 

A Könyves Kálmán körút-Üllői út találkozási pontja kiemelt jelentőségű fővárosi területrész. Az ingatlanfejlesztésben számottevő előnyt jelent az itt rendelkezésre álló kiváló közlekedési infrastruktúra, továbbá városépítészeti perspektívából tekintve itt kezdődik a belváros, tehát ez a város kapuja, azonban például a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről érkezve ennek a fontos urbanisztikai mozzanatnak eddig nem láttuk a méltó építészeti szignálját. A Magyar Telekom székház megépítésével új korszak kezdődik a terület történetében. Az épület elhelyezkedése, mérete – bruttó alapterülete 105.000 m2 –, teljesen üvegezett, elemes rendszerű homlokzatainak egyedi megformálása okán egyértelműen landmark szerepet tölt be a belváros kapujában. Így pozíciója által létrejön végre a nyugati körúti szakaszon újrainduló városi térfal. 



Építészeti hangsúly, városi köztér a belváros határán 

A Groupama Arénával szomszédos Magyar Telekom székház alaprajzi kontúrját – mely a telek formai, méretbeli adottságaihoz is viszonyul – úgy rajzolták meg a tervezők, hogy a két épület egyedi karaktereik mellett harmóniában, kompozícióban létezzenek egymás mellett. A székház Könyves Kálmán körút-Üllői útra néző homlokzatára kerül a Telekom székház impozáns főbejárata, a körút-Albert Flórián úti sarokrészen pedig egy másodlagos gyalogos bejáratot találunk majd, mindkettő akadálymentesített. Az oszlopcsoportokkal bevezetett bejárati szakaszok kikönnyítik -, s hasonlóan a begyűrődésekkel kialakított, dinamikus homlokzatokhoz - egyértelműen oldják a méretből eredő monotonitást. Összességükben kristályszerű megjelenést kölcsönöznek az irodatömbnek, ezt a kristályszerű képet fokozza az egyes épületrészek változó épületmagassága, azonban egyik magassági pont sem közelíti meg a helyi szabályozásban rögzített 45 méteres maximumot. A kikönnyítésen túl, a főbe - járatnál a 22 méter magas oszlopok által egy önálló, tágas városi köztér jön létre, és az épület körüli gondozott, zöld környezet révén tovább bővül az új, rendezett, ápolt fővárosi közösségi területek aránya. 



XXI. századi munkahelyi környezet 

Időszerű anyaghasználati, tér- és funkciószervezési elvek szerint megépített, humanizált irodaházakat elvétve találunk Magyarországon. Ami ebben a „műfajban” létezik, ahhoz nagyban hozzájárult tevékenységével a tragikusan fiatalon elhunyt építész, Tiba János, így nem véletlen, hogy a Tiba Építész Stúdió tervei alapján születik most meg a Magyar Telekom székház, aminek koncepcióját eredetileg a Tiba János vezette építészcsapat fektette le. Az épületet az energiatakarékos műszaki megoldások, az emberarcú belső terek, az időtálló, egészségkárosító anyagoktól mentes belsőépítészeti és enteriőrdesignnak köszönhetően a „jövő munkahelye”-ként is említik. A felsoroltakhoz hozzájárulnak plusz funkciók, például étterem, valamint olyan szolgáltatások, amiket elsősorban a nemzetközi példákból ismerhettünk eddig, ilyenek többek között az épületben dolgozók számára létrehozott tetőtéri fitneszterem, az Albert Flórián út felőli épületrész tetején kialakított futópálya, a munkavégzésre és kikapcsolódásra egyaránt kialakított tágas belső kert. Ezek megléte a Magyar Telekom székházban a korszerű well-being, azaz a testi-lelki-szellemi „jól-lét” kultúrájának gyakorlati bevezetését is jelentik a hazai modern munkahelyek világában.

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2017/3. lapszámában.

MAGAZIN

MUTASS TÖBBET

építészet

design

tér

trend

SZERKESZTŐI AJÁNLAT

2016 január 19.

Ikrek hegye - Családi házak Budapest szélén

Az ikerség inkább erős kapcsolatot feltételez, mintsem egyformaságot, ha létezik egyáltalán az építészetben vagy az életben egyformaság. 

Telepi srác - Családi ház Kelenvölgyben

Szokott sétám közben szemet szúrt egy különös, érdekes épület: a környék szorosan egymás mellé épült családi házaitól merőben eltért.

2015 december 02.